Hudební festival Rosa Bohemica rozezní místa s poutavými příběhy

Hudební festival Rosa Bohemica rozezní místa s poutavými příběhy

Tisk

rosa bohemica 200Zážitek z hudby spojený s atmosférou okouzlujících historických míst nabídne letos už třetí ročník festivalu Rosa Bohemica. Začne 10. června, potrvá po celé léto a pokračuje až do 21. listopadu. Jeho součástí je čtrnáct akcí, které se opět uskuteční v pomyslné růžici v okolí Prahy, jejich dějišti se ale stanou i místa v Ústeckém a Jihočeském kraji.

 

Koncertovat se bude letos poprvé třeba na poutní Makové hoře na Příbramsku, v anglickém parku zámku Krásný Dvůr a v kostele svatého Jakuba v Cítolibech. Festival zavítá také do Blatné, města růží. „Smyslem festivalu je oživovat krásnou, kvalitně interpretovanou hudbou pozoruhodná historická místa se silným geniem loci. Posluchačům i letos představíme inspirativní umělce a připomeneme poutavé příběhy z minulosti,“ říká sopranistka Gabriela Eibenová, zakladatelka festivalu.

„Festival zahajujeme 10. června v Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Karel Čapek s Olgou Scheinpflugovou měli hodně přátel z hereckého světa – Adinu Mandlovou, Hugo Haase, Jiřinu Šejbalovou a další. Na Strži bývali častými hosty a tradicí se zde staly koncerty na hrázi přilehlého rybníka. Zpívalo se a Jiřina Šejbalová coby vynikající zpěvačka a hudebnice hrála na akordeon. Připomínkou těchto hereckých sešlostí bude letošní úvodní koncert festivalu, na němž vystoupí Rozálie, zpěvačka, herečka a akordeonistka, která si pro Strž připravila své sólové vystoupení,“ láká do Památníku Gabriela Eibenová. Koncert se zde uskuteční v rámci Muzejní noci.

Rosa Bohemica 1

Barokní hudba v růžemi vonící Blatné, Sólo pro violu v Krásném Dvoře

Další z koncertů se uskuteční 1. července v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Blatné jako součást tamější Výstavy růží. „Letos jsme pozvali soubor Capella Ornamentata a na programu bude raně barokní hudba. Zazní při ní i jedinečný zvuk vzácného barokního dechového nástroje jménem cink. Ten se v dávných dobách těšil nesmírné popularitě a díky jeho lahodné barvě ho přirovnávali k lidskému hlasu,“ vypráví Gabriela Eibenová.

Ve stejný den jako blatenská Výstava růží se na zámku v Krásném Dvoře koná další festivalová událost spojená s tamějšími zahradními Slavnostmi Jana Rudolfa. „Pro cestovatele a hudební nadšence jsme koncerty v Blatné a v Krásném Dvoře připravili v takovém časovém odstupu, aby je bylo možné stihnout oba,“ uvádí Eibenová.

„Jan Rudolf Černín, majitel zámku v době klasicismu, byl milovníkem vědy, hudby a umění. Studoval v Salcburku a osobně se znal s Mozartem i Haydnem. Zajímal se také o nejnovější trendy v budování zámeckých parků, a právě v Krásném Dvoře založil největší anglický park na našem území. V jednom ze zahradních pavilonů i sám hrával na violu. Koncert jsme proto věnovali právě tomuto významnému šlechtici. Nazvali jsme ho Sólo pro violu a posluchače na něj pozveme do altánu Gloriet v zámeckém parku,“ dodává Gabriela Eibenová.

rosa bohemica 2 blatna

Hold citolibským mistrům i místo, kde se nebe dotýká země

Na konci července se v rámci festivalu poprvé uskuteční koncert v barokním kostele v Cítolibech. „Každý konzervatorista se dnes učí o citolibských mistrech, kdo ale přesně ví, kde Cítoliby jsou a co se tu odehrálo,“ říká Gabriela Eibenová a líčí dávný příběh. „Všechno začalo v roce 1720, kdy získal panství Cítoliby na Lounsku hudbymilovný rod Pachtů z Rájova. Kdokoli chtěl vstoupit do zdejších služeb, musel umět číst noty a ovládat hru na nějaký hudební nástroj. Některé noty pak zůstaly až do 20. století na kůru citolibského kostela sv. Jakuba. Tam je objevil malý kluk – pozdější profesor Zdeněk Šesták, který v tamějším kostele působil jako varhaník. A právě v tomto kostele se uskuteční i náš koncert harfenistky Kateřiny Englichové,“ dodává Gabriela Eibenová. Také ona - coby sopranistka specializující se na starou hudbu - 30. července v Cítolibech vystoupí. Zpívat zde bude v rámci poutní mše svaté, která koncertu pro harfu předchází, za doprovodu vynikajícího varhaníka Adama Viktory.

