Čtení o hradech, zámcích a městech

Čtení o hradech, zámcích a městech

Tisk

cteni o hradech zamcich a mestech 200V srpnu vydalo nakladatelství Pikola proslulou knihu pro mladé i dospělé čtenáře od Eduarda Petišky, tedy Čtení o hradech, zámcích a městech. O úspěchu knihy hovoří i fakt, že první vydání se datuje o roku 1984 a jde tedy už o šesté vydání této knihy o pověstech Čech, Moravy a Slezska.

 


Legendární autor

Eduard Petiška (1924 – 1987) byl básník, prozaik, překladatel a autor pohádek pro děti, který používal i pseudonymy E.P., Alois Formánek, Petřík. Publikoval v oblasti prózy, poezie, přispíval do novin, dětských časopisů, spolupracoval s rozhlasem a filmem, překládal z němčiny atd. Působil v Syndikátu českých spisovatelů a Umělecké besedě. Přátelil se s mnoha dalšími významnými umělci – spisovateli a malíři.

Eduard Petiška je autorem mnoha především dětských knih, které jsou stále žádané, opětovně vydávané, a mají je v oblibě čtenáři již po několik generací. Byly přeloženy do několika desítek jazyků, a prodeje se vyšplhaly ke dvaceti milionům kusů.

Návod k naší historii

Tato kniha, sestávající ze dvou hlavních částí, funguje jako mytický průvodce k dějinám českých historických zemí, jejích hradů, zámků a měst. Na základní škole se učíme historické události, které se pojí ke vzniku naší země, stejně jako nás učitelé a knihy seznamují s pověstmi a bájnými událostmi té doby, třeba o Praotci Čechovi a jeho rodině. Zde jde autor dál a uvádí nás do pověstí podle místa určení, například hned v prvním příběhu nazvaném Mezi řekami Ohří, Labem a Vltavou se podíváme na Krokův hrad, Budeč, Kazín, Tetín, Libušín, Dřevíč, Levý Hradec, Vyšehrad.

Pod povrchem

Kniha je tematicky rozdělena na dva hlavní oddíly: Čtení o hradech a Čtení o zámcích a městech. Nechybí ani praktický rejstřík a podle mého velmi zajímavá Historická data, která mají vztah k příběhům knihy.

Na první pohled upoutá přebal knihy, kde vyniknou dřevoryty pana Mézla, bez nichž by knize jistě chybělo kouzlo starých časů, tudíž si neodpustím i zmínku o tomto významném grafikovi. Zdeněk Mézl (1934 – 2016) byl český grafik a ilustrátor používající osobitý styl dřevorytu, podle kterého jsou jeho díla na první pohled rozpoznatelná.

Pro milovníky příběhů s historickým nádechem

Připadá mi zvláštní, že doporučený věk pro čtenáře je od devíti let, jelikož žijeme ve zrychlené době a dnešní děti čtení příliš neholdují. Kvůli spíše archaickému jazyku i ne zrovna jednoduchým tématům si nedovedu si představit používat tuto knihu jako tzv. „druhé čtení“, ale jako pohádky na dobrou noc, to zase proč ne. Byla by velká škoda, kdyby děti přišly o klenot v podobě bájí a pověstí od pana Petišky.

cteni o hradech zamcich a mestech

Název: Čtení o hradech, zámcích a městech
Autor: Eduard Petiška
Ilustrace: Zdeněk Mézl
Žánr: detektivka, krimi
Nakladatelství: Pikola
Rok vydání: 2021, pevná
Počet stran: 344
Hodnocení: 90 %

https://www.euromedia.cz/cteni-o-hradech-zamcich-a-mestech/kniha/10522/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

O nelidskosti businessu

Vyhoda spokojenosti 200Shawn Achor je populárním psychologem a také autorem knihy s názvem Výhoda spokojenosti, kterou u nás  vydalo nakladatelství ANAG. Achor se dlouhodobě zabývá využitím a podporou lidského po...

Divadlo

Radošínské Naivní divadlo na scéně Bolka Polívky v Brně

Jaaanosiiik-perex)Na Slovensku mají již od roku 1970 jedinečný divadelní fenomén. Je to Naivní divadlo, původně z vesnice Radošiná, odkud pochází jeho principál Stano Štepka. Nejdřív se jezdilo na Naivní divadlo z Bratislavy do Radošiné, protože to,...

Film

Je rolí člověka průměrovat pravdu?

role200Pravda je esenciálním prvkem finského dramatu Role člověka. Tento snímek zahájí desátou přehlídku Severská filmová zima v pražském kině Lucerna, a to ve čtvrtek 13. února 2020. Příběh filmu vychází ze stejnojmenné knihy autora Kariho Hotakainena. Přijďte ...