McCourtův Andělin popel vychází nově v nakladatelství Prostor

McCourtův Andělin popel vychází nově v nakladatelství Prostor

Tisk

McCourtPokud neznáte knihu Andělin popel, nebo na ni navazující pokračování Andělina země, možná by vás leckdo mohl obvinit z literárního barbarství a neznalosti literatury. McCourt je opravdu špička mezi autory, navíc za Andělin popel získal Pulitzerovu cenu. O čem kniha je a proč byste si ji měli přečíst?

Frank McCourt (1930 - 2009) byl spisovatel irského původu, který svou biografii Andělin popel (Angela's Ashes) vydal až ve svých 66 letech. Za tuto vynikající knihu získal v roce 1997 Pulitzerovu cenu. Líčí své neutěšené dětství v irském Limericku a končí vysněným odjezdem do Ameriky. Po ní pak následovala kniha Andělina země, v níž popisuje Frankův pobyt v Americe a jeho další život. Později ještě napsal knihu Teacher man o svých učitelských začátcích a zážitcích.

„Když se dívám zpátky na své dětství, nedovedu pochopit, jak jsem vůbec mohl přežít. Bylo to bídné dětství, jak jinak: o šťastném dětství nemá cenu psát. Horší než obyčejné bídné dětství je bídné irské dětství, a ještě horší je bídné irské katolické dětství.”

McCourt

Andělin popel je jedna z nejlepších knih 90. let. V roce 1998 vyšla v českém překladu Josefa Moníka. Malý Frank (sám autor) se poprvé v knize objevuje jako čtyřletý chlapec, v závěru knihy si jde za svým snem, kdy jako devatenáctiletý mladík odjíždí do Ameriky. Kniha je opravdu neutěšená, takový osud a takové dětství jako musel prožívat Frank v 30. letech 20. století se svými sourozenci a matkou Angelou, by si nikdo nepřál prožít ani v té nejhorší noční můře.

Neskutečná bída v irském slumu, vlhko, chlad a neustálý déšť, spousta sourozenců, z nichž mnozí se nedožili dospělosti, hlad, hlad, hlad, těžká práce, učitel, který bije své žáky a káže jim o Bohu, odmítání, ponižování, třídní rozdíly, divní lidé, věčně opilý a neužitečný otec, který svou rodinu nakonec opustí. Přes autentický popis vší té hrůzy nechybí spousta životní moudrosti a kvalitní smysl pro humor. Kniha je opravdovým skvostem a stojí za přečtení. Určitě bych ji také zařadila na seznam četby povinné literatury.

Za zhlédnutí stojí i velice kvalitní stejnojmenný snímek Adělin popel z roku 2000 se skvělým hereckým obsazením a vynikajícími hereckými výkony. Film režíroval Alan Parker. Po shlédnutí filmu a přečtení knihy máte pocit, že v určitých chvílích byste se už asi na to vykašlali a šli se nejspíše zabít… Představa, že někdo takto skutečně žil, dokázal si vychutnat nepatrně malé radosti, které jsou pro jiné samozřejmostí, a i v těch nejhorších životních situacích neztrácel smysl pro humor, je nadmíru děsivá. Už proto vás Andělin popel chytne za srdce…

Zajímavost: V Limericku také existuje muzeum Franka McCourta v bývalé škole, kterou se svými sourozenci v 30. letech 20. století navštěvoval. Muzeum nechal zřídit Frankův bratr Malachy a najdete v něm mnohé vzpomínkové dobové předměty i rekvizity, které byly použity ve filmu. Muzeum je otevřeno je od roku 2011.

Název knihy: Andělin popel
Autor: Frank McCourt
Překlad: Josef Moník
Počet stran: 416
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2021
Hodnocení: 100 %

 Andělin popel

http://www.eprostor.com/cz/katalog-titulu/andelin-popel-10.aspx


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jak rozproudí autorovu fantazii jedna stará vila

vila uvodJedna stará vila v Ostravě s pohnutým osudem, tajnými prostory a obrazy nedozírné hodnoty. Vypadá to, že město dostalo svůj nový příběh a ne jen tak ledajaký. Rozhodně umí přitáhnout pozornost. Ač původem právě od Ostravy, patriota byste ve mně hleda...

Divadlo

Může půl promile alkoholu zajistit šťastnější život?

Chlast perexMartin (Petr Stach), učitel dějepisu, Nikolaj (Jacob Erftemeijer), učitel psychologie, Peter (Tomáš Petřík), učitel hudby, a Tommy (Robert Jasków), učitel tělocviku, již dávno rezignovali na své plány a sny. Doběhlo je vyhoření.

...

Film

Cinema City znovu otevírá své brány 10. června

Cinema City znovuotevreni 200Multiplexy Cinema City přivítají své diváky ve čtvrtek 10. června 2021. Na ná-vštěvníky tak opět čeká velmi pestrá filmová nabídka a intenzivní kino zážitek.

...