S touto příručkou nebude pozorování ptáků žádná věda

S touto příručkou nebude pozorování ptáků žádná věda

Tisk

Pozorovani ptaku 200V nakladatelství Kazda vyšla Příručka k pozorování ptáků s podtitulem Vybavení, postupy, příprava a praxe. Ocení ji jak profesionálové, tak laici milující přírodu a opeřená stvoření.

 

 

 

V úplném úvodu knihy ji autor popisuje, věnuje se zkratkám a vysvětlivkám a také topografii ptačího těla. Následují základní informace o ptácích a čtyři velké kapitoly: Příprava: Vybavení a optika, V terénu: jdeme „na ptáky“, Určování ptáků: jak na to a Průvodce určováním podobných druhů. V závěrečné části jsou další informace, které by měl vědět pozorovatel ptáků a najdete zde tipy na další čtení, užitečné odkazy, literaturu, slovníček, rejstřík, zdroje, ediční poznámku a také informace o autorovi knihy.

Leander Khil píše, že hlavním cílem knihy je poskytnout pokročilým pozorovatelům i začátečníkům pevné základy pozorovacích strategií a určovacích technik. Měla by podle něj odpovědět na různé otázky a pomoci s obtížnějšími případy určování i probudit chuť k vlastním objevům. „Ty totiž nevyhnutelně čekají na každého, kdo se dokáže venku pohybovat s otevřenými očima a nastraženýma ušima,“ dodává.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Staňte se odborníky na pozorování ptáků

Od tohoto titulu jsem neměla vysoké očekávání, myslela jsem, že půjde o spíše laickou knihu zaměřenou na pozorování například na zahradě nebo na procházce s tím, že zde budou nějaké obvyklé rady a tipy. Byla jsem mile překvapená tím, jak moc jsem se spletla. Příručka pozorování ptáků jde opravdu do hloubky a hned po přečtení prvních kapitol o přípravě na pozorování je patrné, že je autor opravdový profík. A tento dojem z něj jen roste.

Při čtení mě potěšily tipy na mobilní aplikace spojené s ptáky, a to především s jejich zvuky. S velkým zájmem jsem si přečetla pravidla správného pozorovatele a jako opravdu praktické jsem hodnotila i obsáhlé tabulky s rozpisem, kdo je kdy k vidění. Fascinovalo mě, kolik atributů je možné vnímat při určování ptáků a obdivovala jsem detaily popisované v průvodci určováním u podobných druhů. Ilustrace vypadají jako fotky a musí za tím být jak hodně práce, tak především reálných zkušeností.

Vím, že se ke knize budu ráda a často vracet a věřím, že díky ní získám velký přehled o ptácích a že se budu venku mnohem více dívat kolem sebe.

Leander Khil se narodil roku 1988 ve Štýrském Hradci (Grazu). Je to vášnivý ornitolog a se stejným zápalem fotografuje přírodu. Už na základní škole se velmi zajímal o přírodu a ptáky, v čemž ho při cestách po Evropě, do Severní Ameriky, Izraele a Indie podporovali rodiče. V jeho dětství se tak (téměř) všechno točilo kolem ptáků a toužil poznat a vidět co nejvíce různých druhů. S koncem školní docházky ale svůj zájem přesunul od pouhého pozorování přírody k jejímu výzkumu a ochraně. Studium biologie ve Štýrském Hradci a ochrany přírody ve Vídni nasměrovalo jeho nadšení k vědecké dráze. Během studia se jeho zájem o ornitologii ještě více prohloubil a při hledání vzácných druhů ptáků a mimořádných biotopů procestoval celý svět. Nyní ho zajímají zejména ekologické zvláštnosti a ohrožené nebo obtížně pozorovatelné druhy. V současnosti pracuje na několika projektech spojených s ptáky, včetně popularizačních vycházek, přednášek, ornitologických exkurzí, knih a úspěšných televizních dokumentů.

Pozorovani ptaku obalka

Příručka pozorování ptáků
VYBAVENÍ • POSTUPY • PŘÍPRA VA • PRAXE
Autor: Leander Khil
Překlad: Libor Schröpfer
Žánr: příroda, zvířata
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2022
Počet stran: 303
Hodnocení: 89 %

https://www.knihykazda.cz/prirucka-k-pozorovani-ptaku/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Recyklované pohádky pohledem VIP patronů

2qO projektu Recyklohraní a Recyklovaných pohádkách jste se na našem webu mohli dozvědět více z tiskových zpráv a také z rozhovoru s ředitelkou, paní Ilonou Johnovou Koukalovou. Nyní máte možnost podívat se na projekt očima jeho VIP patronů, mezi které patří fotograf...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vydejte se na výlet za šiframi

vylety za siframi200Vydavatelství CPress vydalo netradičního turistického průvodce nazvaného Výlety za šiframi tentokrát zaměřeného na Prahu a Středočeský kraj.

 

 


Literatura

Zachrání přiznáním k vraždě svého bratra?

cizinec na plazi perexLiterární formou ICH, tedy psaní v první osobě, se lépe dají vyjádřit pocity i duševní stavy a proto ji autorka často použila pro svou hlavní osobu, zbohatlou Carolinu. Jejím protějškem je mladý muž Aidan, který nedáv...

Divadlo

Nejznámější příběh lásky všech dob – Romeo a Julie v podání Baletu Národního divadla se v září vrátí do Státní opery

Romeo a JulieNejznámější příběh lásky všech dob, velké a nadčasové milostné téma, to je příběh Romea a Julie, který v baletním ztvárnění choreografa Johna Cranka uvádí Bal...

Film

Páté kolo u vozu

altČeská filmová komedie v režii Bořivoje Zemana je o babičce, která přijede i s husou v košíku bydlet k dceři, s vyhlídkou na klidné stáří. Dcera s manželem a dvěma dětmi babičce slibují, jak ji budou hýčkat a ona si bude užívat štěstí v k...