Neotřelá orwellovská dystopie, která jde ve zkoumání temných hlubin lidské duše až na dřeň

Neotřelá orwellovská dystopie, která jde ve zkoumání temných hlubin lidské duše až na dřeň

Tisk

znamenita mrtvola audio 200Samec, samice. Bytost. Stvoření. Šlechtěný druh. Speciální maso. Ale ne člověk. Nikdy ne člověk. Svět změnil virus, který znemožnil konzumaci zvířat, lidskou populaci ale nenapadl. Ve společnosti se tak postupně stal přípustným a později dokonce systémově podporovaným kanibalismus.

 

Hlavní hrdina Marcos je tiše rozežírán vlastní ztrátou a ve svém smutku proplouvá prostředím jatek, kde mezi procesy bourání, půlení a usmrcování řeznickou pistolí umírá mnohem víc než jen němí jednotlivci pěstovaní ke konzumaci. Ztráta lidskosti, víry a morálky čpí z každého koutu ulice. Může se v soukolí obludného systému krutosti vůbec ještě něco změnit? A dokáže také Marcos potlačit své nejhorší instinkty?

Výstižná literární alegorie hierarchické struktury kapitalismu získala prestižní argentinské literární ocenění Premio Clarin de Novela.

„Hledáte-li něco neotřelého a máte-li silný žaludek, pak si troufám tvrdit, že Znamenitá mrtvola uspokojí váš apetit. Dobrou chuť!“– Recenzárium.cz

„Neúprosně temný a znepokojivý pohled na způsob, jakým se společnosti přizpůsobují páchání zvěrstev.“ – KirkusReviews.com

Přečtěte si naši recenzi: Je libo dystopii?

Agustina Bazterrica (*1974) je argentinská spisovatelka narozená v Buenos Aires, která původně vystudovala dějiny umění na místní univerzitě. V roce 2013 vydala román Matar a la niña (Textos Intrusos), o tři roky později knihu povídek Antes del encuentro feroz (Alción Editora). V roce 2017 získala cenu Clarín Novel Prize za román Cadáver exquisito, který vyšel téhož roku v nakladatelství Alfaguara. Společně s Pamelou Terlizzi Prina vede umělecký cyklus "Siga al Conejo Blanco" (Následuj bílého králíka), s Agustinou Caride provozuje semináře tvůrčího psaní.

Jakub Gottwald (*1984) se narodil v Brně, kde také začal navštěvovat dramatický kroužek. Absolvoval pražskou DAMU, obor alternativní a loutkové divadlo, a už od studentských let se soustavně věnuje dabingu. Před kamerou se poprvé objevil v pohádce O uloupené divožence (2007). V televizním seriálu Ordinace v růžové zahradě vystupoval jako medik Kryštof a následně se objevil v ještě populárnějším seriálu Comeback. Hlavní role ztvárnil v celovečerních filmech Dešťová víla, Syndrom léta, Menandros & Thaïs a Dvě nevěsty a jedna svatba.

Znamenita mrtvola audio

Znamenitá mrtvola
Autor: Agustina Bazterrica
Interpret: Jakub Gottwald
Režie: Vít Malota
Délka: 5 hodin 55 minu

Více informací: https://onehotbook.cz/collections/novinky/products/znamenita-mrtvola


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Rozhovor s Robertem Vanem

200rozNarodil se na Slovensku, emigroval do Spojených států a po sametové revoluci se vrátil do Prahy. V komerční sféře patří k vyhledávaným módním a portrétním fotografům. Krom toho, jako jeden z mála, využívá ve své vlastní tvorbě techniku rozšířenou v 19. ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Suchý hadr na dně mořském

suchy-hadr 200Audiotéka před pár dny vydala audioknihu Suchý hadr na dně mořském, debut spisovatelky Ivany Chřibkové. Jedná se o útlou knihu, která však pobaví a navíc má co předat.

...


Literatura

Šílenou babičku přečtete jedním dechem

Šílená babičkaPokud máte rádi humoristicky laděné romány pro ženy, pak Šílená babička spisovatelky Martiny Boučkové, bude pro vás tou pravou oddechovkou. Na první pohled zaujme už legrační obálka, která slibuje, že se ženy při čtení nudit rozhodně nebudou a napad...

Divadlo

Městské divadlo Zlín rozjíždí divadelní sezónu s Řidičem slečny Daisy

ridic slecny daisy 200„Předskokanem“ nové sezóny v Městském divadle Zlín bude komedie Řidič slečny Daisy v režii Petra Akimova. Premiéru bude mít v divadelním klubu Dílna už 26. srpna. Hlavní roli Daisy dostala jako dárek za věrnost zlínskému div...

Film

Bella a Sebastián 2: Dobrodružství pokračuje

Bella a Sebastian 2 - PLAKAT.mp4Už jako malá holka jsem znala příběh malého chlapce Sebastiána a jeho psí kamarádky Belly. Bella měla namále. Musela se skrývat, neboť obyvatelé malé vesničky Saint Martin v savojských Alpách si o...