Konzervativní revoluce

Konzervativní revoluce

Tisk

Revoluce2Kniha Andreje Duhana Konzervativní revoluce (nakladatelství Books & Pipes, Brno 2022) s podtitulem Ideové základy nové konzervativní pravice je důkladnou analýzou konzervatismu. Je podložená řadou relevantních zahraničních zdrojů a přináší komplexní pohled na toto téma v našem "západním" civilizačním okruhu.

 

Andrej Duhan (*1988), vzděláním právník, je zastáncem realismu v mezinárodních vztazích a konzervatismu v politice. Autor pracuje v rodinné firmě, působí jako publicista, psal komentáře a analýzy pro server Česká pozice.

DuhanAndrej autor

Co je konzervatismus

Od úvodní otázky a analýzy "co je konzervatismus", jak asimiloval základní hodnoty a morálku od antiky přes křesťanství a osvícenství, a jak přispěl ke vzniku západní civilizace, se autor dostává k hrozbám současného světa. Provokativní název knihy, fakticky oxymoron, ukazuje na jejich podstatu a vyvozuje z toho nutnost vzepřít se levicově-liberálnímu řádu a establishmentu.

Konzervativní přístup podle Duhana znamená mít v úctě vlastní historii, klást důraz na obhajobu normality, odmítání extrémů, být individualitou a zároveň členem společenství, dodržovat tradice. Konzervatismus je sounáležitost s předchozími generacemi a snaha předat jejich dědictví potomkům, náklonnost k vlastnímu, blízkému a známému, tedy odhodlání bránit a uchovávat západní civilizaci.

Jak to vidí autor

Autor píše: „Je to kultura svobody postavená na důstojnosti jednotlivce, jeho svobodné vůli a rozumu. Je to objektivní morální řád stojící na odpovědnosti jednotlivce a víře v pravdu, dobro, moudrost a krásu. Je to demokracie, rovnoprávnost, právní stát a politické zřízení hájící svobodnou společnost. Jsou to svobodné evropské národy a jejich národní státy se svou vlastní kulturou, jazyky a zvyky, které sdílejí jeden civilizační základ.“

V dalších kapitolách analyzuje stát, politiku, demokracii a nebezpečí, která ji ohrožují. Duhan říká: "Pravda ustoupila relativismu, rozum subjektivním pocitům a emocím a osobní morálka kolektivní odpovědnosti. Ze svobody je nekonečné osvobozování se od tradičních sociálních rolí a norem. ...z rovnoprávnosti skupinová privilegia, kvóty a antidiskriminační šílenství. Ze svobody slova a pluralismu politická korektnost a boj s hate speech, z posuzování jednotlivce na základě jeho schopností a charakteru zohledňování jeho rasy, genderu, sexuální orientace. Z otevřenosti cizím vlivům multikulturalismus a povinná diverzita, z pěstování osobních ctností laciné moralizování a virtue signaling, ze dvou pohlaví, která jsou odlišná a navzájem se doplňují, desítky genderů, mezi kterými ale vlastně nejsou rozdíly. Z loajality a odpovědnosti vůči společnosti práva na všechno možné i nemožné a apriorní oslavování extrémů a jinakosti. Z patriotismu a hrdosti na vlastní civilizační dědictví kultura popírání, z ideálu vzdělanosti schopnost odhalovat opresivní povahu západní civilizace a nekonečná kritika. Z kritického uvažování bezbřehý relativismus."

Konzervativní revoluci vidí jako hodnotový zápas společenské většiny proti liberální elitě, kterou nazývá "antizápadem" neboli "progresivistickou kulturní revolucí". "Charakteristickým znakem Antizápadu je boj proti většině a normalitě, jak ji většina chápe – většinové kultuře, většinové identitě, většinovým hodnotám, většinovému pojetí rodiny a pohlavní identity, většinové morálce. Cílem je destrukce normality jako referenčního rámce. Prostřednictvím rozbití většiny, jejích postojů, identity a vzorců chování, má být osvobozen člověk a dosaženo sociální spravedlnosti."

Naděje

Přínosná kniha, která uceleně popisuje podstatu konzervatismu v současných podmínkách a jeho východiska, může být považována za "učebnici konzervatismu" pro začátečníky (vše je jasně vysvětlené) i pro pokročilé (aplikace na problémy současného světa). Těm se autor věnuje v poslední kapitole, kde navrhuje možná řešení. Bude zajímavé ji porovnat s nedávno do češtiny přeloženou knihou Yorama Hazonyho Konzervatismus: Znovuobjevení. (Recenze se připravuje)

Autor nemá životní zkušenost a vytříbený styl Rogera Scrutona, který uměl podat konzervativní myšlenky s nadhledem a humorem, nicméně je důstojným pokračovatelem "starých dobrých" konzervativců i o dvě generace starších. A to v dnešní době, kdy se progresivismus levicových liberálů stává jediným povinně uctívaným náboženstvím, není málo. Duhanovu Konzervativní revoluci doporučuji jako příspěvek k diskusi všem, kteří se zatím dívali na konzervatismus jen prostřednictvím nálepek a sloganů mainstreamové propagandy.

Konzervativni revoluce obal

Konzervativní revoluce: Ideové základy nové konzervativní pravice
Autor: Andrej Duhan
Žánr: politologie, politika, společnost
Nakladatelství: Books & Pipes, Brno
Rok vydání: 2022
Počet stran: 256

Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: autor
www.bookspipes.cz/konzervativni-revoluce

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Smutná-Braunová – dva rozhovory v jednom

altKdyž spisovatelka Petra Braunová připravovala křest své knihy Kalvárie, požádala Jitku Smutnou o kmotrovství. Společně zdramatizovaly pasáže tohoto kontroverzního románu o vztazích mezi ženami a Jitka Smutná...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

King v komiksu aneb Temná věž 2: Dlouhá cesta domů

temna vez200Komiksové vydavatelství Crew vydalo koncem listopadu grafickou verzi vysoce ceněné knižní série Stephena Kinga Temná věž, konkrétně druhý díl s podtitulem Dlouhá cesta domů. Od originálních knih se v tomto epickém příběhu odkloníme a je na pováž...


Literatura

Život může být tak snadný

zivot muze byt tak snadny 200V říjnu vydalo nakladatelství Moba knihu německých autorů Inga Froböse a Petera Grossmanna Život může být tak snadný, která vám pomůže vyznat se v džungli rozhodnutí a usnadnit život. Podtitul „Nejlepší manuá...

Divadlo

Láska je až dvanáctá síla ve vesmíru, po gravitaci a vteřinovém lepidle

moskyti 200Městské divadlo Zlín uvedlo v české premiéře hru Moskyti od Lucy Kirkwood. Tato hra měla premiéru v v londýnském National Theatre v roce 2017 a mluvilo se o ní jako o události sezony a dodnes je považována za jeden z nejvýraznější divadelních te...

Film

Vzestup další říše

Vzestup 200Film 300: Vzestup říše (2014) je tak trochu lyrický, a přitom hodně akční a bohatý na speciální efekty, spousty falešné krve nevyjímaje. Herečka Eva Green v něm hraje uprostřed mezi dvěma dávnými soupeři tu nejhlavnější roli.