Jak se vyrovnat se stářím? Přečtěte si Olive Kitteridgeovou

Jak se vyrovnat se stářím? Přečtěte si Olive Kitteridgeovou

Tisk

Olive KitteridgeováNedávno jsem psala recenzi na knihu Elisabeth Stroutové s názvem Olive Kitteridgeová, kterou jsem nazvala jako Čekám až mi umře pes, abych se mohla zastřelit. Kniha mě vcelku zasáhla, stejně jako stejnojmenná a velice povedená čtyřdílná minisérie. Ta pokračování zatím nemá, ale další kniha autorky je na světě. Vyšla opět v nakladatelství Jota – Olive Kitteridgeová je zpět. Ano, je zpět, protože je nesmrtelná. Co opět můžeme čekat?

Můžeme čekat nezaměnitelný černý humor, spoustu ironie a sarkasmu. Kniha je opět výborná a nijak nezůstává pozadu za tou první, ačkoliv se tvrdí, že první díl je vždycky nejlepší a ty další už stojí za starou belu. Olive je stále stejná, jen o něco starší. Po smrti svého manžela zůstala sama a žije si tak nějak po svém. Autorka opět koncipovala knihu jako třináct na sebe navazujících povídek, ve kterých se prolínají příběhy různých postav.

Knížka ale více bude bavit zkušené a zralé z nás, kteří již mají ledacos v životě za sebou. Mladí lidé plní života tohle asi číst chtít nebudou, neboť budou mít pocit, že tohle je ještě hodně daleko. Tolik se nevcítí...Ale i přesto je jazyk a styl humoru Stroutové může uchvátit… je to o lidech, o všech lidech, nejen o starých lidech, a jejich trápení, radostech, životních prohrách i úspěších. Je o vzpomínkách, bilancování, o dětech a rodičovství. Stroutová má hodně co předat a umí to skvělou formou, s nádechem ironie a sarkasmu. Za první knihu o Olive Kitteridgeové získala v roce 2009 Pulitzerovu cenu… Obě knihy si přečtěte…

Anotace knihy Olive Kitteridgeová je zpět:

O životních ztrátách a způsobech, jak se s nimi vyrovnat...

Od doby, kdy Olive Kitteridgeová, učitelka v penzi z malého městečka v Maine, ovdověla, uplynuly už dva roky. Smutek ze ztráty manžela ale nezměnil její povahu – dál si nebere servítky, je nekompromisní a naprosto jedinečná.

Autorka novin spojila třináct pronikavých příběhů do uceleného románu prostřednictvím nezapomenutelné hrdinky Olive Kitteridgeové a zaobírá se tématy jako osamělost, stárnutí, smutek a rodinné neshody, ale také naděje, útěcha a životní zkušenosti. Na Olive čekají další životní výzvy, stejně jako na další postavy jednotlivých povídek, které se musí smířit se stárnutím a vlastní smrtelností, snažit se o zlepšení vztahů s partnery a dětmi, hledat naději v těžké nemoci a najít útěchu tam, kde by ji nikdy nečekali. Autorka Elizabeth Stroutová civilně, bez patosu a melodramatičnosti úsporným jazykem nastiňuje malá velká dramata a situace, která se v jistém věku objevují v životě mnoha lidí.

Ukázka z knihy Olive Kitteridgeová:

Když se Olive vrátila do svého bytu, nesepisovala žádné vzpomínky; jen si sedla na židli a dívala se na ptáky venku na krmítku před oknem a pomyslela si, že není nešťastná.

(...)

Nádhera! A potom – slunce sotva vyšlo – se u ní objevil doktor Rabolinski a řekl: „Dobré ráno, Olive, jak se dnes má moje oblíbená pacientka?”

„Ále, je to peklo, “ odpověděla. „Chtěla bych jít domů.”
Až na to, že nechtěla, protože byla do tohoto mladého muže zamilovaná. Vnitřně ji za to sžírala hanba, ale nemohla s tím nic dělat.
Když se jí zeptal, jestli už ucítila pohyb střev, myslela, že hanbou zemře. „Ne,” řekla a odvrátila pohled. A když se zeptal, jestli už měla větry, odpověděla: „Nevím.” A on jí odpověděl, že to je v pořádku, ale aby mu dala vědět, až k tomu dojde. Posadil se na její postel a chytil ji za ruku. Řekl, že si Olive vede velice dobře a za pár dní bude moci jít domů.
„Jsem třiaosmdesátiletá ženská,” prohlásila Olive a dívala se na něj. Zpoza silných skel na ni hleděly jeho oči.
A on pokrčil rameny a řekl: „To je v mém světě jako slečna.”


Název knihy: Olive Kitteridgeová je zpět
Autor: Elisabeth Stroutová
Překlad: Radka Klimičková
Počet stran: 311
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2021
Hodnocení: 100 %

Olive Kitteridgeová

https://www.jota.cz/olive-kitteridgeova-je-zpet


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Stařec, který se rozhodl změnit běh dějin

tajna kniha 200Letošní rok díky sedmdesátému výročí ukončení druhé světové války zásobuje knižní trh knihami vzpomínek, autobiografiemi, historickou literaturou faktu, ale ani prozaici nejsou pozadu. Dnes vám představíme prvotinu Tajná kniha francouzskéh...

Divadlo

Pejsek a kočička bavili děti první festivalové odpoledne

altDivadelní přehlídka Setkání 2012 Stretnutie není jen o věhlasných divadelních souborech a profláklých tvářích prken, která znamenají svět. Není ani o výhradně dospělém divákovi. Děti jsou ve zlínském divadle vítány, a tak hned první od...

Film

V hlavě je o zábavu postaráno

hlava200Film V hlavě (2015) je pro děti a dospívající, ale přitom tak dobře udělaný, že z něho nespustí oči snad nikdo, koho tohle téma zajímá. Dá se říct, že kdo se na film nepodívá nebo se nedodívá do konce, přijde o hodně.

...