Komentovanou výstavu považuji za velmi důležitou součást prezentace, tvrdí malíř Jaroslav Jerry Svoboda

Komentovanou výstavu považuji za velmi důležitou součást prezentace, tvrdí malíř Jaroslav Jerry Svoboda

Tisk

svoboda 200Pražský malíř Jaroslav Jerry Svoboda má za sebou řadu výstav doma i v zahraničí. Jeho díla se nacházejí v soukromých sbírkách v Číně a Holandsku, vystavoval v Kanadě a USA. Tvoří na pomezí neosymbolismu, semifigurativního expressionismu a postmodernismu. Rád experimentuje a překvapuje, nestojí na jednom místě. Podle něj umění a styl musí mít vývoj, což prokazuje i na svých výstavách a nedávných prezentacích.

 

Letos jste už vystavoval v rámci projektu ARTVARIUM v Pasáži českého designu a potom v pražské galerii ASSO. V čem bude jiná příští pražská výstava? A kde to bude?

ARTVARIUM byl pro mne a je nadále velmi záslužný projekt, a to nejen tím, že byl otevřen i přes covid (jelikož obrazy jsou v pasáži), ale i tím že je tam super vedeni a skvělá kurátorka Reny Muzik, která vše dokáže organizovat na jedničku. Rovněž výstava v ASSO Gallery byla úspěšná i pres trochu pochmurnější téma. Nakonec reakce od lidí byly super a dost se líbila, což mne velmi potěšilo. Další výstava bude ve Fofr Kafe galerii v Soukenické 15 Praha 1, a to 14. června od 18 hodin. Tímto si dovoluji srdečně pozvat své známé a přátele. Výstava bude taková umírněnější, a to tím, že je zaměřená víceméně jako volné pokračování po výstavě v ASSO. Ostatně název „Nové světy - New Worlds“ tomu napovídá oproti nazvu „Divná doba“.

Co vaše příští prezentace, kde všude budete vystavovat?

Příští výstava by měla proběhnout v galerii Nikol v Litoměřicích, ale ještě nevím kdy. Tam to bude opět zaměřeno jako v ASSO Gallery, jelikož Zdeněk Caura Zámečník, který je současně i majitelem galerie, je podobného ražení jako já. A také tam přibude více nových obrazů. Ještě bych rád zmínil vernisáž, která proběhla začátkem června, a to v galerii Sýpka na Buštěhradě. Název této výstavy je Festival hrůzy, kde již visí jeden z mých důležitých obrazů Ferrum Tonitrua, který byl namalován jako art terapie, a to po hrůzném výbuchu u mého souseda, naštěstí já tenkrát přežil. Myslím, že do takového festivalu zapadne. S nápadem tam vystavit můj obraz přišel básník Kamil Princ, kterému tímto chci moc poděkovat. Mimochodem tam v červenci proběhne dernisáž a křest katalogu.

svoboda foto1

Vypadá to, že máte sympatické kolegy, s nimiž i rád společně vystavujete...?

Další výstava se mi rýsuje v září na Moravě na zámku Bílovec. Rád bych podotknul, že tohle bude velmi kultovní záležitost. Bude tam totiž se mnou vystavovat art parťačka a kurátorka Rosana de Monfort, s kterou mám dost astrální zkušenost v malbě velmi podobného obrazu, tzv. “na dálku“. Potkali jsme se osobně až v ARTVARIUM. Byl to pro mne šok, vidět obraz Dámy s hranostajem od Leonarda da Vinciho, kde namísto hranostaje byl hranorobot nebo hranostroj. Prostě Vesmír opět zapracoval. Zde bych rád vystavil opět starší a nové obrazy, které jsou nyní v mé hlavě anebo napůl rozpracované. Já i Rosana zpracováváme obdobné téma, a to že chceme upozornit na plíživé nebezpečí technokracie. Ještě bych rád zmínil moji čerstvou spirituální událost v galerii TwinArt, kde křtila svou knihu malířka mysteriózních postav a témat Klára Sedlo. Ještě před návštěvou jsem věděl, že knihu budu vlastnit, a stalo se to, že jsem ji nakonec vyhrál.

Někdo z malířů má problém s komentovanými výstavami, ale vy očividně ne, což je dobře!

Tento problém opravdu nemám a považuji komentovanou výstavu za velmi důležitou součást prezentace. V každém případě, je to tzv. náhled do duše malíře. Moc mne baví i otázky od návštěvníků galerie, jelikož tím dochází i k více dimenzionálnímu pohledu na danou tvorbu. Zatímco vernisáž je spíše setkání se známými a přáteli, což je také velmi důležité.

svoboda foto2

Jak hodláte trávit léto? Uděláte si volno bez malování a malířských propriet?

Já vlastně tohle až tak neprožívám, a volno přizpůsobím spíše okolnostem, než abych plánoval takříkajíc prázdniny. Jako dítě jsem si léto užíval na chatě v krásném prostředí Křivoklátska. Nyní tam probíhá rekonstrukce, která by měla být brzo dokončena, a tak se tam budu vyskytovat ve společnosti své přítelkyně více. Moje přítelkyně Dagmar Ulzenová je mi velkou oporou a múzou, ostatně sama je velmi nadanou fotografkou, a věřím, že spolu časem uspořádáme společně výstavu.

svoboda foto3

Curriculum vitae Jaroslav Jerry Svoboda

Narodil se v Klatovech - ročník 1962. Studoval malbu a sochařství na Středočeské výtvarné konzervatoři u prof. Hlaváčka a Palečka, poté v Kanadě na University of Art and Design Vancouver. V Kanadě se věnoval také pedagogické činnosti na Stratherm Centrum Montreal a účastnil se charitativních aukcí, přičemž na svou charitativní činnost navázal i po návratu do Česka. Jako malíř se také podílel na vzniku filmu režiséra Jana Svěráka Tmavomodrý svět, který byl nominován na Českého lva, mimo jiné i za nejlepší výtvarné řešení. V současné době žije a tvoří v Praze. Ve svých obrazech znázorňuje duchovní a světskou tématiku, to, co stojí mimo tento svět a i to, co se nás přímá dotýká.

svoboda foto4

Zdroj foto: Dagmar Ulzenová a archiv


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Cesta do hlubin psychopatovy duše

psychopat perexMožná jste to už někdy zažili. Potkali jste člověka, který se zdál být vaším dokonalým protějškem. Laskavého, hodného, starostlivého, milujícího. Vaši spřízněnou duši. Mysleli jste si, že je to pravá láska a že budete šťastní už navždy...

Divadlo

Egon Tobiáš: Ten kůň nelže aneb divadelní hra s živými koni, herci a hudebníky

ten kun nelze egon tobiasV rámci projektu Jiřího Ondry a Egona Tobiáše Velký třesk na Malé scéně jsme se zúčastnili premiéry inscenace s tajemným názvem Ten kůň nelže. A nelhal! V netradičním di...

Film

Herec Juraj Kukura měl nejen talent, ale i štěstí na příležitosti a režiséry

juraj kukura 200Jedním z nejpracovitějších a nejšarmantnějších slovenských herců, který netočil jen na Slovensku nebo v Česku, ale od poloviny 80. let minulého století prakticky po celém světě, je zcela určitě Juraj Kukura. V Česku ho zpočátku prosla...