Začarovaný hvozd láká všechny kluky a holky do svých útrob

Začarovaný hvozd láká všechny kluky a holky do svých útrob

Tisk

Začarovaný hvozd 200Oblíbená autorka knížek pro děti Klára Smolíková tentokrát přichází s titulem, který je určen všem mladším čtenářům fantasy. Začarovaný hvozd jim nabídne velice napínavou četbu plnou vzrušujících chvilek.

 

Velice tvůrčí spisovatelka Klára Smolíková se ve svých knihách často věnuje historii, píše dokonce i detektivky pro děti, ale tentokrát se inspirovala především ve fantastických a mytologických příbězích. V roli hlavních hrdinů se objevuje trochu osamocený chlapec Bolech a dívka s měsíčním znamením na čele se jménem Luna.

První kapitoly jsou vlastně takovou přípravou na pozdější situace, které prověří jejich odvahu a dobré srdce. Většina děje se odehrává v temném Hvozdu, kam nikdo z obyvatel nedaleké vesnice Končina nechodí. Až chlapec a dívka se tam jednoho dne odváží, protože v místní řece neteče voda. Vydají se tedy po jejím proudu a narazí na ….

No dále už vám to nebudu prozrazovat, abych nevyzradil příliš mnoho. Určitě vám ovšem popíšu tajemný Hvozd. Najdete v něm řadu lesních duchů a zvířat, které jinde jen tak nepotkáte. Mezi nimi i takové, s nimiž byste si rozhodně neměli zahrávat. Autorka se při vytváření všech místních tvorů opravdu vyřádila. Nabízí čtenářům rozmanitá stvoření, která na první pohled působí celkem strašidelně.

Ale nebojte se. Knížka je určená především dětem, takže zase takový horor to určitě není. Vedle inspirace fantasy literaturou mi přijde děj trochu ovlivněný i slovanskou mytologií, ve které můžete rovněž najít řadu zajímavých bytostí. A nevím proč, ale chvilku po začtení jsem si vzpomněl na kreslený seriál Ronja, dcera loupežníka. Možná proto, že v něm rovněž byly hlavními hrdiny dvě děti opačného pohlaví, které spolu putovaly přírodou.

Po úvodních scénách a lehkém seznámení s atmosférou zdejšího prostředí se začínají události hýbat směrem dopředu a před ústřední dvojící stojí nelehký úkol: zastavit zdejšího Zimního démona. Ten je hlavním záporákem s velkou mocí. Naštěstí se ovšem na stranu dobra postaví celá řada dalších jedinců, takže to budou mít Bolech a Luna trochu snadnější. I přesto musí objevit legendární meč, který může vytáhnut z kamene jen vyvolený (to už tu někdy bylo). A nebude chybět ani zářivé brnění a zázračný štít.

Ještě se podívejme na formu samotného textu. Ten je rozdělen na dvanáct kapitol, které jsou pro větší efektivitu ještě rozčleněny na kratší úseky pomocí podnadpisů. To určitě vyhovuje zejména mladším čtenářům, jimž se bude líbit i velké množství ilustrací od Ester Kuchynkové. Ty jsou opravdu nádherné.

Začarovaný hvozd je opravdu krásný titul, který sice počtem stránek nepřekročí stovku, ale přesto má hodně co nabídnout. Fantastický příběh s příchutí mytologie vás nenechá vydechnout a je z velké části postaven na souboji dobra se zlem. Nadřazuje pojmy jako přátelství a dobrosrdečnost nad touhou po moci a zlovolností. Krásné ilustrace i velice pestrý jazyk z něj vytvářejí dílo, které by mělo být součástí knihovny každého malého fantasty.

zacarovany hvozd 450

Začarovaný hvozd

Autor: Klára Smolíková

Ilustrace: Ester Kuchynková

Źánr: Fantasy pro děti

Nakladatelství: Pikola

Rok vydání: 2019

Počet stran: 88

Hodnocení: 95 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/409775-zacarovany-hvozd-pribeh-deti-z-konciny.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zpěvák UDG: Pondělí až čtvrtek – to je v létě detoxikační týden

udg 200Nedávno se na našem webu objevil festivalový rozhovor s textařem Jugim z ústecké skupiny UDG. Nyní máte možnost nahlédnout pod pokličku myšlenek dalšího člena, a to zpěváka Petra Vrzáka. Bavili jsme se o festivalové sezóně...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nové putování po československém opevnění 1935-1989 - Muzea a zajímavosti

Bunkr perAktualizované vydání nepostradatelné příručky je určeno pro všechny zájemce o proslulé československé bunkry. Nová podoba originálně koncipovaného průvodce čtenáře seznamuje s opevněním a dalšími vojenskými stavbami na území někdejšího Československa ...


Literatura

Co napsala Písařka ze Sieny?

pisarka sienaAch, to zase bylo čtení s velkým Č. Zřejmě mám poslední dobou štěstí na výběr knih, protože Písařka ze Sieny je dalším příběhem, který mne dostal až do kolen. Tahle kniha je skvostným příkladem toho, kdy si člověk uvědomí, proč vlastně vůbec čte. Správným dávkováním je ...

Divadlo

Záchranná mise Ferdy Mravence

ferda mravenec mala scena zlinZlínské divadlo Malá scéna uvedlo poslední zářijový den pohádku z pera Ondřeje Sekory Ferda Mravenec aneb Škola jízdy na kolečkových bruslích. Tu si otevřel Ferda Mravenec, sympatick...

Film

Případ Laurel a Hardy

Nejprve vyšlo několik DVD hrdě oznamujících, že obsahují grotesky s Laurelem a Hardym, poté lákala Nova na tutéž osvědčenou značku a nyní rovněž Česká televize hlásá, že nachystala cyklus Laurela a Hardyho. Potíž je v tom, že oba komici v nich sice ...