Parta vynikajících lidí vydává desku s názvem Je krásný

Parta vynikajících lidí vydává desku s názvem Je krásný

Tisk

Je krasny200Krásné, ale často krátké momenty i změnu coby nosný prvek v sobě nese poselství nové desky s názvem Je krásný kapely Parta vynikajících lidí. Za albem stojí dva výrazní producenti současné české scény Tomáš Havlen (post-hudba) a Tomáš Tkáč (něco něco).

 

Být tvůrčím akterém na hudební scéně přináší kromě radosti z tvorby také nezbytný pocit nekompetentnosti. Písně Party vynikajících lidí se snaží z mnoha směrů k podobným pocitům přistoupit bez skrývání či předstírání. Dokáží se tak možná dostat ještě hlouběji, než by jejich autoři čekali.

„Už přebal desky symbolizuje sjednocující koncept a odhaluje přístup celé nahrávky. Cítit se hloupě a nepatřičně je naprosto v pořádku, ono to může znamenat, že děláte něco nového a jiného, minimálně sami pro sebe. Klasická veřejná terapie v čase, přijetí sebe sama se vším všudy. Hudebně míříme k přímočarosti, zároveň odmítáme blažený topeníčko v rocku našich otců. Naopak největšími vzory jsou monumentální a výpravný popy současnosti jako je Caroline Polachek, či vyloženě kapelní čtení myšlenek a vypravěčství typu Big Thief. Do toho se prolíná tradice československýho songwritingu a jeho smysl pro jasně artikulovanou písničku. Vzorem nám je i nadále náš komunitní label Divnosti a veškerý výkruty tuzemský scény, “ říká frontman Zdeněk Lichnovský.

Je krásný se věnuje přehlcenosti vlastních pocitů a jejich následného sdílení („Tohle všechno končí ve tvym feedu“ skladba newsletter), přehodnocování vlastní identity („Nechci být mužem svých vzorů“ - skladba cosi), neschopnosti kontrolovat vlastní konání v záplavě každodenních činností („už zas dělám deset věcí najednou“ - skladba rozloučení) i předepsání prvních antidepresiv („půl života za půl hoďky“ skladba vodřený kolena). Textař a hlavní skladatel Party vynikajících lidí Zdeněk Lichnovský tak vystavuje účet posledním dvěma rokům prožitých na pozadí pandemií, válek, vnitřních rozporů a šťastného rodinného života.

je krasny

„Po festivalu Pelhřimovy na nás kluci z post-hudby pokřikovali, že musíme udělat obrovskou popovou desku, že se nemáme vůbec držet zpátky. To mi dlouho hrálo v hlavě a už při přípravě singlu Monstrproces na sklonku roku 2021 se právě Havlen připojil k mixu písničky. Nakoplo nás to. Přišlo mi jako ideální nápad propojit Tkáčovu báječnou citlivost pro skladbu písniček s Havlenovou poutavou a dobrodružnou elektronickou cestou. A oni na to kývli! Velkou motivací bylo vidět je pracovat společně, protože jejich práci bez okolků obdivuju. Bubeník Martin Nouza přidal výrazný eletronicky-klubový cit. Experimentovali jsme, míchali, měnili zaběhlosti, “ dodává Lichnovský. Tkáč navíc stojí za domovským labelem PVL vydavatelstvím Divnosti.

Současnou sestavu Party vynikajících lidí tvoří Zdeněk Lichnovský (zpěv a kytara), Jiří Polák (kytara), Jakub Chaba (basa), Martin Nouza (bicí), Tereza Pecháčková (zpěv) a Štěpán Růžička (klávesy). Roku 2020 vydali debut Kam chceš jít, když nejlíp je tady, který v organickém zvuku celé skupiny vyzdvihoval důležitost blízkých osobních vztahů.

Je krásný vyšlo digitálně 21. dubna, o měsíc později také na vinylu včetně limitované edice v oranžovo-zeleném provedení desky.

Je krasny2

Pražský křest proběhne 18. 5. v Bike Jesus, kde spolu s PVL vystoupí Cold Cold Nights.

Brněnský křest je naplánován na 31. 5. v Kabinetu Múz, během večera pokřtí svou novou desku i Zapomělsem a jako host vystoupí Dominik Zezula.

Parta vynikajících lidí chystá na letošní rok několik koncertů, včetně festivalových setů na Festivalu pro židovskou čtvrť Boskovice nebo na Vlčkovice festu.

je krasny1

Je krásný (Divnosti, 2023) - tracklist
01 - newsletter
02 - křižíkova fontána
03 - metaverzum
04 - dalších 30 dnů
05 - vodřený kolena
06 - slyšim
07 - cosi
08 - nikam
09 - dám si na chvilku pokoj
10 - rozloučení

Zdroj foto: Oskar Pilař

Více informací:

FB: https://www.facebook.com/partavynikajicichlidi
IG: https://www.instagram.com/partavynikajicichlidi/

Multilink: https://songwhip.com/partavynikajicichlidi/je-krasny
Web: https://bit.ly/koukninawebparty
FB událost křest Praha: https://fb.me/e/Pg658BPl
FB událost křest Brno: https://fb.me/e/113vrtCpy


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Těší mě příležitost objevit se v takto velké a významné roli, říká herečka Markéta Haroková

marketa harokova200Zajímavý repertoár stejně jako kvalitní herce má od začátku ostravské Divadlo Petra Bezruče. Pokud bych měl připomenout třeba dva poslední úspěchy, tak musím zmínit třeba inscenaci Špinarka, ale také hru Venuše v kožichu, o které j...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Kéž bys tu byl, píše oblíbená autorka Jodi Picoultová

Kéž bys tu byl

Oblíbená autorka světových bestsellerů Jodi Picoult napsala další knihu, kterou nyní vydalo nakladatelství Ikar pod názvem Kéž bys tu byl. Opět můžeme očekávat zajímavý příběh, dobrou psychologii postav a kvalitně napsaný román. T...

Divadlo

Divadlo LETÍ uvede novou hru Davida Jařaba. Doprovodí ji originální hudba Katarzie

Autor200Nastávající divadelní sezónu Divadlo LETÍ odstartuje světovou premiérou hry Davida Jařaba Autor. Uznávaný režisér, scénárista a dramatik napsal svůj nejnovější text přímo pro Divadlo LETÍ. Hru, která si do poslední chvíle pohrává s očekáváním diváka, režír...

Film

Stále spolu

Stale spolu 200Stále spolu je název nového dokumentárního filmu z koprodukce České televize, který 21. května vstupuje do kin. Diváci se mohou těšit na zajímavý pohled na život jedné rodiny zaznamenaný režisérkou Evou Tomanovou, která citlivým přístupem...