Herci Městského divadla Mladá Boleslav zpívají jak muzikálové hvězdy

Herci Městského divadla Mladá Boleslav zpívají jak muzikálové hvězdy

Tisk

miluji te200V pátek 17. února uvedlo Městské divadlo Mladá Boleslav premiéru muzikálové revue Miluji tě, ale..., což je světoznámé dílo, která se hraje od roku 2003 také na českých jevištích. Nemá příběhový děj. Jde o rychlý sled scének a hudebních čísel s jedním jediným tématem: vztah muže a ženy. V Mladé Boleslavi je tento titul precizně zahraný i zazpívaný, a to ve čtyřech hercích, pokud ještě nepočítám dva muzikanty.

Nicméně Mladá Boleslav je vyhlášená tím, že tam herci umějí i báječně zpívat. Potvrdila to řada hudebních inscenací (například tituly Mistrovská lekce nebo 1000 tváří Adiny), a nyní i poslední premiéra revue Miluji tě, ale..., což je rozpustilá a jedinečná hudební jízda.

Jednak zmíněné dílo vytvořili zkušení tvůrci světového významu (Joe DiPietro a Jimmy Roberts), jednak česká verze je v rukou profesionálů - od překladatele (Adam Novák), režiséra (Mikoláš Tyc) až po protagonisty, kteří přepestrou mozaiku mikro příběhů, písní, převleků i choreografie, zvládají na výbornou.

miluji te foto1

Nemá cenu psát o díle amerického dramatika, textaře a spisovatele, jehož jméno je Joe DiPietro, či o jeho „parťákovi“, kterým je klavírista, hudební skladatel Jimmy Roberts. Oba už mají za sebou úctyhodnou kariéru doma v Americe stejně jako Evropě a oběma se mimořádně daří, o čemž svědčí i spousta prestižních cen.

Laskavě nostalgická komedie Miluji tě, ale... je pestrou směsicí skečů o komplikovaných či láskyplných vztazích a skvělých písní. K tomu přispívá i všudypřítomný humor, a samozřejmě herecké i pěvecké kreace. Je vidět, že si s představením mladoboleslavští pohráli, o čemž svědčí účast dvou lektorek (Dita Hořínková a Galla Macků), korepetitora Zdeňka Dočekala, choreografky Lindy Stránské, scénografa Karla Čapka a autorky kostýmů Anety Grňákové.

miluji te foto2

A jak hodnotím herecko-pěvecké výkony všech čtyř protagonistů? Pestrou paletu situací, které zažívá každý z nás, hrají s gustem a celým tělem. Navíc znějí jak muzikálové hvězdy a že to mají v krvi. Vytříbené kvarteto Radim Madeja, Petr Mikeska, Veronika Bajerová a Hana Marie Maroušková hraje jak o život, ale přitom vtipně a lehce a s nadhledem. Ostatně, během premiéry bylo mnoho potlesků na otevřené scéně.

Na to, že každý z nich ztvárňuje ve víc než dvouhodinovém představení plejádu postav a charakterů, také spoustu písniček či popěvků, vtipné choreografie i převleků, jsou obdivuhodně proměnliví a svěží. Zvláště kdy je libě doprovázejí klavírista Zdeněk Dočekal a houslista (Jan Bradáč nebo Veronika Linhartová).

Mladoboleslavské představení, kde vyznívají originální písně Jimmyho Robertse i nosné hlasy, má alei to podstatné, co dělá barevnou škálu nejrůznějších podob vztahů mezi mužem a ženou. A tady musím opět zmínit jak nápaditého režiséra Mikoláše Tyce, tak činoherce, kteří umějí zazářit i v muzikálovém žánru.

miluji te foto3

Zdroj foto: Jarmila Vlčková


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Chrám plný květů: poezie čistá a hravá jako potůček vinoucí se mechem

altV češtině doposud největší výběr toho nejlepšího z japonského národního pokladu - poezie haiku – přineslo na sklonku loňského roku na pulty knihkupců malé, nezávislé a nekomerční nakladatelství DharmaGaia ve spolupráci s Če...

Divadlo

Rozpustilé jeptišky z východočeské autodílny

jeptisky perexVětšina katolíků a především nekatolíků má ve svém povědomí pevně zafixováno, že jeptišky jsou vzorem serióznosti a kvůli dodržování přísné řehole ani nemají šanci zažít nějakou legraci. Dramatik Dan Goggin stejně jako staré...

Film

Čtyřicátá první ochutnávka filmových lahůdek

LFS 200Letní filmová škola pořádá už nějaký ten pátek ochutnávku toho nejlepšího, co filmoví tvůrci vytvořili. Letošní degustační ročník byl už čtyřicátý první a od 24. července do 1. srpna nabídl filmovým fanouškům 237 filmů na 8 promítacích místech.