Peripetie a trapasy Pogodovic rodinky přinášejí dvě povídkové knihy plné humoru

Peripetie a trapasy Pogodovic rodinky přinášejí dvě povídkové knihy plné humoru

Tisk

sandra200Protože jsem o humoristických knížkách Sandry a Richarda Pogodových slyšel samou chválu, obě knihy jsem zakoupil a nelituji. A protože čtu hlavně cestou do práce a z práce a jezdím vlakem, občas se totiž zapomenu a zařehtám se nahlas. Spolucestující se asi diví, ale znáte to - je to silnější než já. Samozřejmě, že za to můžou vtipné povídky jmenovaných autorů.


Sandra Pogodová je populární herečka, která je známá z divadla, filmu, televize a rádia. Nevěděl jsem sice, že v minulosti hrála a zpívala v legendárním muzikálu Jesus Christ Superstar, zato jsem ji zaznamenal v divadelním muzikálu Pěna dní. A kromě televizního sitcomu Helena se mi vybavují filmové či televizní role, které jí svěřili režiséři Juraj Herz nebo Juraj Jakubisko.

Richard Pogoda, otec Sandry, je zase známá olomoucká osobnost, který měl odjakživa co dočinění s divadlem malých forem či kabaretem, kde působil jako autor, herec, zpěvák, hudební skladatel a pianista. Proslul jako moderátor i autor nejen jazzových pořadů.. A protože byl a je vyhledávaným klavíristou, byl rovněž parťákem slavného Miroslava Horníčka v jeho zájezdových pořadech.

O otci jeho dcera Sandra říká: "Většina lidí má tátu, ale á mám tatu. Můj tata je, jak to jen hezky říct... přírodní úkaz, lokální baron Prášil. Na jeho obhajobu uvádím, že za to nemůže. Naše rodina Pogodů je totiž hodně bizarní seskupení bláznů a toto není ani tak kniha, jako dokořán otevřené okno do našeho obýváku."

sandra foto1

A protože jsou oba výborní vypravěči, mají smysl pro humor i spoustu zážitků, ale hlavně TO umí fantasticky napsat, vznikla nejdřív jedna Hoď se do pogody a vzápětí druhá knížka Buď v pogodě. Ty, kdo jejich knížky ještě nezná, tak by měli vědět, že obě knižní dílka jsou kombinací obou autorů. Po jedné povídce Sandry následuje povídka Richarda, a tak je to pořád na střídačku.

"Zvolila jsem tuhle variantu schválně, protože se mi líbí rozdílnost našich stylů. Tata píše nádhernou, čistou češtinou a někdy používá výrazy, na které už dnes nenarazíte. To na jeho povídkách miluji. Vždycky, když něco čtu, mám pocit, že sedím v luxusní cukrárně a baštím tu nejlepší laskonku. Naproti tomu moje povídky jsou spíš decentně nemilosrdné a útočí přímo na bránici. Možná koňaková špička. Ta má říz," píše v úvodu první knížky Sandra Pogodová.

sandra foto2

Povídky přinášejí barevné a občas divoké peripetie Pogodovic rodinky, v povídkách Richarda Pogody se často odehrávají v Olomouci a zmiňují celou rodinu a všechny známé, kteří se zapletli do tohoto "bizarního" seskupení, zatímco v případě Sandry se čtenáři leccos dozví i o divadelních i jiných trapasech, o jejích cestách do zahraničí nebo o New Yorku, kde pracovala jako au-pair.

Humorných příhod, trapasů a trampot není nikdo dost, ale tyto vás zaručeně pobaví, navíc disponují i mnohdy zajímavým přesahem! Být schopným režisérem či movitým producentem, udělám z toho seriál.

sandra foto3

Zdroj foto: autor a archiv


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Geniální kniha pro dlouhé zimní večery nebo deštivé dny

hratky pro sikovne ruce200Není nic protivnějšího a destruktivnějšího než nudící se dítě. Naštěstí existují kreativní lidé, kteří se neváhají podělit o nápady s ostatními rodiči, a tím jim vytáhnou pomyslný trn z paty. Jednou z těch několika do...

Divadlo

Palmovka přežila. Svou scénu otevře veřejnosti premiérou o Stalinovi.

palmo200Od dob ničivých povodní v roce 2013, proběhla v Divadle pod Palmovkou rozsáhlá rekonstrukce vnitřních prostor budovy  spolu s výměnou vedení a ostatního personálu. Jen díky vstřícnosti a pochopení dalších divadelních scén se podařilo částečný chod divad...

Film

Byl Koniáš jen synem své doby?

temno obalka 200Postava jezuity Antonína Koniáše, nejen v 18. století proslulého ničitele kacířské literatury, odedávna vzbuzuje vášně spojené s výrazně negativním hodnocením. Když se některý veřejný činitel chová "nekulturně" (třeba o...