Jak se vypořádat se šikanou? S pomocí králíků!

Jak se vypořádat se šikanou? S pomocí králíků!

Tisk

Kralik perexKatka přestoupila na novou školu. Spolužáci se zdáli být milí i navzdory tomu, že si s nimi neměla co říct. Láska, kapely, filmy – to byly jejich oblíbená témata. Katka byla zamilovaná do bývalého spolužáka a měla i oblíbenou kapelu, ale mluvit o tom samém pořád dokola ji nebavilo. Proto většinu času trávila ve své lavici čtením nebo kreslením králíků a jejich příběhů. A pak se něco změnilo a spolužáci ji začali nesnášet a dělat jí ze života peklo.

 


Králík Valentýn byl již od narození úplně jiný než ostatní králíci. Byl nesmírně zvědavý, vynalézavý a odvážný. Nezalekl se ani psa, ani krysy. A nebál se ani podniknout dlouhou cestu, která ho přivedla až ke Katce. Jak dopadne jejich setkání? Pomůže Valentýn Katce najít odvahu postavit se těm, kteří jí ubližují?

Prvotina mladé české autorky
Kniha Kdy má králík bobky?, která už na první pohled zaujme nápadným vzhledem, je prvotinou mladé české spisovatelky Kláry Mayerové. Ta knihu psala jako svou diplomovou práci. Pokusila se ji i vydat, ale neúspěšně, a tak byl příběh deset let ukrytý v šuplíku. Pak následoval další pokus o vydání, tentokrát úspěšný, a tak v roce 2019 kniha vyšla v Nakladatelství Altenberg.

Originálně zpracovaná kniha o závažném tématu
Šikana je problém, s nímž se musí vypořádat hodně dětí i dospívajících. Často na to sami nestačí, ale svým blízkým se nesvěří. Proč? Autorka se dokonale vcítila do situace šikanovaných a citlivě vysvětluje nejen to, jak vzniklou situaci vnímají, ale také jejich pocity, které jim brání mluvit o tom, co se děje.

Na odlehčení závažného tématu slouží králíci. Mezi těmi, které Katka tak ráda kreslí, vyniká především Servác, černý králík, který na stránkách skicáře oplácí zákeřným spolužačkám jejich útoky. Největší pozornost však na sebe strhává žlutý Valentýn, který symbolizuje naději na změnu a ukazuje, že je důležité umět se za sebe postavit.

Kromě nadčasového a poutavého příběhu vyniká kniha také svým zpracováním. Spojuje v sobě text, ilustraci a komiks a vytváří tak originální celek, který dětem ukazuje, že tato situace má řešení. Že to bude jednou lepší. Že není hanba vyhledat pomoc. Že bránit se má smysl. Ať už s králíky, nebo bez nich.

Kralik 1

Kdy má králík bobky?
Autorka: Klára Mayerová
Žánr: kniha pro děti a mládež
Vydáno: Altenberg. 2019
Počet stran: 144

Hodnocení: 100%

alten-berg.cz/pro-deti-a-mladez/34-kdy-ma-kralik-bobky


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

IZRAELSKÁ CHOREOGRAFKA, TANEČNICE A ZPĚVAČKA SMADAR EMOR POVEDE DÍLNU PRO VEŘEJNOST VE SLAVONICÍCH – BUDEME OBJEVOVAT MELODICKÉ TĚLO

Smadar 200Dnešní hektická doba nás nutí zapomínat na přirozené potřeby jak např. vyjádřit radost a smutek. Během tradiční týdenní dílny Hlasohledu v malebných Slavonicích, určené jak pro...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Punisher opět tvrdě nakopává zadky

punisher muz z kamene 200MAX série Punishera pokračuje sedmým komiksem nazvaným Muž z kamene. Tentokrát se Frank Castle vydává až do Afghánistánu, kde svede souboj se zákeřným ruským parchante...


Literatura

Prezident Václav Klaus v roli zahraničního zpravodaje

zapisky-z-novych-cest vaclav-klaus 200Ve své funkci prezidenta ČR procestoval Václav Klaus mnoho zemí na pěti kontinentech. Jeho zahraniční návštěvy jsou plné zážitků a dojmů, které si zaznamenává nejen pro sebe, a...

Divadlo

Festival Setkání Stretnutie nabídne dramaturgické novinky z českých a slovenských divadel

setkani stretnutie200Poslední květnový týden ožije Městské divadlo Zlín česko-slovenským divadelním svátkem - mezinárodním divadelním festivalem Setkání Stretnutie. Program 27. ročníku bude nabitý jak v hlavním, tak doprovodném programu. Představí s...

Film

Seriálová sezona: Orphan Black

orphan black 200Seriálová sezóna v letošním roce přinesla spoustu novinek, několikero obnovených seriálů i pár utnutých příběhů. Kabelové stanice se ale zaměřily především na nové projekty, ze kterých už teď vycházejí naděje na další seriálové ikony. P...