Kniha matematiky

Kniha matematiky

Tisk

kniha matematiky200Velké ideje jednoduše vysvětlené – tak nás láká obrázek na encyklopedické publikaci Kniha matematiky, která vyšla v listopadu pod hlavičkou nakladatelství Universum v jejich geniální sérii Kniha vědy.

 



Matematika v kostce

Kniha matematiky je rozřazena jako ostatní knihy vědy, tedy velmi přehledně podle historických období. Hlavní kapitoly tedy jsou: Starověk a klasické období (3500 př. n. l. - 500 n. l.), Středověk (500–1500), Renesance (1500–1680), Osvícenství (1680–1800), 19. století (1800–1900), Moderní matematika (1900 – současnost).

Navíc tu máme představení autorského kolektivu, Předmluvu, Úvod, Přehled osobností, Slovník pojmů, Rejstřík, Citáty, Poděkování.

Kniha vědy

Na této knize, vlastně na celé této sérii, oceňuji její rozdělení do kapitol a to, jak pracuje s textem a informacemi. Každému období je věnována dvojstrana s časovou osou, kde jsou zapsány ty nejdůležitější objevy a poznatky, dává nám tedy celkový kontext. Pak následuje rozdělení do menších barevných celků, které mívají 1–4 strany. Začátek je uvozen šedý, sloupečkem s názvem Souvislosti, kde vidíme časový přehled řešení dané problematiky. Pak následuje text, který je vhodně roztříštěn fotografiemi, popisky, schématy a čtení tedy není natolik obtížné a můžeme si ho rozkouskovat na několikrát. Někdy je to totiž opravdu třeba, pokud nejste příliš zběhlí v matematice.

Souvislosti, přehled a zajímavosti

Série Kniha vědy mi učarovala, to nejde říct jinak. Ne že by nabízela podrobné rozpitvání všech lidských oborů a činností, ale nabízí ucelený vhled a pokud čtenáře něco zaujme, může bádat dál. Tak je tomu i v Knize matematiky, kterou doporučuji úplně všem, i když jim tato exaktní věda třeba nic neříká a mají k ní odpor. Poznat její dějiny, vývoj a možnosti, to považuji vskutku za fascinující.

Jen pro připomenutí, série Kniha vědy nám doteď nabídla tyto sympatické publikace: Kniha vědy (2015), Kniha umění (2018), Kniha psychologie (2019), Kniha mytologie (2019, Kniha filozofie (2020), Kniha ekologie (2020), Kniha biologie (2021) a v plánu je Kniha sociologie (2023) a Kniha ekonomie (2023).

kniha matematiky

Název: Kniha matematiky
Autor: kolektiv autorů
Původní název: The Maths Book (2019)
Žánr: naučná literatura
Nakladatelství: Universum
Rok vydání: 2022, pevná vazba
Počet stran: 352
Hodnocení: 100 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/kniha-matematiky/kniha/14834/


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Poločas rozpadu - postapokalyptický svět podle Františka Kotlety

kotleta polocas rozpadu200Jeden z příznačných zjevení moderní české literatury opět boduje. František Kotleta vsadil na drsný svět po válce a přináší nám díky nakladatelství Epocha druhý díl série Spad, který nese název Poločas rozpadu. Nal...

Divadlo

Je přátelství víc než láska?

stara kapela200Studentská, a třebaže jen platonicky prožitá láska poznamená člověka na celý život. Ve většině případů zanechají tyto leckdy i první příznaky zamilovanosti příjemné vzpomínky. Najdou se však případy, které vyjdou z tohoto neopětovaného...

Film

Petr Jákl povyprávěl, jak bylo na festivalu v Karlových Varech

Kopie souboru Petr Ja╠ükl 1 (2)Producent a režisér velkofilmu Jan Žižka Petr Jákl dorazil do Karlových Varů na filmový festival s tajným plánem, který mu vyšel. Nakonec se přeci jen odchýlil od původní varianty, protože občas neumí...