Obrazy i atmosféra kroměřížské vernisáže malířky Rosany de Montfort nadchly návštěvníky

Obrazy i atmosféra kroměřížské vernisáže malířky Rosany de Montfort nadchly návštěvníky

Tisk

rosana 200Už od pátku 5. srpna může veřejnost obdivovat ve foyer Domu kultury v Kroměříži impozantní dílo malířky Rosany de Montfort. Její velkoformátové obrazy mají myšlenku, krásu a sílu, mají co říct a nutí zamýšlet se. Vernisáž otevřeli kromě umělkyně kroměřížský místostarosta Vít Peštuka a Helena Peštuk Sedláčková, která přidala i něco z vlastních veršů. Expozice nese název Dulce Dystopia a je otevřena do konce září.

„V Kroměříži se objevila vlastně úplně prvně většina mých obrazů pospolu. Téma DULCE DYSTOPIA zachycuje naši vývojovou tendenci k využití IT nejen k všeobecnému rozvoji a růstu, ale i ke kontrole a závislosti na technologii. V kolekci obrazů zachycuji to, co jsem prožila a co pravděpodobně ještě prožiji,“ říká Rosana de Montfort.

I když barvité obrazy jejích světů nabízejí tisíce otázek, mnohé z jejich záhad dost možná odtajníte. Právě díky zakódovanému tajemnu, nečekaných momentů i „realistických snů", kterých je moře, má její tvorba úspěch doma i v zahraničí.

Její um ocenili i návštěvníci kroměřížské vernisáže, s nimiž malířka živě debatovala. Jako organizátor akce jsem ocenil příjemnou atmosféru a pohodu, která vládla celou dobu, navíc bylo co jíst i pít... A skvělí byli i lidé, kteří vernisáž zahájili a kteří o Rosaně a jejím umění něco vědí. Mimochodem, v plánu je aspoň jedna „komentovka“, která proběhne v září.

rosana-1

Čtyřicet maleb velkoformátových rozměrů

„Jako malá jsem byla průmyslové dítě, neboť jsem vyrůstala v Ostravě,“ vzpomíná Rosana de Montfort. „Tam jste v sedmdesátých a osmdesátých letech považovali červánky s komíny za romantiku. Malebné fabriky, jejich oranžově osvětlené vchody a okna mne fascinovaly. Obrazy ukáží dojmy průmyslového rozvoje od mého dětství až po čas, který teprve přijde...“

Výstava obsahuje asi čtyřicet maleb převážně velkoformátových rozměrů včetně slavného triptychu "PEACEFUL ALTERNATIVE". V rámci vernisáže navíc probíhalo na obrovských stropních deskách promítaný přehled všech jejích maleb, včetně těch, které již mezitím našly jiné domovy.

A co zase zaujalo Rosanu de Montfort v Kroměříži? Máme s manželem rádi historii, proto je Kroměříž naší destinací v hledání architektonických pokladů,“ říká. „Koukáme se na štukové ozdoby, navštěvujeme výstavy, flákáme se po zahradách a kavárnách. Moc mne zaujaly parky a zeleň, která všechnu tu architekturu zaplavuje. Je to přenádherné město a bude nám nadále milou destinací.“

rosana 2

V její malbě není třeba číst

Spokojenost, ne-li nadšení, bylo cítit od návštěvníků, kteří na vernisáž v pátek 5. srpna dorazili. Překvapilo hodně „přespolních“, třeba z Brna, Olomouce, Ostravy nebo ze Zlína. Možná vás budou některé názory zajímat.

„Byl jsem ohromen nejen talentem a šarmem krásné malířky, ale i velkorysým pojetím této expozice. Je fakt, že jsem už dlouho nic tak nádherného neviděl, navíc mě fascinoval i nádherný prostor, kterým tento kulturní dům disponuje. Budu se těšit na další výstavy, které, jak jsem slyšel, jsou prý v plánu,“ nechal se slyšet Miroslav Hejduk z Otrokovic.

rosana 3

„Co mi říkají obrazy Rosany de Montfort? Že můžu přijmout jejich imaginární prostor a vstoupit. Kdykoliv, i když reálně tam nejsem. V její malbě není třeba číst. Jen vejít dovnitř. Je to rozhodnutí vaší duše. Metafyzika, oblíbené téma Georgia de Chirica. Schrödinkova kočka v krabici, je mrtvá nebo živá? Otevřete a poznáte. Vejděte do obrazů Rosany. Jsou živé. Když opravdu chcete... Výstava těchto obrazů v Kroměříži je výjimečná,“ prohlásila Zuzana Linder, která přijela na vernisáž až z Brna.

Podobný názor má i Dana Majer Dopitová z Kroměříže: „Tak jsem si vyslechla ohlasy na vernisáž, která nedávno proběhla na v Domě kultury v Kroměříži, a protože byly velice pěkné určitě si zaslouží poslat je i autorům. Akce to byla hodně povedená. Atmosféra uvolněná a přátelská, program jednoduchý, ale trefný, umělkyně krásná a usměvavá, řečníci nadčasoví, doprovodná hudba dobře zvolená a celkový sled událostí byl "vychytaný". Není to nádhera?“¨

rosana 4

Zdroj foto: Robert Rohál a archiv Rosana de Montfort


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Žádná oběť není jen číslo

obet-2117 200Nakladatelství Host před Vánoci přineslo osmý díl detektivní řady o oddělení Q – Oběť 2117 od Jussiho Adlera-Olsena.

 

...

Divadlo

Slova místo kordů. Švandovo divadlo uvede českou premiéru nové adaptace Cyrana z Bergeracu

cyrano 200Diváky pražského Švandova divadla čeká v úvodu sezóny mimořádná divadelní lahůdka. Pouhých deset měsíců od světové premiéry v Londýně se dočkají nové inscenace přepisu slavného Cyrana z Bergeracu Martina Crimpa v režii Martina Františáka. Českého př...

Film

Matka v trapu v únoru v kinech

Matka v trapuPNový český film Matka v trapu vstoupí do kin 22.2. 2024. Snímek, který doprovází slogan: skorokomedie ze života, nabídne v hlavních rolích Petru Hřebíčkovou, Lenku Vlasákovou, Janu Švandovou, Jaroslava Plesla a řadu dalších oblíbených herců....