Nahlédněte do fascinující zvířecí říše

Nahlédněte do fascinující zvířecí říše

Tisk

chodi myval brzy spat 200V nakladatelství Kazda vyšly další dvě skvělé knihy pro děti s ilustracemi Tobiase Pahlkeho. Tentokrát nesou názvy Chodí mýval brzy spát? a Kdopak se tu chechtá?.

 

 

Tyto knihy jsou tak následovníky titulů Musí si lvi stříhat hřívu? Čím nás zvířata fascinují a v čem se od nás liší a Copak ze mě bude? Fascinující proměny ve světě zvířat a rostlin. U jedné z těchto nových se změnil autor, ale jinak chválím nakladatelství, že zachovala design a jde tak o skvělou sérii.

Struktura je tedy stejná jako minule – každému tématu je věnována dvojstrana, po krátkém úvodu následují praktické příklady věnované vždy určitým druhům zvířat. Texty jsou krátké, ale tím pádem velmi čtivé a nenáročné. Často také promlouvají přímo k dětskému čtenáři a poukazují tak na nějaké zajímavé aspekty.

Přečtěte si recenzi: Probuďte v dětech lásku k přírodě

Chodí mýval brzy spát?

Tato kniha se zaměřuje na zvířata a jejich den. Kapitoly se tak věnují například bydlení, oblékání, jídlu, pití, hraní, pohybu, vyměšování nebo čištění zubů. Zde figuruje bobr ostřící si ohlodáváním větví zuby, žralok, kterému zuby čistí drobné rybky (pyskouni) a krokodýl. Ten si zuby čistit nemusí, protože je má tak daleko od sebe, že se mu mezi nimi nic nezachytí.

Spousta zmíněných informací je zde notoricky známá, ať už jde o mraveniště, králičí nory, pití psů a žiraf nebo syslení křečků. Překvapily mě například texty o pohybu klokana o rychlosti 50 km za hodinu a o hádkách, konkrétně želv. „Mořské želvy kladou vejce na pobřeží. Někdy se handrkují o nejlepší stanoviště, protože místo pro vejce by mělo být teplé a suché, ale současně poblíž vody. Pro své potomky se snaží zajistit ty nejvhodnější podmínky, a tak na sebe hlasitě prskají a syčí.“ (str. 23)

Svenja Ernsten už jako malá holčička si ráda vymýšlela příběhy a milovala knížky. Narodila se v Berlíně, vystudovala učitelství pro základní školy v Munsteru, kde posléze také vyučovala. Dnes sama píše knížky pro děti, v nichž svým dvěma ratolestem ráda vysvětluje svět kolem nás.

Tobias Pahlke vystudoval design v Hamburku a od roku 2009 pracuje jako ilustrátor na volné noze a zaměřuje se především na přírodu. Z jeho kreseb čiší láska a cit pro její pozorování.

chodi myval brzy spat

Kdopak se tu chechtá?

Kdopak se tu chechtá? je jak název napovídá o pocitech zvířat. Zaměřuje se na lásku, strach, štěstí, smutek, radost a hněv. Malou změnou je, že je u daných pocitů více zvířat rozprostírající se celkem na čtyřech stranách.

Autorem textů v této knize je Jens Poschadel, německý biolog a autor knih. Jako etolog řadu let s nadšením zkoumal pocity zvířat a řeč jejich těla. Rád přitom porovnával chování zvířat se svým vlastním a překvapilo ho, jak se podobají. Tato změna není příliš patrná – projevuje se na první pohled jen delšími úvody a také předmluvou na samotném začátku knihy.

Stejně jako Svenja Ernsten k čtenáři promlouvá a polopaticky mu vše vysvětluje. „Pokud si děláte starosti o někoho, koho máte moc rádi, nebo pokud jste smutní, může vás to trápit a někdy dokonce opravdu bolet. Jestliže ztratíte oblíbenou hračku nebo vám umře vaše domácí zvířátko, možná se vám bude chtít brečet. Ostatní si ale všimnou, že se cítíte špatně, že jste nešťastní a začnou vás utěšovat.“ (str. 18, kapitola Smutek)

V této knize je zajímavostí opravdu spousta. Vůbec jsem nevěděla, že samečci pestrobarevných vlh připravují samičkám svatební dar v podobě hmyzu, ani o tanci pavouka zvaného skákavka. Se zájmem jsem si přečetla o tom, jak si vydra ráda hraje, jak se krokodýl vyhřívá na sluníčku a ochlazuje se přitom doširoka otevřenou tlamou nebo jak sviňucha pomáhá svým druhům.

kdopak-se-chechta

Jednoduše paráda!

Líbí se mi pečlivý výběr zvířat, kdy autoři dokázali využít jejich daných vlastností, a přitom se nijak neopakují. Navíc se nesoustředí jen na notoricky známé druhy, ale dětem představí i ty méně známé jako je například tarbík, vačice nebo rournatec. Velkou přidanou hodnotou jsou pak nádherné, a především věrné ilustrace zvířat, které jsou lepší než názorné fotografie. Je obdivuhodné, jak Tobias Pahlke dokázal tvorům dodat výraz a nesklouznout přitom k dětinskosti nebo nějakému klišé. Tyto knihy zkrátka stojí za to!

Kdopak se tu chechtá?
Zvířata a jejich pocity

Chodí mýval brzy spát?
Zvířata a jejich den

Autoři: Svenja Ernsten, Jens Poschadel, Tobias Pahlke
Překlad: Lenka Pučalíková
Žánr: pro děti od 4 let
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 32
Hodnocení: 94 %

Knihy můžete vyhrát v naší soutěži: Díky výhře se dozvíte více o pocitech zvířat a jejich zvyklostech


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rita Kindlerová: „Je to jeden z nejlepších příběhů o lidskosti a cestě člověka k poznání sebe sama a svého místa na světě.“

Rita Kindlerova 200Rita Kindlerová je naše nejrespektovanější překladatelka z/do ukrajinštiny, intelektuálka a žena různých zájmů. Ačkoliv dříve měla problém se překladatelstvím uživit, v posledním půlroce je její profese velmi žádaná. Její posled...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Co se stalo s Popelkou po svatbě

co se stalo s popelkou po svatbe 200Přiznám se, že rodinné konstelace jsou něco, co jsem tak nějak z principu odmítala pochopit. Když se do tohoto hávu zahalí klasické pohádky a mýty a navíc je tu slíbena odpověď na otázku, co se ...


Literatura

Mít v hlavě mozek génia není jen tak

mozek genia 200V nakladatelství Listen pod Euromedia Group vyšla kniha Jana Smutného s názvem Mozek génia. Pokud hledáte nějakou dostatečně švihlou jízdu, tak si ji nenechte ujít!

 

...

Divadlo

Velký bratr tě sleduje. Švandovo divadlo uvede inscenaci 1984, adaptaci slavného románu George Orwella

1984 200Jednu z nejdůležitějších knih 20. století, román 1984 George Orwella, uvede na divadelních prknech Švandovo divadlo v Praze. Adaptace a režie se ujme Dodo Gombár, který dříve u Švandů působil jako umělecký šéf. Inscenaci tak vytvořil přesně na míru smí...

Film

Letadla nepřekvapila ani neohromila

200filmNejnovější film ze společnosti Pixar vypráví tentokrát příběh spíše ze vzduchu než ze silnice. Na rozdíl od Aut se v Letadlech neobjevuje žádný známý dabér ani režisér.

...