Sousedský obývák v bývalém kostele. Atrium na Žižkově a Vážný zájem zvou na první společný koncert

Sousedský obývák v bývalém kostele. Atrium na Žižkově a Vážný zájem zvou na první společný koncert

Tisk

vazny zajem 200Kulturní centrum Atrium na Žižkově a hudební platforma Vážný zájem uvedou 10. března ve 20:00 první společní koncert. Vážný zájem tak vůbec poprvé vstupuje do spolupráce pod střechu veřejné instituce. Společně v barokním sále Atria vybudují sousedský obývák, kam jsou zváni všichni milovníci vážné hudby nejen z Prahy 3.

 

Z původně dvoudenního happeningu koncertů klasické hudby se zrodil projekt Vážný zájem, který za sedm let působení uspořádal již stovky domácích koncertů po celé republice. Platforma, která si klade za cíl oslovit mladé posluchače a nabídnout co nejniternější hudební zážitek, rychle opustila čtyři zdi bytů a začala pořádat koncerty v nemocnicích, kavárnách či parcích. Vážný zájem letos překračuje další pomyslný práh a začátkem března vstoupí do Atria na Žižkově – kulturního centra s komunitním a edukativním přesahem, jež klade silný důraz na zprostředkovávání kvalitní klasické hudby co nejširšímu publiku.

„Myšlenka proměnit koncertní sál v obývací pokoj nás nadchla nejen proto, že z pohodlí gauče jsme u nás vážnou hudbu ještě nesledovali. Domácí koncerty se pojí s bezpečím a inkluzivitou, tedy hodnotami, které jsou Atriu blízké – ať už zde pořádáme výstavu, komunitní program či koncert. Domácí atmosféra přirozeně napomáhá k tomu cítit se uvolněně, tedy se i více otevřít prožitku, sdílení s ostatními, prolomení hranic mezi tvůrci a publikem. Rádi touto cestou dostaneme klasickou hudbu lidem co nejblíže,“ vysvětluje Marie Kašparová, ředitelka příspěvkové organizace Za Trojku, jenž Atrium zastřešuje.

vazny zajem 1

Na úvodním koncertě 10. března se představí Akademie komorní hudby, která reprezentuje nejlepší české mladé hudebníky a hudebnice. K nim se přidají mimořádní profesionálové, mezi něž patří špičkový německý houslista Niklas Liepe a dva výjimeční čeští umělci, klavírista Stanislav Gallin a violoncellista Tomáš Jamník. Společně přednesou Smyčcový kvartet a moll Antonína Vranického, Smyčcový sextet “Capriccio” Richarda Strausse a vrcholné dílo komorní hudební literatury – Klavírní kvintet g moll Dmitrije Šostakoviče.

vazny zajem 2 Niklas Liepe

„Posluchači se mohou těšit na intimní atmosféru. Sál bude oproti zvyklostem otočen o devadesát stupňů, což umožní bližší kontakt s hudebníky. Během našich koncertů boříme jakékoliv zbytečné bariéry. Posluchač dýchá společně s hudebníkem, má možnost pozorovat veškeré detaily, i ty nejdelikátnější tahy smyčcem nebo tisknutí klávesy. Napadá mě příměr k televizi s vysokým rozlišením a krystalickým zvukem. Až když ji člověk má, uvědomí si, o co všechno předtím přicházel,“ říká český violoncellista a iniciátor Vážného zájmu Tomáš Jamník.

vazny zajem 3 Tomas Jamnik

Večerem provede hudební kritik Boris Klepal a po koncertu bude následovat společenské setkání s hudebníky otevřené všem divákům. Další dva koncerty cyklu jsou plánovány na podzim roku 2023. Na druhém vystoupí Trio Incendio spolu s violistou Andreasem Willwohlem, třetí koncert série bude patřit souboru Kukal Quartet – zahraniční hvězda je prozatím překvapením.

Atrium má Vážný zájem

Zdroj foto: Marek Novotný

Více informací: https://atriumzizkov.cz/atrium-ma-vazny-zajem-n-liepe-de-t-jamnik-s-gallin-stipendiste-akademie-komorni-hudby


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Beata Hlavenková: „Člověk píše, zkouší, skládá, a pak stejně nakonec musí přijít ono políbení múzy, aby to zafungovalo“

BeataHlavenkova 200Beata Hlavenková je velice výraznou osobností nejen české, ale i světové hudební scény. Působí jako skladatelka, zpěvačka, pianistka a producentka. Její tvorba je vždy odvážná, oscilující mezi žánry a vycházející z hluboké znalosti...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Pokloňte se Hnojaně

kouzelnikuv unik perexOd severských kriminálních luhů k fantazijním kouzelným hájům, respektive lesům! Brněnský Host pro své čtenáře přichystal pohádku pro dospělé, plnou jinotvorů a pratvorů, ale nechybí ani to zásadní – poučení.

Divadlo

Máma říkala, že bych neměla: divadelní hit pro matky i dcery ve Vršovickém divadle MANA

mama rikala 200Říkáte si, že svoje dítě vychováte úplně jinak než vaši rodiče? Máte starosti s dětmi? A také vám máma říkala, co by se mělo nebo nemělo? I o tom je nová hra o rodinných vztazích Máma říkala, že bych neměla uznávané anglické autorky Char...

Film

Vyrazte do kina a vyhrajte rychlou a zběsilou jízdu na závodní dráze a pobyt pro dva v Londýně

rychle a zbesile200Oslavte jubilejní desátý díl oblíbené akční série Rychle a zběsile. Cinema City si připravilo exkluzivní soutěž o dvě letenky do Londýna, dvě noci v luxusním hotelu s wellness, a to nejdůležitější, akční řidičský zážitek na závodní d...