King v komiksu aneb Temná věž 2: Dlouhá cesta domů

King v komiksu aneb Temná věž 2: Dlouhá cesta domů

Tisk

temna vez200Komiksové vydavatelství Crew vydalo koncem listopadu grafickou verzi vysoce ceněné knižní série Stephena Kinga Temná věž, konkrétně druhý díl s podtitulem Dlouhá cesta domů. Od originálních knih se v tomto epickém příběhu odkloníme a je na pováženou a na každém čtenáři, zda je to dobře, či špatně.

 

 

Sedmidílná fantasy série Temná věž bývá často označována za Kingovo vrcholné dílo. Dlouhá cesta domů představuje vyprávění, které v knize není a na kterém zapracovali Robin Furthová a samozřejmě scenárista Peter David. Jak se jim to povedlo, to dokážeme pravděpodobně posoudit až v kontextu následujících grafických románů a jejich návaznosti.

Co vše obsahuje Temná věž dva? Předmluvu se vznosným názvem Studie v karmínové, jež mně osobně přišla nadbytečná; dále pět kapitol samotného příběhu a jako bonus mapu Konečného světa, různé skicy a varianty obálek a taky dvojstránku Jak vznikala obálka a závěrem poznámky a komentáře autorů.

temna vez3

Dlouhá cesta domů je knihou o vznešených ideálech a morálce, věcech cti. Ale i o strastiplné cestě dospívání a výpravě za pomstou. Takový je návrat do rodného Gileadu pro náš ka-tet. Z jedné šlamastyky plynule do druhé. A když už se zdá, že horší to být nemůže, stane se něco, co nás uvede v omyl.

Velcí záporáci, nám známý Marten i samotné zlo v podobě Karmínového krále, si žádají velké hrdiny. A přesně tím náš protagonista Roland Deschain z rodu Eldů je. Mladý hrdina, těžce zkoušený životem, přišel o svou lásku i o nenarozené dítě, a nyní prahne po pomstě. Vše však komplikuje Maerlynův grapefruit, který sleduje vlastní záměry a podle toho i jedná.

Co si z tohoto dílu odnesu? Parádní práci kreslířů, kteří vypíchli ponurou atmosféru a precizně zachytili obrazy v pohybu. Hru s barvami a využití barevné škály, která dokázala podtrhnout emoce. Paprsky humoru, které dolehly i na náš ka-tet a vykouzlily úsměv na tváři. A pak taky Sheemiho a metaforu s válkou. Hlavní příběh mě bohužel nechal chladnou.

temna vez2

Překlad mě také příliš neoslnil. I když se překladatelka snažila o pečlivý výběr slov, tak se mi zdál neohrabaný a kazil dojem z příběhu. Možná za to ale může i fakt, že vyprávění bylo zprostředkováváno vypravěčem. Ten komentuje právě probíhající děj, podává dodatečné vysvětlení, ale mnohdy i predikuje to, co by se mohlo udát v budoucnu.

Zrození pistolníka se mi líbil o krapet víc, ale čím to je, to přesně vyjádřit nedokážu. Z Dlouhé cesty domů jsem měla rozháraný pocit – atmosféra je na jedničku, kreslíři odvedli skvělou práci, ale příběh samotný pokulhává a nedokáže čtenáře pohltit. Přesto vám přeji dlouhé dny a příjemné noci nejen při četbě tohoto příběhu!

 

Název: Temná věž 2: Dlouhá cesta domů

Autor námětu a kreativní ředitel: Stephen King

Dějové linie a konzultace: Robin Furthová

Scénář: Peter David

Výtvarníci: Jae Lee a Richard Isanove

Překlad: Linda Bartošková

Žánr: grafický román

Nakladatelství: Crew

Rok vydání: 2016, pevná vazba

Počet stran: 160

Hodnocení:  80 %

temna vez1


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

My Odyssey - mentoringový program pro ženy ve sportu

mentoring perexV květnu 2022 odstartoval druhý ročník mentoringového programu pro ženy působící na manažerských či exekutivních pozicích ve sportovních organizacích, a také pro sportovní trenérky. Tento mentoringový program je organizován Komisí rovných...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Moudrost vlků by nás měla inspirovat

moudrost vlku 200V nakladatelství Mladá fronta vyšla kniha s názvem Moudrost vlků a podtitulem Jak myslí, jak vnímají a pečují o sebe. Mít ji ve své knihovně by měl jak každý milovník vlků, tak přírody jako takové.

...


Literatura

Nevěsta ze zámoří

Nevesta ze zamori 200Jak je u Hany Marie Kӧrnerové zvykem, je tato kniha opět brilantním dílem, plným lásky, romantiky, dobrodružství a napětí.

...

Divadlo

Letní divadelní program pod petropavelskou katedrálou – již popatnácté

biskupsky dvur 200Malebný kout Zelného trhu ožívá neochvějně již patnáctým rokem poutavými příběhy z dílny Městského divadla Brno. I tentokrát je pro vás již připravena vskutku rozmanitá programová nabídka plná hvězd, které můžete obdivovat na letním neb...

Film

Složité romantické vztahy ve válce

tmavomodry svet 200Vážný romantický film Tmavomodrý svět (2001) je jedním z nejnákladnějších Českých filmů současnosti. Díky dobrému jménu tvůrců Jana a Zdeňka Svěráka do něj vlož...