Čtenáři komiksů, střezte se – Živí Mrtví 11!

Čtenáři komiksů, střezte se – Živí Mrtví 11!

Tisk

zivi mrtvi 200Živí mrtví se s přehledem řadí mezi fenomény dnešní kultury. Na počátku byla právě komiksová série, nyní ale fanoušci nedočkavě hltají také televizní sériál, videohry či soundtrack. Co stojí za úspěchem této značky? Robert Kirkman (*1978) je americkým komiksovým scénáristou a největší slávu získal právě za sérii Živí mrtví, která světla světa spatřila v roce 2003. Do češtiny se začala překládat v roce 2009.

 

Co je na sérii tak unikátní, že si dokázala získat tak silnou čtenářskou základnu a dala tak vzniknout dalším formám zábavy? Základem jsou výborně sepsané postavy, které vás strhnou a kterým fandíte, či je naopak už chcete z příběhu odstranit. Pak taky fakt, že se jedná o černobílou komiksovou sérii a tím dodává příběhu i ději na naléhavosti a opravdovosti.

Jedenáctý díl na první pohled zaujme dvěma atributy – poutavou obálkou a taky zvoleným názvem. „Střez se“ může působit až archaicky, ale mně osobně se líbí, že překladatel Martin D. Antonín vybral slovo, které v sobě nese jistý pejorativní nádech a tím udává tón příběhu.  

Co se týká samotného příběhu, nebudu spoilerovat, takže jen ve zkratce. Skupinu vedenou Rickem zastihneme na cestě do Washingtonu. Řeší každodenní strasti života ve světě, kde si nemůžete být jisti ničím. Na přetřes dojdou témata jako rodičovství, dospívání, náboženství a víry, ale dočkáme se samozřejmě i spousta akce a napětí.

zivi mrtvi


Na sérii si cením psychologie a vykreslení jednotlivých postav. Je úžasné sledovat, jak se vyvíjejí v nemilosrdém světě, kde vládnou zombie a kde musí čelit snaze o zachování své lidskosti. Prvek „pokračování příště“ někdy naštve, ale zároveň nabudí na další díl. Už aby byl říjen a s ním díl dvanáctý…

Každý fanoušek této série nedočkavě vyhlíží datum vydání dalšího sešitu, takže skalní nadšenci a příznivci již tento komiks určitě mají. Doporučila bych ho všem fanouškům nejen zombií, ale i postapokalyptických scenérií a existenciálních krizí. Určitě si pošmáknou!


Název: Střez se lovců
Autor námětu a scénáře: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard
Stínování: Cliff Rathburn
Obálka: Charlie Adlard a Cliff Rathburn
Překlad: Martin D. Antonín
Žánr: komiks
Nakladatelství: Crew
Rok vydání: 2014, brožované
Počet stran: 136
Hodnocení: 90%

www.crew.cz

 

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Abychom žili plnohodnotný život, nemusíme zvířata týrat “ říká Alena Buksová

zvirata perexAlena Buksová zasvětila svůj život práci v organizaci na ochranu zvířat. Jak se staví k současné situaci práv zvířat ve světě a jaká jsou podle jejích slov největší úskalí při práci v neziskové organizaci?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ona neměla nic. Oni mají všechno. Hra začíná

Hra o dedictvi perexAvery Grambsová chce jen jediné. Přežít střední školu, získat stipendium a vypadnout. Její plány ale naruší smrt miliardáře Tobiase Hawthorna, který celý svůj majetek odkáže právě Avery. Avery o něm ale až dosud ani neslyšela...


Literatura

Biografie Já jsem Zlatan Ibrahimović odzbrojí čtenáře svou upřímností a otevřeností

ibra 200Zlatana Ibrahimoviće jistě zná každý fotbalový fanoušek, protože v současnosti patří k nejpopulárnějším a hlavně nejlepším útočníkům světa. Ačkoli tak jeho jméno nezní, reprezentuje Švédsko, kde se stal takřka národním hrdinou a uctívanou ikonou. Neb...

Divadlo

Mariina volba. Dramatik Milan Uhde představil svou verzi biblického příběhu

Mariina volba foto perexVážený náš dramatik, kdysi zakázán režimem, pak vyzdvižen na politický piedestal, jenž s pochopením všech, kteří ho znají, opustil, aby se dál věnoval tomu, co umí a miluje. Dramatické tvorbě. Takového ho známe, tak...

Film

MARKÉTA IRGLOVÁ nazpívala singl pro film POSLEDNÍ Z APORVERU

marketa irglova„Vezme nás vítr, zmizíš, zmizím“, zpívá Markéta Irglová v duetu s kapelou Zrní. Píseň s názvem Mejsó právě vychází v exkluzívní nabídce digitálního servisu SUPRAPHONline jako p...