BRANICKÝ ZÁZRAK: Protančit se s lidmi bez domova zpátky k radosti ze života

BRANICKÝ ZÁZRAK: Protančit se s lidmi bez domova zpátky k radosti ze života

Tisk

branicky zazrak 200Humorná nadsázka, originální autorská hudba, hravá choreografie i netradiční pojetí společenských i ryze osobních témat. Nový divadelní muzikál Branický zázrak Jana Svěráka a Tomáše Kluse bude uveden hned na dvou divadelních scénách. Předpremiéry proběhnou od 2. května na Letní scéně Voděrádky a slavnostní premiéra pak 17. května v Divadle Na Fidlovačce.

 

Libreto muzikálu z pražské periferie napsal filmový režisér Jan Svěrák a písně i texty k němu napsal zpěvák Tomáš Klus. Pro Jana Svěráka je uvedení muzikálu divadelní prvotinou: „Začal jsem psát nový scénář, a dlouho jsem nechtěl uvěřit tomu, že mi pod rukama nevzniká film, ale divadelní muzikál. Já divadlo nikdy nedělal! A kdo by měl složit všechny ty nové písně? Snad jedině Tomáš Klus by mohl…“ A Tomáš Klus jako zázrakem mohl a nejen, že mohl, on si příběh tak zamiloval, že pro něj během několika měsíců složil šestnáct nový písní. „Nic lepšího jsem asi v životě neudělal. Snad proto, že jsem poprvé nepsal jenom o sobě,“ přiznává autor hudby.

branicky zazrak1

Mystický příběh z dnešního Braníka vypráví o písničkáři v krizi středního věku. Cítí, jak se vzdaluje své ženě a jak mu ubývá sil. Když mu zmizí i kolo z garáže, rozhodne se najít viníka a získat zpět, co mu kdysi patřilo. Tak se dostane až k místním bezdomovcům, v jejichž lesíku se údajně za úplňku zdají mocné sny. Stráví s nimi magickou noc, která přinese nečekané probuzení.

Nebyl by to filmový režisér, aby nenatočil k muzikálu hudební klip, a to rovnou u pražské magistrály, kde si lidé bez domova postavili svoje příbytky. Jan Svěrák v muzikálu spojuje působivé kontrasty: prostředí bezdomovců a pozlátko popularity slavného zpěváka, dekorace z recyklovaných materiálů a výtvarné projekce. Civilní reálie pražské periferie a zápletka s ukradeným bicyklem vytvářejí v kombinaci se vznešenými tóny živé hudby třaskavou směs. Humorná nadsázka a hudba mají sílu s lehkostí předávat poselství, která si divák může odnést ve svém srdci.

branicky zazrak2

„Máme tendenci zavírat oči před realitou, pokud se nám nelíbí jako třeba zmínění bezdomovci. Přitom to bývá právě ona odmítaná a zapuzovaná část skutečnosti, která nám nastavuje to nejvěrnější zrcadlo,“ uzavírá Jan Svěrák.

branicky zazrak plakat

Hrají Tomáš Klus, Veronika Khek Kubařová, Martin Dejdar, Šimon Bilina, Radka Pavlovčinová nebo Dušan Kollár.
Libreto a režie: Jan Svěrák
Hudba a texty písní: Tomáš Klus
Choreografie: Tomáš Rychetský a Denisa Musilová
Scéna: Nikola Tempír
Kostýmy: Katarína Hollá
Hudební aranže: Jan Lstibůrek
Zvukový mistr: Jiří Topol
Hraje: kapela Tomáše Kluse a hosté
Asistent režie: Pavel Šimák

Produkce: Biograf Jan Svěrák
Předpremiéra: 2. 5. 2022, Letní scéna Voděrádky
Premiéra: 17. 5. 2022, Divadlo Na Fidlovačce

Délka představení: 120 min. /včetně 20min. přestávky/

Více informací: https://www.fidlovacka.cz/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

František Kotleta fanouškům (nejen) scifi předkládá novinku ze světa Bratrstva krve

Kotleta Vlci 200Nakladatelství Epocha stihlo před koncem roku vydat mnohými českými fanoušky scifi ságy Bratrstvo krve očekávanou novinku Vlci, která je se světem slovanských upírů značně provázaná. Jaké bylo však překvapení, že tato novela není pokra...

Divadlo

Divadelní start ve Zlíně se blíží. Připomene Tomáše Baťu, rozdá ceny Aplaus a pobaví premiérou Příběhů obyčejného šílenství

Divadlo ZlinNová 67. sezona Městského divadla Zlín se rozjede s humorem. V sobotu 8. září večer se uskuteční ve Velkém sále premiéra Příběhů obyčejného šílenství, kterou si nenechá aujít ani autor Petr Zelenka

Film

Vysvlečená zpověď Johany Rubínové

altŽila, byla jednou jedna Johana Rubínová, která se rozhodla, že si bude psát deník. Psala o sobě, přátelích, problémech, průšvizích, trapasech, šlápnutích vedle, pokusech, omylech a tak vůbec o bouřlivém životě náctiletých. Psala, psala a co osud nec...