Zálesákem snadno a rychle

Zálesákem snadno a rychle

Tisk

Zalesactvi 200Pokud se chcete vydat s dětmi do divočiny a nejste si jistí, jak na to, pak je přesně pro vás stvořena kniha Zálesáctví pro celou rodinu od Martina Gebhardta.

 

 Kniha je rozdělena na tyto části: plánování výletu, přípravy, cestou k cíli, bushcraftové projekty, vaření v přírodě a když se den chýlí ke konci. Začátek rodičům poradí, kam a kdy se vydat, co zabalit, jakou mít výbavu a podobně. Kapitola Cestou k cíli potěší milovníky lesa, kteří se zde dozví něco o stromech, mravencích, ale také o orientaci v lese nebo objevitelských výpravách a dále například o stopování zvířat. Prakticky založení jedinci se díky praktickým návodům naučí vyrobit si spoustu nástrojů jako je kamenná sekyra, dřevěný nůž, rycí hůl nebo dřevěná palička, ale také praktických pomocníků v podobě stolku nebo trojnožky.

Na stránkách čtenáři najdou také spoustu fotografií a zpestřením jsou i nejrůznější tipy. Ocenila jsem například kapitolů o uzlech, zaujal mě recept na chléb bannock a velmi mě překvapily informace o tom, z jakých stromů můžeme mlsat. Například pít javorovou mízu přímo ze stromu, jíst mladé výhonky a šišky z borovic a modřínů nebo v případě potřeby rozžvýkat zelené větvičky vrby a šťávu polknout. Jde vidět, že už jsem dlouho nebyla na táboře, ale nejen tyto řádky mi časy strávené na nich připomněly a vyloudily několik nezapomenutelných vzpomínek.

Osobně se v přežití v přírodě příliš neorientuji a se zájmem jsem si tak přečetla rozdíl mezi survivalem a bushcraftem. Na podobné výpravě, jaká je v knize popsána, jsem s rodiči nebyla, ale v lese jsme trávili hodně času a také jsme se sestrou rády něco vyráběly. Proto mě kniha velmi zaujala a mám v plánu si ji střežit, než nastane její čas a vyrazíme s naší rodinou někam ven.

Zálesáctví pro celou rodinu je podle mě boží knížkou jak pro táborníky, tak především pro rodiče, kteří chtějí vést děti k tomu, aby si v přírodě uměly poradit!

Martin Gebhardt je německý bloger, autor, budoucí „pedagog divočiny“, instruktor a průvodce bushcraftem a survivalem. Vyrostl v Durynsku, nedaleko hřebenové stezky Rennsteig, a již v raném věku v sobě objevil nadšení pro lesy, louky a zvířata. V současnosti absolvuje vzdělávací program zaměřený na „pedagogiku divočiny“ podle metody „kojotího učení“. Společně s rodinou se snaží trávit co nejvíce času v divočině.

Zalesactvi obalka

Zálesáctví pro celou rodinu
Autor: Martin Gebhardt
Překlad: Martin Sobkuljak
Žánr: pro děti a mládež
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2021
Počet stran: 104
Hodnocení: 94 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Podlehněte bushcraftu

https://www.knihykazda.cz/zalesactvi-pro-celou-rodinu/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Zákony jsou černé a bílé. Životy žen mají tisíce odstínů šedi

zablesk zivota perexPro policejního vyjednavače Hugha McElroye to měl být den jako každý jiný. Ano, měl narozeniny, ale ty stejně nikdy neslavil… Plánoval se tedy věnovat jenom rutinní policejní práci, a pak si užít klidný večer. Jeho plány však ...

Divadlo

První rande v Městském divadle v Brně

první rande perexNe, to není nějaká schůzka v divadle. Tak se jmenuje muzikálová komedie Alana Zachary, Michaela Weinera a Augustina Winsberga, která měla světovou premiéru v USA v roce 2012.. Tento typ příběhu je opravdu v dnešní době víc jak akt...

Film

Do kin se přivalí německy mluvené filmy

Dasfilmest perexBěhem října startují jedna filmová přehlídka za druhou. Před několika dny jsme psali o dnech španělsky mluvených filmů i nabídce titulů uvedených na prestižních festivalech v Berlíně, Benátkách a Cannes – viz Filmová sezona začíná (kultur...