Co se stalo na Vánoce roku 1940 v bohatém domě s dobrou pověstí? Co vyšetřila policie a co zjistila P. D. Jamesová?

Co se stalo na Vánoce roku 1940 v bohatém domě s dobrou pověstí? Co vyšetřila policie a co zjistila P. D. Jamesová?

Tisk

vanocni vrazda200Vánoční vražda v zamčené knihovně aneb zážitek, který přivedl slavnou spisovatelku P. D. Jamesovou k psaní detektivních příběhů.

 

 

 

Britská autorka Phyllis Dorothy Jamesová (1920–2014) bývá označována za nástupkyni Agathy Christie. Napsala na dvě desítky knih, z nichž většina měla příznivý ohlas. Proslula detektivními romány s postavou mírně rezervovaného, inteligentního a pohledného komisaře Adama Dalglieshe. Popularitu si získala i filmová zpracování jejích napínavých příběhů.

Český rozhlas natočil dramatický seriál Zahalte jí tvář (2014), četbu z knihy Pachuť smrti (2020) a dramatizaci povídky Vánoční vražda (2020).

Přestože P. D. Jamesovou bavilo vyprávění příběhů už od dětství, psát začala až v polovině 50. let 20. století. Ve svých detektivkách využila zkušenosti z práce státní úřednice v kriminální sekci ministerstva vnitra. výrazně ji však ovlivnil i vlastní zážitek.

Případ z roku 1940 vykresluje v povídce Vánoční vražda jako vzpomínku na své mládí. Nečekaně tehdy ovdověla a babička, s níž se skoro neznala, ji pozvala na oslavu Vánoc. Mladá Phyllis se v babiččině domě setkala nejen s bratrancem Paulem, ale také se vzdáleným příbuzným Rowlandem Maybrickem.

Z přítomnosti žoviálního, neomaleného, sebevědomého mladíka, který přijel ocenit babiččiny staré mince, nebyla Phyllis příliš nadšená. Na klidu jí rozhodně nepřidala skutečnost, že v noci na Hod Boží došlo k vraždě. Zločin se odehrál v zamčené knihovně a na první pohled bylo patrné, že oběť podlehla mimořádně silné ráně, která jí rozdrtila temeno hlavy.

Phyllis si o Vánocích sice neodpočinula, jak by si přála, ale touha rozluštit záhadu ji později přivedla k psaní detektivních příběhů. Jejich děj se zpravidla točí kolem zločinu spáchaného v uzavřeném okruhu lidí.

Co se stalo na Vánoce roku 1940 v bohatém domě s dobrou pověstí? Co vyšetřila policie a co zjistila P. D. Jamesová?

vanocni vrazda

P. D. Jamesová: VÁNOČNÍ VRAŽDA
Osoby a obsazení:
Jamesová st. - Dana Syslová
novinář – Radúz Mácha
Jamesová ml. – Tereza Císařová
Paul – Miloslav König
babička – Iva Janžurová
Rowland – Jaroslav Plesl
Seddon – Tomáš Pavelka
Seddonová – Marie Štípková
inspektor – Ondřej Brousek
doktor – Aleš Vrzák

Režie Izabela Schenková
Celkový čas 49:22

Premiéru rozhlasové hry odvysílal ČRo Dvojka v prosinci 2022.

Více informací: www.radioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Petr Vurbs: Chytré knihy o tom, jak být dobrým tátou, jsem nikdy nedočetl do konce.

vurbs perexAutorovi knihy A život je tu! Petru Vurbsovi se radikálně změnil život po narození dcery. Brilantně zpracoval humorný pohled na události, které se svou dcerou denně prožívá. Najednou se musí vyrovnávat s ranním vstáváním v pět, ř...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Když nevíte, komu věřit…

Ver mi 200J. P. Delaney proslul nejen v naší republice románem Ta přede mnou. Vydavatelství OneHotBook přineslo posluchačům audioknižní verzi jeho dalšího díla, taktéž thrilleru s názvem Věř mi.

...

Literatura

Co by kdyby... Popelka neobula střevíček

popelka kniha perexPohádkový příběh dvou sourozenců Abby a Jonáše nás vtáhne do víru dobrodružství, ze kterého vystoupíme až na poslední stránce. 150 stran A5 s doprovodnými černobílými ilustracemi. Samotný přebal knihy v zelené barvě a dívkou s květ...

Divadlo

Největší příběh všech dob

Nejvetsi pribeh 200Hra Patricka Barlowa „Největší příběh všech dob“ (Greatest story ever told). Divadelní „road movie“ se vrací! Aneb všechny cesty vedou na Golgotu...

 

...

Film

Racek Jonathan Livingston: svoboda je cennější než cokoli jiného
ImageV úterý 6. března 2012 nabídne Česká televize všem zájemcům o emotivně hluboký zážitek snímek Racek Jonathan Livingston. Jeho příběh má u nás hluboké kořeny: před třemi desítkami let zaujal návštěvníky Lyry Pr...