Čim, Čára a zahrada

Čim, Čára a zahrada

Tisk

perex

Nakladatelství Portál přichází s krásně ilustrovanou výpravně naučnou knížkou pro děti. Čim, Čára a zahrada představí sourozence jak z lidského, tak z ptačího světa a jejich společné dobrodružství.

 

 

Hlavními hrdiny knížky jsou sourozenci Anička a Honzík, a také dva malí vrabčáci Čim a Čára. Všichni čtyři se setkávají na zahradě u domku dědečka Honzy, a právě zde se odehrává většina děje z tohoto příběhu.

 Čim, Čára a zahrada 

Knížka Čim, Čára a zahrada je členěna do 11 samostatných kapitol a vlastně jednotlivých dnů, proto krásně vystačí na jedenáct pohádkových večerů u vás doma. Ale kdo ví? Příběh se zajímavě vyvíjí, a je tak napínavý, že možná s dětmi zhltnete celou knížku na jedno posezení.

 Čim, Čára a zahrada (3) 

Nejenže je příběh, který knížka vypráví, moc pěkný, on je také naučný. Celou knížkou se prolínají zajímavé informace ze světa ptáků. Kolik druhů ptáků znáte? Některé druhy, zde zmíněné, byly i pro mě nové. A víte, co patří na krmítka ptáků a naopak, jakými potravinami byste mohli ptáčkům spíše ublížit? To a mnoho dalšího se dozvíte právě na listech knížky Čim, Čára a zahrada od nakladatelství Portál.

 Čim, Čára a zahrada (5)

Úryvek z knížky:
"Musíme postavit budku pro sýkorky, když jim žádná nezbyla. Prosím, vždyť jsi to slíbil už loni, že mi dovolíš řezat pilou." naléhá Honzík a děda se tváří naoko nerozhodně. Je ale rád, že našli dobrou a užitečnou zábavu, u které se nebude nudit ani Anička." Musíme nejdřív všechno nachystat. Nakreslíme si na prkénka značky a podle nich je seřízneme. Až potom můžeme stloukat budku dohromady. Aničko, potřebujeme také tvoji pomoc, budeš podávat tyhle hřebíky, ano? Pěkně jeden po druhém, ať to jde od ruky. A Honzíku, pozor na palec, schovej ho, když tlučeš kladivem, to by se ti nelíbilo, kdyby ses do něj trefil," směje se děda a pyšně pozoruje děti, které se zabraly do práce tak, že na chvíli zapomněly na nekonečné hašteření....

"Všichni ptáci bydlí v budkách, tati?" Čára se hlásí o slovo a dere se přes Čima, až z něj odletí peříčko. Pak už se ale oba choulí k tatínkovi, aby jim neušlo ani slovo. A tatínek se pouští do povídání. "Každý pták bydlí jinak, to je dobře, protože se nemusíme hádat o stejný materiál na hnízdo nebo místo. Podívejte se, ale opatrně, támhle naproti k domu. Vidíte, jak okolo dveří roste popínavá růže? Ano, ta s těmi krásnými květy a velkými trny. Když se podíváte dobře, v té spleti větví zahlédnete hnízdo, vypadá jako taková miska ze stébel trávy..."Já to vidím," vykřikuje Čára nadšeně, že něco zahlédla první. "A vykukují tam tři malé zobáčky!" "Tak takhle bydlí kosi," vysvětluje tatínek, "zrovna mají také mladé, určitě se s nimi ještě uvidíte."

 Čim, Čára a zahrada (6) 

Mé hodnocení: Čim, Čára a zahrada se mi líbí svým výpravně-naučným pojetím. Mám ráda knížky, které mi přinesou napětí v podobě poutavého příběhu. A zde je důkaz, že to dokáže i dětská knížka. Zároveň jsem ráda, když mě obohatí o nové poznatky, což tato knížka splňuje na výbornou. Vše navíc doplňují vystihující ilustrace, které budou bavit i ty nejmenší čtenáře. Jsem si jista, že díky této knížce společně se svými dětmi lépe proniknete do okouzlujícího světa ptáků.

 Čim, Čára a zahrada (2)

 

Čim, Čára a zahrada

Autor: Dungelová, Radana
Ilustrátor: Dungel, Jan
Nakladatel: Portál
Počet stran / vazba: 96 / Pevná
Rok vydání: 2020
Hodnocení: 100 % 



 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Dívka, která musí zemřít

divka-ktera-musi-zemrit200Před několika týdny se v Praze objevil švédský spisovatel David Lagercrantz, aby představil svou novou knihu. Dívka, která musí zemřít je podle jeho slov posledním dílem série známé pod názvem Milénium. Co pro čtená...

Divadlo

Nekonečno snů Michala Nesvedy

nekonecno snu200Bez mučení přiznávám, že jsem v neděli vstupovala do Vinohradského divadla v Praze poněkud skepticky. První, čeho si ovšem k mému velkému překvapení všímám, je velké množství lidí, které se tu ten den sešlo. Hmatatelné napětí prostupuje ...

Film

Ďáblův advokát: excelentní zloduch Al Pacino

dabluv advokat al pacino reevesSoudní síně jsou plné případů, kdy právníci obhajují své klienty, aniž by si byli jisti jejich nevinou. Přesto se musí snažit najít co nejvíce důkazů, svědčících v jejich prospěch a roznést na kopyte...