Snít nestačí. Je třeba si sny i plnit

Snít nestačí. Je třeba si sny i plnit

Tisk

Curie sklodowska perexMarie Curie-Sklodowská už v dětství snila o studiu na univerzitě. V 19. století ale musela jako dívka, která pocházela z rodiny chudého polského učitele, za svůj sen tvrdě bojovat.

 


Marie však ví, co chce, a nakonec se dostane na pařížskou Sorbonnu. Když pak potká uznávaného fyzika Pierra Curieho, její život se od základů změní. Společně dosáhnou převratných úspěchů, cena za ně je ale vysoká.

Životopisný román o známé vědkyni
Knihu Marie Curie-Sklodowská s podtitulem Odvaha snít napsala Susanna Leonard, která obdivuje statečné ženy a miluje Paříž. Tyto dvě věci ji přivedly na myšlenku napsat životopisný román o jedné z nejvýznamnějších osobností, která v Paříži působila. Autorka v současnosti pracuje na dalším románu o americké bioložce Dian Fosseyové.

Kniha pro ženy, které milují skutečné příběhy
Autorka se více než na vědeckou práci a úspěchy Marie Curie-Sklodowské soustředí na její soukromý život. Vypráví o jejím dětství v Polsku, o škole, kterou navštěvovala, o její práci domácí učitelky, první lásce, o manželství s Pierrem a jejich dcerách. Román začíná den před svatbou její starší dcery Irene, kdy Marie potká svou bývalou studentku, se kterou sdílí část svého příběhu. S dalšími zážitky z minulosti se poté svěřuje i dceři Eve a její přítelkyni.

Autorce se povedlo skvěle zachytit atmosféru Polska i Paříže. Ukazuje, jak se ve druhé polovině 19. století svět pomalu měnil a jak tyto změny ovlivňovaly život hlavní hrdinky a jejího okolí. Vědecké práci je však věnována jen malá část knihy, takže pokud vás zajímá zejména toto téma, kniha vás neosloví. Na své si přijdou zejména ženy, které milují skutečné příběhy.

Curie sklodowska

MARIE CURIE-SKLODOWSKÁ
Autorka: Susanna Leonard
Originální název: Madame Curie und die Kraft zu träumen
Překlad: Jaromíra Borecká
Žánr: životopisný román
Vydáno: Ikar, 2022
Počet stran: 336

Hodnocení: 80 %

Odkaz/Zdroj obrázku: www.knizniklub.cz/knihy/563185-marie-curie-sklodowska.html


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Eva Zábranová: Flashky

Flashky200Vzpomínkovou knihu Flashky věnovala Eva Zábranová svému otci – básníkovi, spisovateli a překladateli Janu Zábranovi u příležitosti třicátého výročí jeho úmrtí. Říká, že ji napsala pro všechny ještě živé, kdo ho měli rádi proto, aby jejich vzpomínky nezmizely v černých dírách neb...

Divadlo

Trollové mezi námi

Trollove 2Pražská čtvrt Letná. V jednom z barů popíjejí mladý absolvent práv Vojta a tajemná dívka Lena, která se mu líbí a o které touží dozvědět se víc. Dokonalé rande ale přeruší telefonát, který nejenže zhatí Vojtovi všechny jeho plány, ale i obrátí j...

Film

Filmy 30. Českého lva jsou online na dafilms.cz

cesky lev 200Streamovací portál DAFilms nabízí tradiční online přehlídku nominovaných filmů Českého lva. Diváci si až do 31. března mohou na jednom místě vychutnat nejen filmy nominované na 30. Českého lva, ale i speciál k 30leté historii udílení cen. Milovní...