Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! učí děti i dospělé šetrněji zacházet s potravinami
Banner

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! učí děti i dospělé šetrněji zacházet s potravinami

Zachraň jídlo!Až do konce října bude v unikátních prostorách žižkovské Galerie Atrium v Atriu na Žižkově přístupný interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! Ten je postavený na faktech dodaných organizací Zachraň jídlo a srozumitelně je veřejnosti interpretuje v interaktivním prostoru, který vzdělává a baví. Autory výstavy jsou kurátor Fuczik a umělci Vendula Chalánková a Viliam Slaminka.

Děti i dospělí mohou do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti. Sami si například mohou vyzkoušet, jaké vzdálenosti musí jídlo urazit, než se dostane na náš stůl. Nebo mohou vyzkoušet vaření beze zbytků. Na výstavě uvidí i díla legendy českého surrealismu Jana Švankmajera, slovenského umělce Petera Králika nebo studentů Mirka Koudely a Daniila Masagutova.

„Spolupráce s Vendulou Chalánkovou a Viliamem Slaminkou probíhala kvůli protiepidemickým opatřením většinu času na dálku. Přípravy tak byly hodně náročné. O to větší radost máme ze společného výsledku,“ přibližuje kurátor výstavy Fuczik.

Zachraň jídlo!

„Zachraň jídlo! je druhým interaktivním výstavním projektem, který vznikl v rámci nové koncepce Galerie Atrium. Ta nabízí zajímavá témata překračující běžný umělecký rámec a zaměřuje se na aktuální společenské problémy. Snaží se je interaktivním a vizuálně atraktivním způsobem přiblížit všem sociálním i věkovým skupinám,“ doplňuje Marie Kašparová, ředitelka příspěvkové organizace městské části Praha 3 Za Trojku, která provozuje Atrium na Žižkově.

Za více než polovinou vyhozeného jídla v EU stojí domácnosti. Přitom by bylo možné potraviny ještě využít. Zbylé knedlíky nemusí skončit v koši, z tvrdého chleba se dají připravit nové dobroty a zelenina je stejně dobrá, i když už nevypadá jako z reklamního letáku. Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, kolik vody a dalších zdrojů s vyhozeným jídlem přijde na zmar, a učí, jak plýtvání jídlem omezit.

Zachraň jídlo!

„Baví nás propojovat téma produkce jídla a plýtvání spolu s uměleckým prostředím. Téma, kterému se věnujeme už řadu let, získává díky uměleckým dílům nový a neotřelý rozměr. Věřím, že děti i jejich rodiče se tu dozví nové informace o jídle, se kterým se každodenně setkávají ve své kuchyni. Kromě jiného se ve výstavě věnujeme i možnosti darování hotových jídel z jídelen, což je naše letošní velké téma,“ říká Anna Strejcová, ředitelka organizace Zachraň jídlo.

Doprovodný program bude zaměřen na děti i dospělé a vysvětlí, jak omezit plýtvání surovinami, představí nejrůznější způsoby práce s jídlem i nové netradiční recepty a nabídne komentované prohlídky.

Zachraň jídlo!

Zachraň jídlo! 

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo!
16. 6.–31. 10.
st–ne 14:00–19:00
Atrium na Žižkově – Galerie Atrium
Čajkovského 12, Praha 3 – Žižkov

Vstupné dobrovolné.
Více na atriumzizkov.cz

Zachraň jídlo!

Galerie Atrium

Galerie Atrium je výstavní prostor v Atriu na Žižkově. Program se zaměřuje na aktuální společenská témata prezentovaná současnými umělci.

Za Trojku

Organizátorem projektu je příspěvková organizace městské části Praha 3 Za Trojku, která provozuje kulturní centra Vozovna a Atrium na Žižkově.

Zachraň jídlo

Partnerem projektu je organizace Zachraň jídlo. Ta od roku 2013 učí české domácnosti využívat jídlo do posledního kousku prostřednictvím osvětových kampaní a happeningů. Úřadům, firmám a institucím přináší ověřená data a snaží se u nich prosadit systémové změny. V současné době usiluje o zjednodušení darování hotových pokrmů z jídelen lidem v nouzi.

Zachraň jídlo!

Zdroj foto: zachranjidlo.cz


 

Rozhovor

Richard Štefánek: „Je to o tom někoho potěšit, navzájem si dát něco hezkého.“

STEFANEK SLONI 200V listopadu se na nás přes paní Ivetu Autratovou (autorku naší grafiky) obrátil pan Richard Štefánek, čtyřicetiletý muž z Děčína, s prosbou o pomoc. Představil nám jeho zájem – věc, kterou dělá z lásky k přítelkyni. Jedná se o sbí...

Hledat

Vymazlené dítě harfistky Jany Bouškové – sólové album Má vlast

Dokážete si představit harfu jako plnohodnotný sólový nástroj, který dokáže znít jako celý symfonický orchestr? Harfistka Jana Boušková pojala tuto otázku jako výzvu a v průběhu čtyř let upravila vybrané skladby českých velikánů, jakými jsou Smetana, Dvořák a Suk, do zcela unikátní podoby.
Supraphon

Literatura

Zajímalo vás někdy, co se děje pod postelí v Podpostelí?
co se děje v podpostelí 200Kniha obsahuje sedm kapitol, během nichž se seznámíte s osmi různými dětmi, které náhodou objeví tajemný svět Podpostelí. Postupně odhalíte život Matyldy, Šimona, Niny, Jonáše. Jáchyma, Světlanky, Emilky a Josefín...

Divadlo

Testosteron byl masakr

testosteron 200Městské divadlo Zlín na začátku své 73. sezóny přišlo s komedií polského autora Andrzeje Saramonowicze Testosteron, která má velké ambice stát se velmi oblíbeným titulem.

...

Film

Poslední návrat legendy – Logan: Wolverine

logan perexProzatím poslední zpracování X-men ságy a její snad nejproslulejší postavy Wolverina, které však funguje i jako samostatný film, se dostalo do českých kin 2.3.2016 a sklidilo obrovský úspěch.  Je tak také poslední rolí Hugha Jackmana