Další true crime, která vám nedá spát

Další true crime, která vám nedá spát

Tisk

ramirez night stalker 200Nakladatelství JOTA poměrně brzy po první knize z edice true crime o Tedym Bundym přišlo s dalším titulem, který se tentokrát zaměřuje na Richarda Ramireze. Autorem je Philip Carlo.

 

Kniha má necelých 600 stránek a je rozdělena do čtyř velkých kapitol: Kořist a lovci, Richie, Zatčení a Proces. V závěru je Epilog a také speciální aktualizace k jubilejnímu desátému vydání. Začátek knihy je nejbrutálnější – popisuje Ramirezovy výpravy, ze kterých opravdu mrazí. Oběti si tento sériový vrah vybíral náhodně, choval se opravdu surově a násilí pro něj bylo něčím tak přirozeným jako je pro běžného člověka třeba čištění zubů. V další kapitole se autor Philip Carlo věnoval Richardově rodině, tedy dětství a dospívání a následovaly různé popisy odhalující, jak to chodí ve vězení. To zase vedlo k zamyšlení, jak to v Americe chodilo a chodí. Osobně mě třeba překvapovalo, jaké měl podmínky a co vše mu bylo dovoleno…

Oproti Vrahu po mém boku mě tento titul tak moc nevtáhl, ale nutno podotknout, že se jedná o úplně jiná díla. U Teda Bundyho bylo hlavním rozdílem, že se s tím autorka velmi dobře znala a příběh měl tak i zajímavý vývoj. V tomto případě jde více o dokument, a hlavně poctivou novinářskou práci. Klobouk dolů přes autorem, že vše dokázal takto dát dohromady. Každá část knihy byla jiná, některá se četla lépe, jiná o něco hůře. Čtenář měl dost prostoru se s Richardem Ramirezem seznámit a vše mu bylo servírováno detailně a bez příkras.

True crime mě hodně baví, mnohdy je až neuvěřitelné, že se opravdu jedná o realitu, a ne nějaké vymyšlené brutality. Člověk díky takovým knihám zjistí, jaké jsou postupy nebo vidí, jak případy ovlivňují vyšetřovatele i například rodiny obětí. V mnoha ohledech je tak tento žánr i poučný, protože se můžete dozvědět spoustu nového.

Pokud máte rádi true crime, nebo vás zajímá, život Richarda Ramireze, určitě si tuto knihu nenechte ujít!

Philip Carlo (1949–2010) byl autorem knihy Ledař: Zpověď nájemného vraha (2014), bestselleru New York Times o Richardu "Ledaři" Kuklinském, vrahovi dvou set lidí a oblíbenci všech sedmi zločineckých rodin na východním pobřeží. Napsal také knihy Gaspipe a The Butcher. Carlo vyrůstal v Bensonhurstu uprostřed největší koncentrace členů mafie na světě. V 16 letech byl ve válce gangů postřelen do hlavy. Důvěrná znalost mafiánské kultury pomohla Carlovi stát se úspěšným spisovatelem.

ramirez night stalker

Richard Ramirez: Night Stalker
Autor: Philip Carlo
Překlad: Sylva Ficová
Žánr: true crime
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2022
Počet stran: 560+16
Hodnocení: 90 %

https://www.jota.cz/richard-ramirez-night-stalker


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

2. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

BMC perex2Březen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům pís...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Detektivka z anglického venkova: Bláto a mršiny od Ann Granger

Blato a mrsiny perexV únoru představilo nakladatelství Moba nový literární přírůstek v našich končinách oblíbené Ann Grangerové, tentokráte detektivní román s poněkud depresivním názvem Bláto a mršiny. Zavítáme na anglický venkov a budeme vyšet...


Literatura

„Heloisa: Na počátku mého života byla slova.“

navrat slov 200Týmito „slovami“ sa začína najnovšie dielo macedónskeho spisovateľa menom Goce Smilevski – postmoderný román Návrat slov. Nové prerozprávanie príbehu stredovekej lásky Heloisy, Abélarda a ich syna Astralaba, kde na počiatku boli slová a n...

Divadlo

„Dělat si srandu z blbců, na tom není nic špatného“

blbec k veceri 200Inscenace Blbec k večeři má podtitul gurmánská komedie na cizí účet a v minulé sezóně ji uvedlo Městské divadlo Zlín. Režie se ujala Hana Mikolášková a život ji vdechli především Marek Příkazký a Josef Koller.

...

Film

5 top filmových zážitků z letošních Karlových Varů

alt47. ročník MFF Karlovy Vary se chýlí ke svému závěru a filmoví publicisté i diváci mohou začít bilancovat. Tohoto úkolu se nyní zhostí i K21, a sice očima redaktora, který navzdory tomu, že se festivalového dění účastnil pouze...