Za svitu měsíce: Italský román z období 2. světové války

Za svitu měsíce: Italský román z období 2. světové války

Tisk

big za-svitu-mesice-hBh-489079 (2)

Skvělým čtením na léto může být román Za svitu měsíce americké autorky Jennifer Antonové, který vydalo nakladatelství Jota. Tuto knihu ocení hlavně ženy, protože jde o příběh o neuvěřitelné ženské odolnosti v době sílícího fašismu a rozpoutání druhé světové války v Itálii.

 

O čem kniha je?

Nina nestojí o tradiční život italské venkovanky. Jako dcera tvrdohlavé porodní báby je odhodlaná si o vlastním osudu rozhodovat sama. Pak však její bratr emigruje do Ameriky a ona matce slíbí, že ji nikdy neopustí. Když se do jejich horského městečka na krátkou chvíli vrátí kamarád z dětství Pietro, přeskočí mezi nimi jiskra. Ve stejné době pak Mussolini v zemi vyvolá politické napětí. Poté, co se Pietrův a Ninin vztah prohloubí, musí se Pietro znovu vrátit do práce v amerických uhelných dolech. Nina je rozpolcená mezi touhou se k němu připojit a mezi odpovědností vůči Itálii i vlastní matce. V době, kdy Mussoliniho fašisté uvrhnou celou zemi do chaosu a rodné městečko terorizují němečtí nacisté, se stane z každého dne souboj o přežití. Společná budoucnost s Pietrem začíná vypadat velmi nejistě, protože spolu ztratí kontakt, navíc Nininy sny o budoucím životě ohrožuje i nacistická okupace a nepřítel, kterému se musí postavit úplně sama…

O autorce:

Jennifer Antonová žije střídavě v Londýně a u italského jezera Como. Je vášnivou zastánkyní ženských práv a rovnoprávnosti, snaží se zachraňovat ženské příběhy z minulosti a začala s tím u svých italských příbuzných.V roce 2006 Jennifer po narození dcery trpěla poporodní kardiomyopatií, kdy jí šlo o život. Krátce poté zemřela její italská babička a právě tento náročný rok v ní posílil touhu zaznamenat příběhy jejích italských předkyň. Za svitu měsíce je její první román inspirovaný životy její italské babičky a prababiček v období vzestupu fašismu a za druhé světové války.

Hodnocení knihy:

Kniha je napsaná velmi jednoduchým jazykem plným přívlastků vzbuzujících emoce. Není žádným historickým románem, ale zaměřuje se především na vztahy a osobní příběh hrdinky, což ocení především ženy toužící po tom přečíst si krásný milostný román. Knížka má též líbivou romantickou obálku a vzbuzuje dojem, že půjde o ženský román pro osamělé večery nebo relax u vody. A tak tomu také je. Autorka napsala emotivní román na motivy příběhu žen ze své vlastní rodiny, zasazený do italských dějin v době 2. světové války.

Ukázka z knihy:

Plakala mu v náručí, takže jejich polibky, když ji poškrábala jeho neoholená brada, byly slané. Všechny ty potlačené emoce z ní vyřinuly. Sice se tolik změnila, ale když ji Pietro líbal, na ničem z toho nezáleželo. Chtěla jedinou věc: jeho.
Rukama jí sáhl do drdolu a tím jí uvolnil vlasy. Odtáhl se, aby se jí podíval do očí, a i ty jeho byly rozmazané city. „Ninetto, tolik mě mrzí, že jsem tady nebyl. Hrozně mi vadí, že sis tím vším musela procházet beze mě.”

big za-svitu-mesice-hBh-489079

Název: Za svitu měsíce
Autor: Jennifer Antonová
Překlad: Jana Kordíková
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2022
Počet stran: 334
Hodnocení: 70 %

https://www.jota.cz/za-svitu-mesice


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Muž, který nevrhá stín

muz stin 200Knihu Vadima Petrova, Muž, který nevrhá stíny, můžeme označit politickým románem na pozadí doby československé revoluce v roce 1989.

...

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc uvede v dubnové premiéře muzikálový evergreen Sugar

sugar200Sugar – to je světoznámý muzikál, který vznikl podle scénáře k legendární filmové komedii Někdo to rád horké. Co všechno se může stát, když si dva muzikanti hrají s gangstery na schovávanou. V pátek 12. dubna ji uvede v premiéře Moravské divadlo Olomouc.<...

Film

ZAČÍNÁ FILMOVÁ PŘEHLÍDKA 3KINO

3kino perexPražská kina ATLAS a EVALD přivítají ve dnech 1. - 8. listopadu 2018 pátý ročník filmového festivalu 3KINO, který se snaží českým divákům přinést to nejlepší ze současné kinematografie Visegrádské čtyřky – z Polska, Česka, Slovenska a Maďarska. V...