Je libo dystopii?

Je libo dystopii?

Tisk

znamenita mrtvola200Kdo sleduje knižní svět, nemohl minout knihu Znamenitá mrtvola od argentinské spisovatelky Agustiny Bazterricy. Jaká je?




Obálka roku!

V prvé řadě musím pochválit obálku, která v tomto případě nevychází z originálu knihy, ale má ji na starosti Adéla Korbelářová. Je vyvedena tak, že se zde nachází vanička s kusy masa a název knihy je jejím štítkem. Může to působit kontroverzně, ale za prvé to předurčuje obsah knihy a za druhé si jí díky tomu všimnete. A o to přece jde!

O čem to je nejlépe prozradí anotace

Svět se nevratně změní ve chvíli, kdy se objeví smrtící virus, který přenášejí zvířata: od divoce žijících po domácí mazlíčky, všechna musí být utracena a jejich maso už se dál nesmí jíst. Vlády čelí situaci drastickým způsobem: uzákoní chov, porážku a konzumaci lidí. Kanibalismus se stane součástí každodenní reality a společnost je rozdělena na dvě skupiny: na ty, kteří maso jedí, a ty, jejichž maso je konzumováno.

Marcose Teja, provozního ředitele v mrazírnách Krieg, opustila po smrti malého synka manželka a on žije jen prací, kterou nenávidí a dál ji dělá jen proto, aby mohl svému otci trpícímu stařeckou demencí hradit pobyt v luxusním geriatrickém centru.

V den, kdy dostane darem mladou ženu, „samici“ určenou na chov pro maso, se jeho mysl vydá na nebezpečnou cestu, která ho temnými zákrutami dovede až do situace, jež je těžko představitelná i pro členy společnosti tak zvrácené, jako je ta, v níž je nucen žít.

Názory na knihu se různí

Kniha vyšla v nakladatelství Fobos spadající pod Knihy Dobrovský, a nejen díky tomu se stala na sociálních sítích hitem. Ti, kteří si dávají u svých příspěvků záležet na fotografiích knihy, se předháněly v nejrůznějších kompozicích a obálku doplňovaly krvavými noži a podobně. Se Znamenitou mrtvolou byl spojený obrovský hype, až měl člověk dojem, že se nenajde nikdo, kdo by ji nečetl, nebo na ni neměl nějaký názor.

A právě názory se dost různí. Někteří na ni okamžitě nedali dopustit a nešetřili chválou, jiní ji zase kritizovali za barvité popisy a nezvládali ji z psychických důvodů a jak už to, tak bývá, některé lidi vůbec nenadchla. Já se řadím k nějakému zlatému středu – nebyla jsem z ní pohoršená ani znechucená, ani přehnaně nadšená. Nejsem fanynka dystopií a ve výsledku, jsem jich ani moc nečetla, pokud vůbec nějakou. Přistupuji k tomu však jako k žánru, kde je možné všechno a to je zde rozhodně splněno.

Kniha vyšla také jako audiokniha ve vydavatelství OneHotBook.

Zajímavý styl psaní

Musela jsem si zvyknout na poněkud úspornější styl psaní, a to jak ve formě krátkých vět, tak jakési ho odosobnění. Také mě překvapilo, že se autorka vůbec nezdržovala s nějakým úvodem nebo uvozením, ale vrhla čtenáře do děje a ukázala mu jen takový vhled do popisovaného světa. Přikládala jsem to však tomu, že se jednalo o příspěvek do literární soutěže a také spíše o novelu, než obsáhlý román a nepovažovala to tak za slabinu.

Znamenitá mrtvola mě nakonec vtáhla, ve výsledku jsem ji přečetla na dva zátahy – několik úvodních kapitol jsem dala před spaním a za cestu v autobuse do města měla hotovo. Kdyby se mi to nelíbilo, tak se mi to nestane. A také jsem si při čtení zavzpomínala na humorněji laděný titul Tajná večeře.

O autorce

AGUSTINA BAZTERRICA je argentinská spisovatelka a kurátorka narozená v Buenos Aires roku 1974. Vystudovala umění na Universidad de Buenos Aires a její původní profese se výrazně promítá i do její literární tvorby – fenomenálnímu úspěchu jejího třetího románu Znamenitá mrtvola (El cadáver exquisito, 2017) předcházely knihy Matar a la niña a Antes del encuentro feroz. V roce 2020 vydala také knihu povídek Diecinueve garras y un págaro oscuro. Spolu se spisovatelkou Pamelou Terlizzi Prinou organizuje cyklus uměleckých čtení, koncertů a performance s názvem „Následujte bílého králíka“.

znamenita mrtvola

Znamenitá mrtvola
Autor: Agustina Bazterrica
Překlad: Lenka Malinová
Žánr: sci-fi, dystopie
Nakladatelství: Fobos (Knihy Dobrovský)
Rok vydání: 2022
Počet stran: 256
Hodnocení: 84 %

https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/znamenita-mrtvola-433433085


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na festivalu Všemi směry se mi nejvíce líbí nadšení studentů do práce, říká Roman Bradáč

Bradac 200Roman Bradáč je bývalý zahraniční zpravodaj České televize. V současné době vyučuje na několika školách, včetně Vyšší odborné škole publicistiky. Studenti této školy už po jedenácté zorganizovali festival nezávislé publicistiky Všemi směry, Bradáč n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Račte vstoupit do muzea dinosaurů

Dinosaurium 200Dinosaurium je nejnovějším přírůstkem do řady Račte vstoupit do muzea a za mě jde o skvělou nástavbu knihy Příběh života: Evoluce.

 

...

Literatura

Temnota přichází. Je možné ji zastavit?

Usvit temna perexPrastarý svět magie již neexistuje. Hrdinové jsou mrtví, z velkolepých paláců se staly ruiny a bitvy mezi dobrem a zlem jsou zapomenuty. Je jen jedna skupina, která si pamatuje na minulost – Správcové, kteří přísahali, že budou chránit ...

Divadlo

Muzikál Edith a Marlene se v Národním divadle moravskoslezském dočká čtyřiačtyřicáté reprízy

edith a marlene perex1Jubilejní 44. reprízy se dočká v pondělí 28. prosince na jedné ze scén Národního divadla moravskoslezského Ostrava, konkrétně na jevišti Divadla Jiřího Myrona, komorní muzikál Edith a Marlene, jehož autorkou je maďar...

Film

Rok konopí hrozí novou vlnou nespokojenosti s naší legislativou
ImageRok konopí je vyčerpávající český dokumentární film, který se snaží dobrat odpovědi, zda je marihuana skutečně tak zázračným lékem, jak mnozí tvrdí, a proč je tak těžké její využití legalizovat. Tvůrci filmu sbírali víc n...