Quiche a koláče

Tisk

QuichePokud jste tuhle pochoutku ještě nikdy neochutnali, nepekli, tak to rozhodně musíte napravit. A jestli si myslíte, že vás to neosloví, tak jedna věc mě při těch úžasných receptech napadla! Všechny ty náplně se dají skvěle použít i jako nádivka do masa, jako náplň do pečených brambor nebo jen tak, jako zapečenka v mističkách. A pak jsem se už jenom rozplývala nad mnohými chuťovými variacemi.

Skvělé obrázky, dokonale propracované recepty
A hlavně jednoduchost. Dalo by se říci, že stačí jen trošku cviku a pochopíte princip těch krémových koláčů s vypečenou kůrkou, šťavnatou náplní, kterou se rozhodně nešetří, s křehoučkým vypečeným vrchem. A potom si už přijdou  na své milovníci sladkých koláčů, slaných, smetanových, rybích, pikantních i jemných, vegetariánských i masitých. Quiche jsou tu prezentovány jako chuťovka k aperitivu, ale já se obávám, že je to taková dobrota, že jeden kousek rozhodně nebude stačit a nejspíš si už nikdy nevzpomenete na obyčejnou pizzu, protože tohle je prostě ráj na zemi!

Výborná struktura knihy
Nejenže na konci najdete seznam všech koláčů, pro snadnou orientaci, ale parádní je i začátek knihy, který kromě obecného povídání a pravidel pro tyto šťavnaté koláče, obsahuje také recepty pro jednotlivé typy těst, které lze použít jako podklad pro quiche. Těsta se předpékají, aby zkřehla a šťavnatá náplň je neprovlhčila skrz naskrz… a i další tipy jsou nesmírně důležité pro to, abyste s tímto typem koláčů už napoprvé slavili úspěch.

Kdy je quiche hotový?
„Podle pouhého zhnědnutí se stupeň propečení quiche bohužel nedá odhadnout. Nejsnadnější způsob, jak zjistit, jestli náplň ztuhla, je test zatřesením. Jednoduše opatrně uchopíte okraj formy v kuchyňských rukavicích a lehce zatřesete. Když se náplň zatřese nepatrně, je ztuhlá. Jestliže se na ní dělají vlny, potřebuje koláč ještě nějaký čas v teple trouby. Aby povrch nezhnědl příliš, můžeme ho překrýt alobalem. To spolehlivě zabrání dalšímu hnědnutí. Jestliže je koláč upečený, měl by ve formě ještě asi 10 minut odpočívat. Teprve pak ho můžete vyjmout. Těsto zatím trochu ztuhne a nebude se tak snadno lámat.“

Je to trochu věda, takový quiche a šťavnatý koláč, ale stačí trochu cviku a stanete se královnou těch vpravdě královských koláčů.  Vřele doporučuji si přečíst první část knihy, protože ne všechno se v receptech dozvíte, postup  musí být stále stejný a některá pravidla jsou prostě jiná než třeba u pečení pizzy nebo jiných, nám známých koláčů.

Jsou k zamilování!
Oslovit vás může už jen pouhé experimentování s chutěmi a vůněmi. Losos v kombinaci s wasabi je třeba něčím, co mne zaujalo hned napoprvé. A určitě to v nějaké podobě vyzkouším. I kdyby jen pečený losos měl být potřený wasabi a posypaný sýrem. Recepty jsou nápadité, každý jiný a už v polovině budete trpět hlady! A co teprve druhá polovina nebo několik sladkých koláčů, které autoři nabízí… co by člověk čekal. Je to kniha, od které lze čekat to, co od každého jídla z francouzské kuchyně – explozi aromatických vůní a chutí!

Kniha je výborný dárek pro každého, kdo má rád dobré, vybrané a elegantní jídlo a kdo rád experimentuje. Jedna z mimořádně podařených knih, které se zabývají úzkou gastronomickou oblastí – tentokrát quiche a koláče. Navnadí tak, že budete mít chuť si je okamžitě udělat.

Název: Quiche a koláče (Quiches und Tartes – Lieblingrezepte von pikant bis süss)
Autor: kolektiv autorů, neuvedeno
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Euromedia Group - Ikar
Rok vydání: 2016
Počet stran: 159
Hodnocení: 99%          
Odkaz na web: http://euromedia.cz/

( 0 hlasů )


 

Zobrazit další články autora >>>