Co přijde pak? Toť otázky, kterou si kladou Živí mrtví

Co přijde pak? Toť otázky, kterou si kladou Živí mrtví

Tisk


zivi-mrtvi 200Nakladatelství Crew nás nepřestává zásobovat (už čtyřikrát ročně!) kvalitní postapokalyptickou dávkou v podobě černobílého komiksu Živí mrtví Roberta Kirkmana. V srpnu jsme se dočkali osmnáctého dílu s názvem Co přijde pak, který nám poodhaluje tajemství za tajemným záporákem Neganem. Dokáže si komiks udržet čtenáře i přes konverzačnější atmosféru?


Robert Kirkman (*1978) je americkým komiksovým scénáristou a největší slávu získal právě za sérii Živí mrtví, která světla světa spatřila v roce 2003. Do češtiny se začala překládat v roce 2009.

Obálka osmnáctého dílu sází na postavu, která všechny příznivce komiksu (i seriálu) zajímá v současné době nejvíce – na Negana. Při seznámení s novým velkým záporákem jsem se obávala, že tady budeme mít druhého Guvernéra, ale mé očekávání se naštěstí nevyplnilo. Tento díl spíše naznačuje, co vše by se mohlo stát v této nové komunitě, ve světě, kde figuruje zlo – které ale nepředstavují zombie, touláci, ale člověk.

Ačkoliv mi někdy přijde, že Kirkman se vyčerpává a své nápady recykluje, tak vždy potěší, když přijde s něčím, co člověka posadí na zadek a jen si řekne „páni, to jsem nečekal.“ A přesně takový pocit mám z nepředvídatelného Negana. Co všechno má v rukávu? O co mu vlastně jde? Jak si dokáže udržet autoritu a nikdo mu šéfování nepřebere? Jak se dostal ke svému dobrému bydlu? Otázek mám nespočet a tak doufám, že časem aspoň na některé dostaneme odpověď.

zivi mrtvi 18 obrazek

Co přijde pak začíná nedávno po událostech z předešlého dílu a ukazuje nám, že Rick se navenek vzdal, ale přesto boj s novým protivníkem nevzdává. O samotném Neganovi a fungování jeho osady se dovídáme skrze rozmluvy s našimi hrdiny. Podíváme se na zoubek jeho domovu a rodinnému uspořádání, ale i netradičnímu až kastovnímu systému, který zavedl. A představí se nám také nový nečekaný spojenec, král Ezekiel, o kterém se ale více dovíme až v díle následujícím.

Osmnáctka by mohla být považována za jakousi vsuvku plnou rozmluv a nahlížení do rozdílných skupin. Bylo to vskutku něco, na co nejsme u Kirkmana zvyklí, a možná i to je důvodem, proč mě to tak zaujalo. Řekla bych, že pravidelné čtenáře to buďto potěší jako mě, nebo tomuto intermezzu na chuť jen tak nepřijdou.

zivi-mrtvi18 200

Název: Co přijde pak
Autor námětu a scénáře: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard
Stínování: Cliff Rathburn
Obálka: Charlie Adlard
Překlad: Martin D. Antonín
Žánr: komiks, 18. díl série Živí mrtví
Nakladatelství: Crew
Rok vydání: 2016, brožované
Počet stran: 136
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Písně jsou venku, mám místo na nové!

jonasova 200Adélka Jonášová je skvělá holka a složila písničku pro mého hyperaktivního psa Jonáše. Má novou desku a pěje ve třech s mámou Pavlínou Jíšovou a partnerem Reném Součkem, autorem frýdecko-místecké hymny Fajne-Mjesto.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pláč němého boha Terezy Matouškové má pokračování

PNB banner instagram FINAL 2Intrikánka hledá ve vyhnanství pevnou půdu pod nohama. Tyran začíná utahovat smyčku okolo vzbouřenců. A ze zapomenutých podzemních tunelů plných ztracené technologie se na povrch již b...


Literatura

K literatuře lze přistupovat různě

niceni pruvodce literarni teorii 200Od pradávna se přemýšliví mudrci pokoušeli vysvětlit podstatu literárního díla. Někdy spřádali normativní požadavky a očekávali, že se jimi budou umělci řídit, jindy naopak vycházeli ze stávajícíc...

Divadlo

Představení Smrt v hotelu Alexandria provonělo celé divadlo

alexandria 200Teprve před několika dny měla ve zlínském Městském divadle premiéru lázeňská divadelní komedie Smrt v hotelu Alexandria. Autor hry trochu zavání Cimrmanem, ale hra je to opravdu skvělá a navíc zlínskému publiku velmi blízká.

...

Film

Karlovarský filmový festival již po jedenapadesáté

karlove vary 200Na začátku července (přesně mezi 1. až 9. červencem 2016) se uskuteční v pořadí již jedenapadesátý Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Bohatý program, z něhož si každý zájemce dosyta vybere, co mu zachutná, je poskládán do řady s...