Kamarády z Medového lesa čekají hned dva problémy

Kamarády z Medového lesa čekají hned dva problémy

Tisk

kamaradi z medoveho lesa 200Člověk se ani nenadál a v nakladatelství Kazda vyšla další kniha s Kamarády z Medového lesa. Má název To zvládneš, Lukáši a je stejně dobrá jako předchozí díly.

 

 

 

Kamarádi z Medového lesa jsou lišák Míša se zvědavým čumáčkem objevující dobrodružství, moudrá a opatrná laňka Daňka, mazané a rychlé divoké prasátko Chrochtík a mývalka Makovička. Ta se o všechny stará a potrpí si na čistotu. Dohromady jsou skvělá čtyřka a nedají dopustit ani na děti z nedaleké lesní školky.

Počáteční příběhy jsou určené na rozehřátí, zvířecí hrdinové jsou zase zpátky a řeší uvíznutého Chrochtíka nebo zamilovaného hajného, který všude vidí jen srdíčka. Až ve třetí kapitolce potkávají Lukáše držícího se dál od ostatních dětí. Důvodem je, že koktá a zřejmě se bojí, že se mu děti budou smát.

„Daňka se rozchichotá. „Já bych řekl, že je Lukáš tak chytrý, že se mu v hlavě slova hromadí. A protože jich je na jednu jedinou hlavičku prostě moc, vycházejí mu z úst zašmodrchaná a zpřetrhaná,“ přemítá. „Nebo nevyjdou vůbec, protože se zaseknou.“

Zvířátka se rozhodnou Lukášovi pomoci stejně jako Davídkovi nebo Elence v minulých dílech a společně vymyslí plán. Díky němu je pak Lukáš za opravdového hrdinu, protože zabrání jedné velké katastrofě. Ta je pak v závěru ještě vysvětlena formou novinové zprávy, což přidává knize další rozměr v podobě důležité osvěty.

Další Kamarádi z Medového lesa opět utekli jako voda, příběh byl rychle u konce a nezbývá než se těšit na další díly. Nebo si můžete čekání zkrátit díky audio verzím všech příběhů o Kamarádech z Medového lesa v podání Jitky Molavcové. Tak pokud vaše děti dávají přednost poslechu před čtením, určitě si je nenechte ujít! Akorát tak přijde o krásné ilustrace Caroly Sieverding.


Andrea Schütze si v dětství vyzkoušela téměř všechny koníčky, které si člověk umí představit. Nakonec zakotvila u čtení, a proto knížky také ráda píše. Má výuční list dámské krejčové a diplom ze studia psychologie. Žije s rodinou v nejjižnějším výběžku Německa.

Carola Sieverding maluje a kreslí od té doby, co dokázala udržet tužku. Vystudovala design a dnes se živí jako ilustrátorka dětských knih. Žije a pracuje se svým přítelem a psem v Hamburku.

kamaradi z medoveho lesa

Kamarádi z Medového lesa – Ty to zvládneš, Lukáši!
Autor: Andrea Schütze, ilustrace Carola Sieverding
Překlad: Dagmar Heeg
Žánr: pro děti a mládež
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2021
Počet stran: 96
Hodnocení: 95 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Přečtěte si další příběhy kamarádů z Medového lesa

https://www.knihykazda.cz/ty-to-zvladnes-lukasi/


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Pořiďte si druhý mozek!

druhy-mozek perexTato výzva vypadá jako návštěvník z daleké budoucnosti, ale její autor, Tiago Forte ve své knize „Pořiďte si druhý mozek“ ukazuje, že má svůj význam už pro nás dnes. Nejde ovšem o jakousi druhou hlavu, jak by se mohlo zdát, nýbrž o novo...

Divadlo

Hladová země ukazuje, jakou moc mají peníze

hladova zeme perexPředstavte si městečko, kde lidé pracují jen minimálně. Většinu času stráví na hostinách a oslavách. Za místní pracují chlapi v dolech, kteří kutají. Jediné, co musí místní udělat, je požehnat jim a poslat je pod zem. A jít to pa...

Film

O drogové závislosti až na dřeň

magnea200Přiznávám se, že v dnešní rychlé době jsem si přečetla anotaci k filmu Nech mě padnout velmi zběžně. V paměti mi utkvělo, že jde o výpovědi lidí, kteří se potýkali se závislostí nebo se závislými. Očekávala jsem tedy hraný dokument, který se bude ...