Jenny Jeshko: „V mých modelech se mísí jak barokní zdobnost a luxus, tak i punkový, temnější a rockovější podtón“

Jenny Jeshko: „V mých modelech se mísí jak barokní zdobnost a luxus, tak i punkový, temnější a rockovější podtón“

Tisk

jenny jeshko 200U příležitosti akce Sušice Móda a Řemeslo, kde se bude konat módní přehlídka udržitelné módy a také celodenní market plný českého designu a charitativní bazar, vám přinášíme rozhovor s návrhářkami, které se zde představí. Další z nich je Jenny Jeshko. Její náušnice navíc můžete vyhrát v naší soutěži.


Jak vznikl nápad na založení vlastní módní značky? Co bylo prvotním impulsem?

Módě jsem se věnovala od mých 15 let. Prvotní impuls pro založení vlastní značky byl velice zajímavý. Při práci v IT korporaci jsem navštěvovala kurzy módní tvorby v Praze. Jedním z lektorů byl talentovaný návrhář Pavel Berky, kterému se zalíbily moje šperky z ručně vyráběné krajky. Oslovil mě, jestli bych je nechtěla předvést společně s jeho kolekcí na Czech fashion weeku. To mě nadchlo. A aby to celé dávalo smysl, tak jsem se rozhodla rovnou založit svou značku Jenny Jeshko.

Pro jaké zákaznice jsou vaše modely? Co žena vyjadřuje tím, že nosí vaši značku?

Mnohé naznačuje již podtitul mé značky Barok – Punk – Elegance. Z něho vyplývá, že v mých modelech se mísí jak barokní zdobnost a luxus, tak i punkový, temnější a rockovější podtón. A plus je to celé zaobalené do elegantního finálního vyznění. Moji módu milují krásné sebevědomé ženy se smyslem pro módu, extravaganci a eleganci, bez ohledu na věk. Ženy, které se nebojí mírně experimentovat, a hlavně nechtějí splynout s davem. Byznys manažerky, které potřebují z officu přejít plynule do neformální večeře. Dámy, které se často pohybují ve společnosti, fashionistky, které rády září na party a kulturních akcích. Tyhle všechny si u mě přijdou určitě na své.

Čím se vyznačují vaše modely? Dá se nějak najít vaše stopa, nebo je něco, co musejí mít, jaké musí být?

Sama to neumím přesně pojmenovat. Asi tím, co už jsem zmínila. Přiznám se, že tvůrčí proces si často sama komplikuji, jednoduché věci mě nebaví. Ty koupíte v konfekci. Na všech mých modelech najdete něco navíc – výšivku, ozdobné lemy, složité detaily, netradiční střih… Nebo je to kombinace různorodých materiálů. A když nic z toho, tak je to minimálně černé, lesklé a zkombinované s řetězy (smích).

Jenny Jeshko outfit

A kde berete inspiraci? Nebo máte nějaký speciální rituál při tvorbě a navrhování?

Inspirace přichází odkudkoliv. Miluji brouzdat po v obchodech s látkami, to jsem jako v ráji. Zahlédnu látku, zajímavou texturu a jsem nadšená. Čím netradičnější, čím složitější látka je, o to víc mě to fascinuje. Velice mě inspiruje také hudba, ta je mou životní vášní. Často mi právě ona navodí tu správnou atmosféru, vizi přehlídky a celé kolekce. Miluji, když jsem v kreativním pulzujícím prostředí velkoměst a pozoruji krásné stylové lidi. Vidím různé detaily. Sleduji přehlídky světových značek, listuji módními magazíny. Nic se nesnažím zapamatovat, ani si to nezapisuji. Prostě to splyne v určitý celek. A pak když začnu tvořit, nechám to volně plynout a najednou prostě něco vznikne. Nechávám tomu volný průběh. Když moc plánuji, když jsem moc koncepční, obvykle z toho nic nevyleze.

V naší velké soutěži s fashion přehlídkou můžete vyhrát náušnice od Jenny

Jak dlouhá je pro představu cesta od návrhu k výsledku?

Různě. Někdy mě něco napadne a za den je to hotové. A někdy nad něčím přemýšlím klidně celý rok.

Zájem veřejnosti o pomalou módu roste. Pozorujete tento trend i ve svém podnikání?

No, řekla bych konečně! Ano, pozoruji to a jsem nesmírně ráda, že se po těch posledních složitých letech, snad zase život vrátil do starých kolejí. Já jen pevně věřím, že to ještě pár let vydrží.

Jak byste definovala udržitelnost? Je pro vás důležitá?

Udržitelnost je klíčová pro zachování zdraví naší planety, zachování krásy přírody, zachování života zvířat a rostlin. To všechno jsou axiomy, které mě provází v podstatě od dětství. Bohužel udržitelnost se často velice zjednodušuje a zneužívá. Používá s v překrouceném významu. To nemá cenu ani rozebírat. Udržitelnost je právě v tom, že neplýtváme, a to v jakémkoliv smyslu toho slova. A jak říkali již naši dědečkové, nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci. Já si myslím, že to mluví za všechno.

jenny susice plakat

V březnu vás čeká autorská módní přehlídka na akci Sušice Móda a Řemeslo. V jakém duchu bude vaše show a na co byste diváky a naše čtenáře nalákala?

Na akci v Sušici se velice těším. Za prvé proto, že jsem v tomhle kraji ještě nikdy nebyla. A za druhé proto, že mám velice ráda nové prostředí, seznamování s novými lidmi. To přináší nové podněty a nové nápady. Na přehlídce ukážu výběr z mé tvorby, nebudu ji nutně konceptualizovat, spíš bych ráda ukázala místním lidem to, co umím – pestrost a variabilitu, typické pro mou tvorbu.

Přečtěte si rozhovor s další tvůrkyní Zuzanou Havlíkovou.

Jaké máte plány do budoucna? Můžete prozradit, co chystáte?

Mám velké plány. Mojí vizí je tvořit krásné oblečení, šperky a doplňky, ze kterých se budou jejich majitelé těšit dlouhá léta. Mým aktuálním cílem je hlavně spustit nový e-shop. Doufám, že se podaří v nejbližších dnech.

Děkuji za rozhovor a přeji, ať se vám vše daří!

Více informací:

https://www.jennyjeshko.com/
https://www.facebook.com/jennyjeshko/
https://www.instagram.com/jennyjeshko/


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Co nám Nový zákon nepoví

Mariina zavet 200Klasický biblický příběh o narození Ježíše Krista, jeho životní cestě a zázračných skutcích, které vykonal, nás doprovází od raného dětství. Velký boom způsobil Dan Brown, když ve svých knihách zpochybnil více jak tisíc let vžité dogm...

Divadlo

Studio Marta zažije ROZPAD

rozpadani200Sezonu brněnského Studia Marta uzavře projekt ROZPADÁNÍ. V jeden večer se představí dvě inscenace autorských her, které spojuje téma rozpadu. Aktovky Bublifuk a Je potřeba změna! tak uvidí diváci na jevišti poprvé, a to v podání budoucích absolve...

Film

FILMOVÉ BRNO

filmove brno 200Do dějin kinematografie nespadá jen filmová tvorba samotná, ale vše, co s ní souvisí – včetně společenských a politických kontextů, včetně toho, jakým způsobem se dostávala k publiku, jak jím byla vnímána, jaký byl o ni zájem. Například p...