„Hudba se 18. srpna rozezní i na krásném zámku Pátek nad Ohří. A hned vzápětí, 20. srpna, zavítá festival na dechberoucí poutní místo Maková hora u Smolotel - barokní skvost Povltaví, kde se prý nebe dotýká země,“ zve na obě místa Gabriela Eibenová.

rosa bohemica 3  Makova hora

Rosa Bohemica rozkvete i na podzim

„Festival pak bude hostit zámek v Nižboru, kostel v Roudnici nad Labem a přijedeme i do kostela sv. Jiří v Panenském Týnci, kde se nachází i tajuplný nedostavěný chrám. Navštívíme rodiště Jana Dismase Zelenky Louňovice pod Blaníkem a už tradičně vystoupíme také v Praze. Listopadový závěr festivalu bude patřit zámečku ve Vysoké u Příbramě, kde našel druhý domov skladatel Antonín Dvořák. A poprvé zavítáme na zámek v Děčíně. Chceme totiž uctít i památku Jana Blažeje Santiniho, věhlasného barokního architekta, jehož třísetleté výročí si v tomto roce připomínáme. A právě tento architekt je autorem barokní přestavby děčínského zámku,“ vysvětluje zakladatelka Rosy Bohemicy. Festival bude už tradičně zakončen v Kosmonosích, kde se 21. listopadu uskuteční poslední z jeho koncertů.

„Záběr festivalu veliký. Našimi posluchači bývají většinou místní lidé. Ale i nadšenci, kteří cestují podle naší festivalové mapy, z čehož máme velikou radost. Lidé s námi na festivalových koncertech uslyší skvělou hudbu a objeví nová místa. Radost z hudby, z nových setkání a zážitků, které tu lidé prožívají, je nakažlivá. To vše k nám láká další publikum,“ dodává Eibenová. Pokud jde o rodiče s dětmi, mohou podle Eibenové přijít na každý z letošních koncertů. „Speciální představení pro děti sice letos nemáme, zároveň ale není nic, co by děti nemohly navštívit,“ uzavírá.

rosa bohemica 4 panensky tynec

Gabriela Eibenová (1972)

„Už jako malá jsem se ráda toulala po neznámých cestách. Zůstalo mi to dodnes a podobné dobrodružství chci nabídnout i našim posluchačům.“

Sopranistka Gabriela Eibenová a zakladatelka festivalu Rosa Bohemica je renomovanou zpěvačkou - interpretkou staré hudby. Vystudovala Pražskou konzervatoř, teorii a provozovací praxi staré hudby na Masarykově univerzitě a historickou interpretaci na JAMU.

Se svým manželem, varhaníkem a dirigentem Adamem Viktorou, založila vokálně instrumentální soubor Ensemble Inégal, který se profiluje především jako propagátor díla českého barokního skladatele Jana Dismase Zelenky. S tímto tělesem často koncertuje na významných mezinárodních hudebních festivalech (Pražské jaro, Oude Muziek Utrecht, Tage Alter Musik Regensburg, Musica Antiqua Brugge, Bach Festival Riga, International Music Festival Santander, Lufthansa Music Festival London, Stockholm Early Music Festival aj.)

Zpívala téměř v celé Evropě, v Izraeli, Libanonu i Japonsku. Na svém kontě má více než 40 CD nahrávek. Působí jako lektorka zpěvu na mistrovských kurzech specializovaných na interpretaci staré hudby. Léta se věnuje technice jógového dýchání „Vítězný dech“, což jí pomáhá v profesi i v životě. Zpívala pro papeže Jana Pavla II. i dalajlámu. S manželem vychovávají tři múzicky nadané potomky.

rosa bohemica 5 gabriela

Festival se koná za podpory Ministerstva kultury ČR, Středočeského a Ústeckého kraje. Záštitu 3. ročníku poskytl ministr kultury Mgr. Martin Baxa.

Festival Rosa Bohemica, 10.6. – 21.11. 2023, vstupné dle jednotlivých akcí (v průměru okolo 160,- Kč). Studenti, senioři, ZTP a ZTP/P mají slevu. Vstupenky lze koupit na www.goout.cz nebo na stránkách festivalu www.rosabohemica.cz, kde je i mapa s místy dějišť všech koncertů a dalších akcí.

Rosa Bohemica plakat

Zdroj foto: archiv festivalu, René Volfík

Více informací: www.rosabohemica.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro skupinu Flattus je Sunday Music Jam srdcovka!

flattus 200Skupina Flattus vystoupí na začátku září na akci Sunday Music Jam. Co plánují a jak se jim vede se dozvíte v tomto rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

David Deida a Intimní splynutí. Další bestseller?

DeidaSplynuti perexNo má na to rozhodně našlápnuto. Pokud však znáte všechny jeho předchozí knihy, zejména pak tu první – Cestu pravého muže – zažijete podstatně menší čtenářský šok. Či prozření. Nebo snad osvícení? Kdoví, jak tento...

Divadlo

Prostory Roxy a NoD slaví 20 let!

narozeniny roxy be twentyDruhé kulatiny oslaví kluby, jejichž adresa je známá tisícům lidí v celé zemi. Mimořádný věk si žádá mimořádnou oslavu a tou rozhodně program, nazvaný BE TWENTY, je! Svůj program má Roxy i

Film

Producent Petr Jákl vyjádřil svoji účast a politování nad tragédií při natáčení westernu Rust

Petr Jákl 5

Obrovský smutek zavládl při natáčení westernu Rust, kdy došlo k naprosto neuvěřitelné tragédii. Americký herec Alec Baldwin při jedné ze scén vystřelil ze zbraně, která sloužila jako rekvizita a zasáhl hlavní kameramanku, dvaačtyřicetil...