Smířlivě odplouvající, hrubé i jemné, příběhy Jany Vébrové

Smířlivě odplouvající, hrubé i jemné, příběhy Jany Vébrové

Tisk

Jana Vebrova200Nahrávka Kameny ze dna je teprve druhým albem Jany Vébrové, originální písničkářky z větrného mlýna. Mezi českými zpěvačkami a skladatelkami není asi žádná, která by přistupovala ke své tvorbě a projevu natolik syrově až naturalisticky a čerpala inspiraci z ne zcela definovatelných a předvídatelných zdrojů. Ovšem oproti jejímu debutu se nám zde ukazuje i v poloze éteričtější a jemnější.

 

Album vznikalo pod producentským vedením Ondřeje Ježka a hosty ve studiu byli Alexey Aslamas na housle a violu, Petr Tichý na kontrabas, Jan Jirucha na pozoun a tubu, Michal Nejtek na piano, Aliaksandr Yasinki na akordeon a Miloš Dvořáček na bicí a perkuse. Lehněte si do proudu a nechte kolem sebe obtékat rozmanité melodie, poetické texty a nezaměnitelný hlas Jany Vébrové.

Kromě velice výrazného hlasového projevu je pro Janu Vébrovou signifikantní i poetičnost a mnohotvárnost textová. Je obdarována velikou dynamičností svého hlasu, ale i skladebnosti svých písní. Emocionální pestrost a naléhavost v pasážích jemných i drsnějších. Není plagiátorem, hledá svou cestu. Jak sama přiznává: „Možná za to může kraj, z kterého pocházím, české, severní pohraničí. Nula procent místního folklóru a vykořeněnost kraje způsobují to, že umělci nezbývá nic jiného než hledat si svůj vlastní zdroj inspirace. Nacházet jej sám v sobě, ze sebe.“

Název alba „Kameny ze dna“ je odvozen z Janina každodenního pobývání, života, u řeky Nisy. „Sedmnáct let jsem bydlela na vodním mlýně v Hrádku nad Nisou,“ říká Jana Vébrová a dodává: „Vnímala jsem tento živel a prožívala všední činnosti i přírodní děje s ním spojené. Brodila se, koupala, splývala, nořila, pozorovala proměny řeky v ročních dobách, házela žabky, lehala si do řas, a s tím vším seznamovala i naše 3 dcery od jejich narození, které s řekou vyrostly. Naší oblíbenou, až archeologickou aktivitou bylo lovení kamenů a vodou ohlazených a obrušovaných střípků ze dna. Metaforicky se dá tento rituál přenést i na osobní sebereflexi. Podobně jako saháme na dno řeky, tak můžeme sáhnout i na dno své duše a sebrat na něm nějaký střep, kamínek, šutrák, vyndat jej nad hladinu, přečíst si jeho příběh, který někdy může být veselejší a jindy smutnější. V ideálním případě jej pak smířlivě položit vedle sebe nebo hodit zpět do řeky. Poslat po proudu, nechat usednout zase na dno, ale už nikdy ne na to stejné místo.“

Jana Vébrová1

Album obsahuje 14 písní, většina je autorským počinem Jany Vébrové. Jedna z nich je variací na lidový text „Bože můj“, který už v devadesátých letech zpracovalo trio Ostřanský – Václavek – Jelínková na desce „Domácí lékař. Dvě skladby jsou zhudebněné balady z Erbenovy Kytice (Štědrý den a Holoubek).

V jejích autorských kompozicích jsou slyšet vnuknutí ryze osobní, „jdoucí bez okolků na dřeň“ (Třesu se), ale většinou jsou zahaleny poetičností (Břízy, Písečný vír, Doma) nebo jsou přímo výjevy snovými (Kaštanoví koně, Cílkova, Námořník). Úvodní píseň úpěnlivě provolává k Bohu, aby se dramaturgicky a dynamicky překlenula skrze celé album v závěrečné Kameny ze dna, resumé, smířlivé zhodnocení jedné životní etapy, která uběhla od vydání debutového alba.

Kameny ze dna natočila Jana Vébrová v průběhu roku 2022 v pražském studiu jáMOR pod zvukařským a producentským vedením Ondřeje Ježka. Grafického provedení se ujal Luboš Drtina.

Jana Vébrová je česká písničkářka a zpěvačka objevující se na české umělecké scéně téměř 20 let, přičemž 16 let uběhlo od vydání jejího debutového alba „Kykyrý“, jež bylo odbornou veřejností i fanoušky vstřícně přijato a hodnoceno. V minulosti spolupracovala s Pražským komorním divadlem Komedie (Weissenstein, miusee@poetrymusical), s Lenka Vagnerová Company (La Loba — ocenění Herald Angel na Edinburgh Fringe Festival a nominace na Total Theatre Award, The Best Dance Performance na Singapore Fringe Festival a Cenu města Plzně na Mezinárodním festivalu Skupova Plzeň), s kapelou Činna nebo hudebním tělesem pro interpretaci soudobé hudby Agon Orchestra (projekty, v nichž současní hudební skladatelé zhudebňovali básně Ivana Martina Jirouse, aranžovali skladby Pavla Zajíčka a DG 307 či grafické partitury Milana Adamčiaka).

Jana Vebrova cover

Umělec: Jana Vébrová
Album: Kameny ze dna
Datum vydání: 10.03.2023
Label: Indies Scope

Více informací:

Multilink: https://orcd.co/kameny
Indies Scope: https://www.indies.eu/umelci/107/jana-vebrova/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Mám prostě zvířata i kytky rád“, říká leader kapely KEKS Štěpán Kojan

Štěpán KojanKEKS je čtyřčlenná česká rocková hudební skupina. Kapela byla založena roku 1981, zprvu hráli pouze v okolí Benešova, nicméně v průběhu let se jejich působnost rozšířila. KEKS má poměrně stálé složení, čase...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Zajímavé čtení z dvacátých let

cesta k jednoduchosti200Nakladatelství Rosier vydalo Cestu k jednoduchosti, což je soubor příspěvků Mileny Jesenské do ženských rubrik v roce 1926, jak jej sestavila sama autorka.

 

...

Divadlo

Pan Kaplan má třídu rád, budete ho mít rádi vy?

pan kaplan ma tridu rad 200V dubnu se v Městském divadle Zlín konala poslední premiéra 73. sezóny, a to lingvistická komedie Pan Kaplan má třídu rád od Leo Rostena.

...

Film

Kultura se v jakýchokoli totalitních poměrech stává jejich hlasnou troubou

200fJako pětidílná je zamýšlená sada sborníků souhrnně nazvaných Kultura a totalita. Každý díl se bude věnovat některému z důležitých aspektů, které s tímto tématem úzce souvisejí. Vedle náčrtu každodennosti, jejíž průzkum zajisté vyžaduje časový odstup, jsou to ...