Knihožrouti se vracejí již potřetí a opět poučí i pobaví

Knihožrouti se vracejí již potřetí a opět poučí i pobaví

Tisk

knihozrouti3 web mensiOblíbená autorka knih pro děti Klára Smolíková přichází s dalším dílem své série Knihožrouti, tentokrát s podtitulem Tajný čtenářský spolek. Opět se můžete těšit na školáky Aleše a Zorku, a především na mnoho knih. Vychází u nakladatelství Triton.

Aleš a Zorka jednoho dne vyrazí ven a objeví knihobudku. Bohužel ji před jejich návštěvou stačil nějaký vandal poškodit, a především poničil většinu knih. A to samozřejmě nemohou naši dva knihomolové jen tak nechat být. Přichází čas na vyřešení zapeklité záhady.

Už potřetí přicházejí dva malí čtenáři, kteří se během uplynulých let stali hrdiny mnoha školáků po celé republice. První knihu napsala Klára Smolíková v rámci projektu SKIP Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka 2015/2016. Asi ani sama netušila, jakou bude mít tato budoucí série úspěch.

Nyní máme před sebou již třetí díl a opět se mají všichni školáci na co těšit. Děj příběhu pomůže i nečtenářům zamyslet se nad samotnými knihami a jejich hodnotou. V Tajném čtenářském spolku poznají děti různé druhy knihoven. Jedna k vám dojede na kolečkách, v jiné jste si ještě nedávno mohli jen zatelefonovat. A prostor dostanou opět i roztomilí Knihožrouti.

Aby tato kniha nebyla jen poučnou příručkou o literatuře, bylo nutno do ní vložit i nějaký čtivý příběh. A protože má Klára Smolíková bohaté zkušenosti s detektivkami, právě tento žánr byla jasná volba. Školáci tedy navíc budou při čtení velice napjatí a užijí si pátrání po vandalech, kteří si neváží knih.

Významnou složkou knih o Knihožroutech jsou jednoznačně i ilustrace. Opět se můžete těšit na krásné obrázky od talentované kreslířky Báry Buchalové. Najdete na nich velkou část postav z knihy, včetně naší ústřední dvojice. Navíc vtipně vykreslují některé ze scén z knihy, které díky tomu dostanou ve vašich myslích realističtější podoby.

Knihožrouti jsou pro všechny malé i větší čtenáře sázkou na jistotu. Již potřetí nejenže poučí všechny o důležitosti knih a jejich významu pro rozvoj dětské mysli, ale zároveň i příjemně pobaví. Ústřední dvojice je již ve třetí třídě, a proto si může počínat i trochu drzeji při pátrání po knižních vandalech.

Knihou tento projekt ani zdaleka nekončí. Školy si můžou od autorky objednat i čtenářskou dílnu nazvanou Zakousněte se do knihy, díky které se dostane dětem ještě více poučení a zábavy. Za pomoci pracovních listů děti vypátrají, jak se dá do knihy zakousnout, proč se někdo v knihách válí a kdo je to knihomol. Stejné pojmenování navíc dostala i metodická publikace, ve které můžete najít řadu zajímavých úkolů, tipů a pracovních listů pro malé čtenáře.

Knihožrouti jsou opravdu komplexní záležitostí a propojují vzdělávání se zábavou ve stylu škola hrou. Klára Smolíková je opravdu výjimečná literární osobnost, která se stará svým čtenářům nejen o zábavu, ale přináší do světa knih celou řadu obdivuhodných děl. Více informací nalezente na stránkách autorky klarasmolikova.cz.

knihozrouti3 web větší



Knihožrouti – Tajný čtenářský spolek

Autor: Klára Smolíková

Ilustrace: Bára Buchalová

Žánr: Pro děti

Vydáno: 2019

Nakladatelství: Triton

Počet stran: 72

Hodnocení: 90 %

www.tridistri.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Divadlo je moje celoživotní láska, říká operní pěvec Radek Krejčí

radek krejci perexI když to neměl v životě vždy jednoduché, štěstí, píle a talent ho dovedly k vysněné profesi. Během let se vypracoval a svůj život si už bez jeviště nedokáže ani představit. Sólista opery Severočeského divadla v Ústí nad Labem Ra...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Povídky o vlasti: Z pera břitkého kritika Kremlu

povidky o vlasti200V květnu došlo ke 2. vydání souboru Povídky o vlasti od progresivního ruského autora Dmitrije Glukhovskeho. Ruská satira má hluboké kořeny, je stále aktuální a navíc se v dnešní pohnuté době dobře prodává. Hlavně však stojí za přečten...


Literatura

Sny a podsvětí podle Jamese Hillmana

Hillman (2)

Pokud znáte amerického jungiánského psychologa Jamese Hillmana, pak bude tato nově vydaná kniha Sny a podsvětí z nakladatelství Portál pro vás opravdovou lahůdkou. Pokud jej neznáte, ale zajímáte se o Jungovu p...

Divadlo

Antonius a Kleopatra – premiéra slavného dramatu v Brně

Antonius a Kleopatra perexPandemie a divadelní představení se velmi v lásce nemají. Ale Městské divadlo v Brně již v červnu odehrálo venku, na nádvoří Biskupského dvora, ve své premiéře pohádku O statečném kováři. První skutečnou premiér...

Film

89. ročník Academy Awards, aneb předávání Oskarů 2017

oscars 2017 perexI letošní ročník předávání Oskarových cen byl plný velkých jmen a také snímků. Slavnostní vyhlášení výsledků bylo prvně vysíláno v rádiu v roce 1930 a v televizi poprvé v roce 1953. Nyní je k vidění ži...