Bouřlivé ticho po pobřežní cestě

Bouřlivé ticho po pobřežní cestě

Tisk

Bourlive ticho perexPo tisícikilometrové Jihozápadní pobřežní cestě se manželé Raynor a Moth snaží vrátit k normálnímu životu a zase žít mezi čtyřmi zdmi. Jenže to pro ně není vůbec jednoduché. Raynor bojuje se strachem z lidí i z budoucnosti a Moth vzdoruje postupující nemoci. Ale postačí neuvěřitelné gesto někoho, kdo si přečetl o jejich putování a ztrátě domova, a znovu se v nich probudí síla a odhodlání. Když dostanou šanci obnovit zpustlý statek v cornwallských kopcích a vrátit přírodu do míst, odkud vymizela, objeví se před nimi nová cesta, po které je třeba vykročit. Bouřlivé ticho je příběh o naději, která vítězí nad zoufalstvím, o celoživotní lásce, která vítězí nad vším. Vypráví o vnitřní síle, o nezlomném sepětí lidského ducha s přírodou a o tom, jak je to pro nás všechny životně důležité.

Mnoho čtenářů srovnává Pobřežní cestu s Bouřlivým tichem. Uznávám, že první zmiňovaná kniha se mi líbila podstatně více, spojení mezi lyrikou a vyprávěným příběhem bylo lépe zpracované, ale Bouřlivé ticho pojednává zase o něčem jiném, lidštějším, byť obě knihy staví na podobném základu.

Autorka nezkažená okolními trendy vkládá do příběhu sama sebe

Raynor Winnová nám přibližuje přírodu očima stále udiveného dítěte. Jako by přesně vystihovala tvrzení, že věk je jen číslo, jako by pouze vyrostla, ale myšlenky zůstaly netknuty, jako by ji neovlivnily vnější síly, které nás vtahují do hluboké nory, odkud už nechceme objevovat nové divy světa a krásy přírodního království. Zůstala svá, nezkažená okolními trendy.

Na YouTube jsem si našla rozhovory s autorkou a úplně jsem si dokázala představit, jak se Raynor cítí, co se jí v tu chvíli honí hlavou. Ráda jsem prostřednictvím Bouřlivého ticha nahlédla do jejího života. Knihy nemusí být vždy jen strhující a plné adrenalinu, stačí, když do nich autor zapojí důležitou část každého příběhu; sebe.

Raynor Winnová se po dokončení Jihozápadní pobřežní cesty nadále pravidelně věnuje dálkovým pochodům, píše o přírodě, bezdomovectví a táboření pod širým nebem. Žije v Cornwallu se svým manželem Mothem. Její první kniha Pobřežní cesta, oslava života prodchnutá magickou atmosférou, se stala mezinárodním bestsellerem, umístila se na žebříčku nejprodávanějších knih Sunday Times, získala cenu Christophera Blanda udělovanou Královskou literární společností, byla nominována na Wainwrightovu cenu a cenu Costa Book Award. Její druhá kniha Bouřlivé ticho je nadějí prozářený příběh o návratu domů.

Bourlive ticho
Bouřlivé ticho (z anglického The Wild Silence)
Autor: Raynor Winnová
Žánr: Světová literatura, cestopisy a místopisy
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2022
Počet stran: 336

Hodnocení: 93 %

www.knihykazda.cz/bourlive-ticho 

( 0 hlasů ) 


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Iskari, Poslední Namsara, svět plný draků

Iskari, perexUž vás občas unavuje koloběh každodenního života a nejradši byste zmizeli někam úplně jinam? Tak směle do toho. Vydejte se za dobrodružstvím do zcela jiného světa. Do míst, podrobených králům, ale i drakům. Do světa plného pouštního písku, ...

Divadlo

Experimentující Divadlo Líšeň zve začátkem podzimu Pražany na dvojici politicky angažovaných her

lisen 200Dvojici politicky angažovaných inscenací z projektu Provokující divadlo uvede zkraje podzimu v Praze experimentální brněnské Divadlo Líšeň. 25. září půjde o ceněnou jevištní reportáž o putinovském Rusku s názvem PUTIN LYŽUJE, na niž naváže beseda s in...

Film

Expendables: Postradatelní 2: sólo pro akční hrdiny

postradatelni 2Pokračování úspěšného akčního trháku nabytého filmovými hvězdami je tady. Kdyby mi někdo před natočením Expendables řekl, že se v jednom filmu sejde taková herecká sestava, asi bych mu opravdu nevěřil a označil ho za blá...