Slon v Polívce vychází na CD a více o prozrazuje Jiří Holub

Slon v Polívce vychází na CD a více o prozrazuje Jiří Holub

Tisk

holub 200Přinášíme vám rozhovor s Jiřím Holubem, který je nejen o jeho počinu Slon v polívce.

 


V letošním roce jste pustil do světa čtvrtou knížku pro děti Slon v Polívce – jak vás napadlo oslavit cirkus a cirkusové umělce tímto způsobem?

To se tak nějak seběhlo samo. Název přišel nečekaně sám od sebe, pak už jen bylo zapotřebí vymyslet, co se slonem, odkud ho vzít a rozpadlý cirkus byla prostě asi nejjednodušší volba. Najednou tu byl slon, barevná maringotka a klan rodiny Vomáčků a už se to tak nějak hezky psalo a nabalovalo samo.

Chtěl jste být někdy cirkusákem?

Víte, že asi ani ne? Vím, že jsem toužil být hajným, mít mluvící kavku a jezevčíka, pak popelářem – klasika, jezdit vzadu na tom stupátku a být děsnej frajer. Cirkus vážně ne. Vlastně jsem ani nikdy nebyl v obřím šapitó. Vzpomínám jenom jako dítě na cirkus Aleš – už to jméno zavání světovosti – kde vystupovala nějaká značně unavená provazochodkyně, klaun, a právě hejno unavených pudlíků a jedna koza. Nic, co by člověka postavilo před rozhodnutí, zda se stát cirkusákem, nebo ne.

holub zvirata

V knížce vystupuje slonice Jolanda, která miluje vodu a děti, chtěl byste se starat o takové zvíře?

Já mám slony moc rád. Patří do mého Top 10 zvířat. Mám takový formativní zážitek, což byl sloní sirotčinec na Srí Lance – kde jsem měl tu možnost krmit a drhnout slůňata a stát se na chvíli jejich hračkou. Každopádně k realitě – nejsem schopný postarat se ani o kytky – takže kdejaký slon může být rád, že jeho život nezávisí na mé osobě.

Také se čtenáři seznámí s fotbalový expertem kohoutem Maradonou a jedinečnou morčicí Libunou – prozraďte nám jejich vzory, které vás inspirovaly?

Maradona se taky nějak vyhoupnul sám – šlo o tu kokrhací vyhlášku starosty Bjorna, prostě kohout chybět nesměl. No a Libuna – to je přesně ta krása tvorby. Libuna měla původně jen malou roličku, což bylo její předvedení čísla s věštěním Prahy. Překvapivě se mi ale právě ona rozjela a stala se vlastně jednou z hlavních postav…To je prostě moje psaní bez konceptu.

Děti v knížce zažily krásné prázdniny s koupáním i pátráním po zlodějích či hledáním ztracené slonice. Prožil jste podobné léto, v dětství, možná i dneska?

Já mám právě s vodou a s partou léto navždycky spojené! Moje nejhezčí prázdniny se odehrávaly buď na vodě, u vody nebo ve vodě. Nechranická přehrada, řeky Ohře a Lužnice, rybník Hejtman, pak Červená Lhota. Léto, horký večery, studená voda a moře smíchu. To je to, na co budu vzpomínat, dokud to můj ptačí mozeček unese.

holub kniha

Jak nový příběh přijali čtenáři?

Já doufám, že dobře! Zatím mám na něj ohlasy veskrze pozitivní, tak doufám, že se knížka líbí, a to zase nejen dětem, ale i dospělým.

Kniha bude mít audioverzi – nač se mají posluchači těšit, kdo z CD/mp3 na nás promluví?

Je to tak! Slon už se vaří! A stejně jako Vzpoura strašidel promluví hlasem skvělého Jardy Plesla. Měl jsem možnost být ve studiu první natáčecí den a řekl bych, že je na co se těšit.

holub nahravani

Jak vidí Slona v Polívce Jaroslav Plesl, kdo je pro něj snazší – duchové nebo děti z malé vísky?

Tak Jarda sám zmínil, že Vzpoura pro něj byla jednodušší, protože byla bláznivější. Tady se potřeboval dostat do roviny dětské partičky, ale jak říkám, z toho, co jsem měl možnost slyšet, ujal se rolí na jedničku s hvězdičkou!

holub plesl

A jak se má autor knihy – jak se daří na novém hradu/zámku? Jaký byl poslední rok?

Veliká změna v životě osobním i profesním. Nepopírám, že jsem ve stupnici únavového syndromu tak na čísle 520 ze stupnice 0-10. Ale sžívám se s novým místem, lidmi, mám spoustu nových zážitků a přátel, je tu fajn. Jen na knížky a cokoliv tvůrčího už jaksi nemám čas. Tak uvidíme, co přinese další rok.

Děkuji za rozhovor.


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Méně je někdy více

Mene je vice 200„Pro všechny rodiče, kteří zažívají v domácnosti chaos a jsou zahlceni svými starostmi (a takoví jsme téměř všichni) je tato kniha nedocenitelným rádcem pro klidný a šťastný život.“ Tak praví Gretchen Rubinová, autorka bestselleru Proje...

Divadlo

”Demokracie není právo do všeho mluvit, ale povinnost vědět, co mluvit,” říká Rudolf Jelínek

altJeden z nejznámějších českých herců všech věkových generací, Rudolf Jelínek, má za sebou neskutečnou filmovou a divadelní kariéru, bohaté zkušenosti s dabingem a lidé ho na ulici spíše než jménem oslovují jako majora Jiřího Hradce...

Film

Temný rytíř povstal: Legenda končí

Že jsem musela jít na nejočekávanější film letošního roku, na nový americký film „Temný rytíř povstal“, předem mě mrazilo v zádech. Moc tyto akční sci-fi pohádky nemusím. Zejména když vznikly na základě archivních komiksů. Ale nakone...