Kamarádi z Medového lesa si vás získají

Kamarádi z Medového lesa si vás získají

Tisk

kamaradi z medoveho lesa kralicci 200Nakladatelství Kazda vydalo v těchto dnech další jedinečné tituly pro nejmenší čtenáře. Tentokrát se jedná o příběhy Kamarádů z Medového lesa a díly Jak zahnat stesk a Králíčci v ohrožení.




Roztomilí zvířecí hrdinové

Kdo že jsou ti kamarádi? Čtveřice, která má ráda les. Jedná se o lišáka Míšu se zvědavým čumáčkem objevujícího dobrodružství, moudrou a opatrnou laňku Daňku, mazané a rychlé divoké prasátko Chrochtíka a mývalku Makovičku. Ta se o všechny stará a potrpí si na čistotu. Dohromady jsou skvělá čtyřka a zakládají svou partu.

Příběhy s přesahem

V knihách se nejedná jen o vyprávění o těchto čtyřech přátelích a jejich pobytu a lumpárnách v lese. Nabízejí i něco navíc. V prvním díle nazvaném Jak zahnat stesk zvířátka nejprve přihlíží, jak v lese u maringotky vzniká pod rukama učitelky Valentýny lesní školka Medovníčci. Do ní chodí mnoho děti a mezi nimi je i Davídek, kterému se však stýská a s ostatními si příliš nerozumí. A to je právě mise pro Kamarády z Medového lesa! Ti Davídka osloví, a navíc pro něj vyrobí skvělý a praktický dárek v podobě lesního kalendáře.

Králičci v ohrožení jsou pokračováním, dětské čtenáře opět čekají staří známí a výraznou postavou je Pavla. Ta je nepřehlédnutelná a hlavně svérázná. Tím pádem si zaslouží určitou lekci… Navíc v tomto díle pokračuje také jiskření mezi hajným Michalem a paní učitelkou, což je zde velmi pěkně popsáno.

„To se člověk vždycky začne chovat tak trapně, když se zamiluje?“
„Přesně tak,“ odpoví mu kamarádi jednohlasně.
„Tak to se radši nikdy nezamiluju,“ prohlásí Chrochtík rozhodně a na vteřinku se při tom podívá na Daňku. „Nikdy v životě. Ani náhodou.“ (str. 42)

kamaradi z medoveho lesa kralicci

Zhodnocení

Kamarádi z Medového lesa jsou opravdovým potěšením pro oči. Ilustrace jsou nádherné, navíc zvířátka moc dobře zvolená. Sama jsem se do nich zamilovala už když jsem knihu viděla v sekci Připravujeme na webu a při čtení jsem se pak celou dobu usmívala. I samotné příběhy pak stojí za to – nejsou nijak dlouhé, jsou milé, a navíc se dětem budou jistě dobře číst díky většímu písmu. A v závěru knih potěšily i recepty, na které jsem hned dostala chuť a nalákaly mě zmínky o dalších dílech.

O autorech

Andrea Schütze si v dětství vyzkoušela téměř všechny koníčky, které si člověk umí představit. Nakonec zakotvila u čtení, a proto knížky také ráda píše. Má výuční list dámské krejčové a diplom ze studia psychologie. Žije s rodinou v nejjižnějším výběžku Německa.

Carola Sieverding maluje a kreslí od té doby, co dokázala udržet tužku. Vystudovala design a dnes se živí jako ilustrátorka dětských knih. Žije a pracuje se svým přítelem a psem v Hamburku.

kamaradi z medoveho lesa jak zahnat stesk

Kamarádi z Medového lesa Jak zahnat stesk
Kamarádi z Medového lesa Králíčci v ohrožení
Autor: Andrea Schütze, ilustrace Carola Sieverding
Překlad: Dagmar Heeg
Žánr: pro děti od 4 let
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 96

Hodnocení: 95 %

Knihy můžete vyhrát v naší soutěži s Kamarády z Medového lesa

https://www.knihykazda.cz/jak-zahnat-stesk/

https://www.knihykazda.cz/kralicci-v-ohrozeni/


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Na vlnách zvukomalebné knihy

Na vlnach s Petrem Voldanem 200V nakladatelství Jota vyšla kniha Na vlnách s Petrem Voldánem s podtitulem Ušima, očima i srdcem kolem světa. Budete překvapeni, jak řádky dokážou promlouvat…

 

...

Divadlo

Líza Ďulínková se vrací na jeviště MdB – a opět to bude betálný!

my fair lady 200„Lady ze Zelňáku bude hitem“, „Mošův tah s My Fair Lady se zdařil na výbornou“ nebo „Stanislav Moša se už zařadil mezi naše přední muzikálové režiséry a v Lady to opět stvrzuje přesnou mírou nadhledu i dokonalým vedením herců k bezešvému p...

Film

Film - náš pomocník

film200V posledních letech byly několikrát zveřejněny soubory filmů, sjednocených autory (cestopisy Hanzelky a Zikmunda), případně výrobcem (zlínské reklamy). Nyní Národní filmový ústav ve spolupráci s Filmexportem vydal záslužný komplet krátkých filmů z 50. ...