Julia Childová - Umění francouzské kuchyně

Tisk

umen 200Podtitulem této knihy je „Světoznámá bible kulinářského umění, základní příručka všech milovníků francouzské kuchyně“.

 

Mě tedy zaujalo, že Julia Childová za druhé světové války sloužila u výzvědné služby, mimo jiné na Cejlonu. Od někoho jejího kalibru bych nečekala kuchařku. A to ještě tak profesionální, podrobnou a objemnou. Ale Cejlon jí byl evidentně osudným, protože zde poznala svého budoucího manžela a odstěhovala se s ním do Paříže. A zde začíná její vášeň k francouzské kuchyni. Poté, co vystudovala věhlasnou kuchařskou školu a učila se u mnoha mistrů tohoto oboru, založila si se svými dvěma přítelkyněmi vlastní kuchařskou školu „U tří gurmánek“. O deset let později už společnými silami vydaly kuchařskou knihu „Umění francouzské kuchyně“. Ta se zanedlouho stala úplným trhákem ve Spojených státech. Z Childové se stala hvězda světového kalibru, měla například svůj televizní pořad „Francouzský šéfkuchař“. Childová byla oceněna mnoha cenami a dostala i státní vyznamenání. Byla to jedna z nejpřednějších představitelek kulinářského umění. V roce 2004 zemřela.

umen 1


To, co já držím v ruce, je výroční čtyřicáté vydání této věhlasné kuchařské knihy. A to už je opravdu co říct. Nedivím se, že je stále žádaná a opakovaně vydávaná. Je to jednoduše úžasné dílo. Ucelené, nabité informacemi a opravdu komplexní. Čtenář, který chce vědět o francouzské kuchyni všechno, to tu najde…

Tato příručka obsahuje celkem pět set dvacet čtyři receptů, které sama Childová osobně prověřila. Ale v této knize nejde jen o recepty. Obsahuje mnoho návodů, základních i pokročilejších, na to, jak správně používat jednotlivé suroviny a ingredience, jak vybírat a připravovat maso, zeleninu aj., jak jídlo kombinovat s přílohami, vínem a nápoji všeobecně.

Obrázky nečekejte… v Bibli jich také moc není :)

Nakladatelství Jota
Rok vydání: 2014
Počet stran: 896
Hodnocení: 100 %

http://www.jota.cz/pripravujeme-02/umeni-francouzske-kuchyne/


 

Zobrazit další články autora >>>