Uchováváme potraviny bez elektrické energie podle receptů našich babiček

Uchováváme potraviny bez elektrické energie podle receptů našich babiček

Tisk

uchovavame potraviny-big (2)Pojďme se vrátit do doby, kdy nebyly žádné technické vymoženosti a například ani lednička. Na jednu stranu se v nás ozve nádech romantiky a povzdechneme si nad kouzlem starých časů, na druhou strachu nás ale jímá hrůza nad tím, jak asi naše praprababičky uchovávaly potraviny? Vždyť by se všechno rychle zkazilo a v jídle bylo jistě plno bakterií! Možností, jak zpracovat a uchovat potraviny tak, abychom nepotřebovali elektřinu, je ale poměrně dost.

Co když třeba přijde blackout, nebo si jednoduše vyjedeme na léto do hor mimo civilizaci a budeme chtít strávit čas bez mobilu, wifiny, televize a elektrické energie? Co vzít s sebou k jídlu, aby to vydrželo? A jde se vůbec dnes obejít bez elektřiny?

Alenu Gajduškovou již známe z mnoha knih, v nichž se specializuje především na stravu našich prababiček, hospodaření za starých dob, kvalitní stravu a zpracovávání potravin, které si pěstovali naši předkové, zvyky, tradice a soběstačný život na venkově. Napsala například knihy: Domácnost našich babiček dva díly, Encyklopedie soběstačnosti dva díly, Pečeme chleba z kvásku, Staročeský perník, Vánoce našich babiček nebo Velikonoce našich babiček.

Tentokrát se v nové knize zaměřila na umění zpracovávat potraviny bez elektrické energie tak, aby nám dlouho vydržely. Hlavním cílem knihy je ukázat soběstačnost a nezávislost na systému. Co když vypnou proud a my se na delší dobu ocitneme bez energie? Všechno z mrazáku nejspíše budeme muset vyhodit. Nespoléhejme tedy na to, že všechno dokonale vydrží v lednici a mrazáku, že budeme moci vařit na sklokeramické desce a péct v elektrické troubě.

Jako první nás zřejmě napadne zavařování potravin, jejich sušení nebo fermentace. Právě takto naši předkové zpracovávali a uchovávali potraviny. Už v úvodu knihy se dozvíte ledacos zajímavého z historie, třeba jak se vařilo, topilo na kamnech a peklo v peci. Kniha učí vést domácnost postaru. Naučí vás zpracovávat a uchovávat ovoce a zeleninu ze zahrádky, ale i další plodiny, obilí a luštěniny. Kniha obsahuje i spoustu receptů a základní pojednání o potravinách, co obsahují a jejich výživové hodnoty. Dozvíte se jak pěstovat jednotlivé druhy zeleniny, jak skladovat brambory, jak upéct trvanlivé pečivo, jak zakonzervovat vejce, seznámíte se s různými způsoby zavařování i výrobou bylinkových sirupů. Potěšit vás mohou rovněž recepty na výborné domácí likéry. Vyzkoušet můžete i zavařování masa.

Kniha je určitě skvělým tipem a motivací, jak všechno vzít pevně do svých rukou a něco nového se naučit. Co si budeme povídat, naše babičky a prababičky to dělaly běžně, ale jak žijeme my? Zajedeme si do supermarketu a nakoupíme drahé potraviny v plastových obalech, mnohdy nechutné, umělé a plné chemie, které vydrží déle proto, že jsou plné chemických látek, stejně je musíme mít v ledničce a do určitého data spotřebovat. Tak se nebojme práce a nechme se inspirovat radami v knize… udělejme si to hezky podomácku a postaru…

uchovavame potraviny-big

Název: Uchováváme potraviny bez elektrické energie
Autor: Alena A. Gajdušková
Nakladatelství: Dauphin
Rok vydání: 2023
Počet stran: 304
Hodnocení: 100 %

https://www.dauphin.cz/book_978-80-7645-432-3.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavla Koucká: Čeští rodiče mohou být inspirací pro jiné země

Pavla-Pavel-de ti1Pavla Koucká je psycholožka. Pracuje v azylovém domě pro matky s dětmi a ve své soukromé praxi. Dříve působila jako šéfredaktorka časopisu Psychologie dnes. Je spol...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Polský autor chystá vydání nové velké historické pojednání o šachové hře

pokr 200Hru v šachy zná alespoň trochu snad každý, ale zatím nikdo naprosto přesně neurčil, kdy a kde vznikla, a tak se za kolébku šachů prohlašuje několik různých zemí. Přesto je jistě zajímavé, jak si právě šachy proklestily cestu na mnohé p...

Z archivu...


Literatura

Ponořte se do pocitů s Kouzelnou mocí květin

kouzelna moc kvetin perexPřistupovala jsem k této publikaci a kartičkám asi tak, jako k nějakým vílům a andělům. Fajn, nějaká něžná inspirace, nic víc. Ale pak jsem byla s každou další stránkou víc a víc překvapena, protože se zdá, že auto...

Divadlo

Soumrak monster: Zrození apokalypsy

Apokalypsa diskPražské divadlo DISK uvádí čtvrtou inscenaci studentů absolventského ročníku katedry činoherního divadla DAMU pod názvem Soumrak monster: Zrození apokalypsy. Tento projekt představuje hned dvě hry v jeden večer.

Film

Prestižní soutěž Jameson Done in 60 Seconds v režii Jameson whiskey je zpět!

altV letošním roce proběhne již druhý ročník soutěže Jameson Done In 60 Seconds v rámci Jameson Empire Awards, která je určena pro všechny fanoušky filmu.

 

...