Poznejte příběh osudové lásky

Poznejte příběh osudové lásky

Tisk

Cisarovna perexPíše se rok 1853. Alžběta Bavorská, přezdívaná Sisi, má jasno. Buď se dočká opojné romantické lásky, jakou zná z básní, nebo se nezamiluje nikdy. Nikdo z její rodiny však pro její ideály nemá pochopení.

 


Všichni chtějí, aby byla jako její sestra Helena, která se má provdat za rakouského císaře Františka Josefa. Mladý císař, na kterého byl nedávno spáchán pokus o atentát, se mezitím zotavuje ze svých zranění. Aby uchoval mír ve své zemi, rozhodne se naplno věnovat svým povinnostem. Kromě toho si chce také vybrat svou císařovnu. Když se v zámeckých zahradách nečekaně potká s Alžbětou, není pochyb o tom, že mezi nimi vznikla láska. Naplní očekávání svých příbuzných nebo budou bojovat za to, čemu věří?

Kniha na motivy seriálu Netflixu

Kniha Císařovna byla napsána podle stejnojmenného seriálu Netflixu. Její autorka Gigi Griffis píše dívčí historické romány, v nichž často představuje méně známé dějinné události a neohrožené hrdinky. Její práce se kromě jiného objevily ve WestJet Magazine a Get Lost Magazine a byly přeloženy do francouzštiny, italštiny, portugalštiny a estonštiny.

Historický román? Ne, sladký příběh o lásce

Císařovna je řazena mezi historické romány. Pokud však patříte k milovníkům tohoto žánru a máte nějaké povědomí o životě v 19. století, budete z této knihy zklamáni. Ano, hrdiny knihy jsou císař František Josef a Alžběta Bavorská, ano, příběh se odehrává v roce 1853, ano, najdete zde popsané i některé historické události. Autorka však zcela ignoruje fakt, že lidé v 19. století přemýšleli úplně jinak než lidé současnosti. Ovlivňovaly je jiné názorové proudy, jiná společenská pravidla, jiná politická situace. Něco málo z komplikované politické situace a pravidel, kterým se tehdejší společnost řídila, je v knize zahrnuto, ostatním aspektem však autorka nevěnovala sebemenší pozornost.

František Josef, Alžběta i její sestra Helena tak působí jako dnešní teenageři navlečení v historických kostýmech, kteří si naivně myslí, že jsou to právě oni, kdo má ten jediný neomylný a pravdivý pohled na svět. Nechybí ani neodbytné přesvědčení, že všechno a všichni stojí proti nim. Jejich mluva je mluvou moderního člověka a hlavním tématem je pak věčné rozjímání o osudové lásce. Místo plnohodnotného historického románu tak autorka nabízí sladký příběh o lásce, ve kterém je historie pouhou kulisou, jež mu má dodat na atraktivitě. Zda to opravdu funguje, to už musí posoudit samotný čtenář.

Koho bude kniha bavit?

To, že většina lidí, kteří se o dané historické období zajímá, pravděpodobně nebude z knihy nadšena, neznamená, že se nenajde okruh čtenářů, které tento román bude bavit. Pokud milujete vyprávění o osudových láskách inspirované skutečnými událostmi, můžete po knize bez obav sáhnout. Autorka má čtivý styl psaní, prostředí císařského dvora, paláců a vil i samotné 19. století jsou mimořádně zajímavé, příběh se drží šablony, která v ženských románech bezchybně funguje a nechybí ani uspokojivý závěr.

Cisarovna

CÍSAŘOVNA
Autorka: Gigi Griffis
Originální název: The Empress
Překlad: Světlana Pavlíková
Žánr: román pro ženy
Vydáno: Ikar, 2022
Počet stran: 320

Hodnocení: 60 %

www.knizniklub.cz/knihy/607297-cisarovna-roman-o-sisi.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Interview s Petrou Maxin - Čegiňovou

ceginova 200Petra Maxin – Čegiňová je scénaristra zo skupiny ABBA SLOVAKIA.

 

 

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Úklony a úklady

Uklony 200Po Etiketě &špionáži se záhy v celkem brzké době po sobě na české pulty dostal i další díl této veleúspěšné série, a to s názvem Úklony & Úklady. Příběh o dívce Sofronii, která k malérům nemá daleko, pobaví své čtenáře a ještě k tomu stihne vyřešit...


Literatura

Všeho schopní: švédský krimi debut roku

vseho schopni 200Napínavý psychologický thriller Všeho schopní od švédského autora Klase Ekmana nám v srpnu přineslo nakladatelství Kalibr. A že jde teda o pořádnou peckou, která zamává morálním kompasem a dokazuje, že v určitých chvílích si i zdánliv...

Divadlo

Na jeviště Městského divadla s ladnou grácií šelmy vtrhl Tracyho tygr

200divV sobotu 9. listopadu 2013 se v komorním prostředí Studia Z ve zlínském Městském divadle uskutečnila již čtvrtá premiéra této divadelní sezóny. Dlouho dopředu vyprodaný sál se zatajeným dechem sledoval peripetie Thomase Tracyho a jeho tygra. Tato dvojka...

Film

Gambler, kterého nezajímá výhra, ale prohra

gambler 200Film The Gambler (2014) je velmi zajímavé a přitom vtipné drama o hazardérovi (hraje Mark Wahlberg), který pořád hraje i když mu to očividně moc nejde. Hraje každý den, za velké peníze, nedá si přitom pokoj i když dluží spousty peněz a začíná mu j...