Příběh jedné sudetské rodiny s puncem autobiografičnosti…

Příběh jedné sudetské rodiny s puncem autobiografičnosti…

Tisk

Rozpuleny dum200Nevelká krkonošská obec Benecko, kde se narodil průkopník českého lyžování Bohumil Hanč, mohla svého času posloužit za zmenšený model „rozpůleného domu“, jakým se po rozpadu Rakouska-Uherska stalo nově vzniklé Československo. Znesvářený český a německý živel, popřípadě sympatie a antipatie chované k oběma národům, však rozdělily i mnohé rodiny – včetně té, ze které pochází spisovatelka Alice Horáčková.

 

 

A tak se hlavními hrdiny jejího románu stává značně nesourodá trojice bratrů: zatímco temperamentní Vincek se nechává strhnout vlnou německého nacionalismu, vypočítavý Hanz dbá především o kšeft a uvážlivý Emil se rozhodne zařadit mezi českou většinu. Život však není černobílý a do hry vstupují manželské svazky, milenecké vztahy, skrývané city, rodičovství a potomci, kvůli nimž musí jít politika mnohdy stranou. A jako obvykle jsou to především ženy, kdo si dokáže v této vyhrocené době zachovat zdravý rozum i obyčejný lidský soucit…

Autorka se při psaní svého „famílienrománu“ inspirovala historií vlastní rodiny – po roce 1945 byla část jejích příbuzných odsunuta a část zůstala.

Ohlasy na dílo

„Román Rozpůlený dům Alice Horáčkové se čte jedním dechem jako napínavá kronika. V Krkonoších se mluvilo česky i německy, osudy rodin se zde potkávaly, prolínaly a protínaly. A to vše je z této mimořádné knihy cítit.“ – Jaroslav Rudiš, spisovatel

„Nenápadný, ale velký a – v kontextu české literatury rozhodně – výjimečný příběh.“ – Irena Hejdová, Deník N

„Vesnický román Rozpůlený dům líčí osudy rodiny a na ně nabalené příběhy sousedů a obyvatel Krkonoš tak filmově, že mě jako první otázka na autorku po vydání knihy napadlo: Už někdo koupil práva na film? Alice Horáčková píše nesmírně čtivě.“ – Klára Kubíčková, Vlasta

O autorce

Alice Horáčková * 1980 je pražská rodačka, která absolvovala Fakultu sociální studií UK, obor mediální studia. Již při vysoké škole přispívala do MF Dnes, kam posléze nastoupila jako literární redaktorka. Za svou první knihu Vladimíra Čerepková, životopis beatnické básnířky (2014) byla nominována na cenu Josefa Škvoreckého i Magnesii Literu. Následoval soubor rozhovorů se sourozenci slavných 7x ve vedlejší úloze (2016) a román Neotevřené dopisy (2018). Jejím prozatím posledním dílem je Rozpůlený dům (2022), odehrávající se v Sudetech v první polovině 20. století.

O interpretech audioknihy

Filip Kaňkovský (* 1985)

Po studiu hry na klavír a trombon na Konzervatoři Jaroslava Ježka absolvoval DAMU. Od roku 2014 působí v Národním divadle a je též členem nezávislého uskupení Tygr v tísni. Jeho pozoruhodné kreace si diváci vybaví z filmů …a bude hůř, Příběh kmotra, Místa, Celebrity s.r.o., Miluji tě modře, Nabarvené ptáče či Střídavka, ze seriálů Čtvrtá hvězda, Případy 1. oddělení či Škoda lásky. Za kapelu Green Småtroll převzal cenu Anděl 2009 v kategorii Ska & reggae.

Jan Holík (* 1979)

Rodák z Plzně nejprve tamtéž v roce 1999 odmaturoval na soukromé Sportovní a podnikatelské střední škole a potom vystudoval činoherní herectví na DAMU v Praze. Po studiích zůstal ve svobodném povolání a spolupracuje formou hostování s různými pražskými divadly, především s Divadlem u Hasičů, Ungeltem a Studiem Dva. Před kamerami se poprvé představil v roce 2007 jako policista ve filmu VÁCLAV. Mezi jeho největší filmové role patří Kérák v experimentálním snímku ALOIS NEBEL (2011), rádce v pohádce TŘI BRATŘI (2014) a hlavně JUDr. Vladimír Martin v životopisném dramatu MILADA (2017). V televizi prošel dvěma desítkami seriálů, přičemž největší prostor dostal jako kriminalista Herman v nekonečném seriálu ULICE. Zahrál si také v televizním filmu METANOL (2018).

Magdaléna Borová (* 1981)

Už během studia herectví na pražské DAMU účinkovala v řadě divadel, například ve Studiu Dva, ve Viole, v Činoherním klubu, v Klicperově divadle nebo v Národním divadle, kde po škole zůstala v angažmá. Za své herecké umění v roce 2004 získala Cenu Alfréda Radoka v kategorii Talent roku. Před televizní kamerou se poprvé objevila po boku Ivy Janžurové v dramatu Sabiny Remundové Maryška (2003), o dva roky později pak debutovala na filmovém plátně ve snímku Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště (2005) a zahrála si i v jeho pokračování Hrubeš a Mareš Reloaded (2009), v dramatu Ženy mého muže (2009) nebo v oceňovaném filmu Já, Olga Hepnarová (2016). Za ztvárnění Marie ve snímku Bohdana Slámy Krajina ve stínu získala v roce 2020 Cenu české filmové kritiky pro nejlepší herečku a Českého lva pro nejlepší herečku v hlavní roli. Dlouhodobě spolupracuje s rozhlasem a mezi její další zájmy patří hudba, zpěv a poezie.

Rozpuleny dum obalka

Rozpůlený dům
Autor: Alice Horáčková
Interpret: Filip Kaňkovský, Jan Holík, Magdaléna Borová
Režie: Natália Deáková
Formát: 2x CD mp3
Délka nahrávky: 21 hodin 17 minut
Datum vydání: 22.května 2023

Více informací: https://onehotbook.cz/collections/all/products/rozpuleny-dum


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Buď jdeš dopředu nebo stojíš na místě.

MirelaZukal200Mirela Zukal - majitelka Galerie U Zlatého kohouta v Praze, s manželem společně podniká v oblasti filmového průmyslu a jsou majitelé firmy URANIA s.r.o.

 

 

...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Manželova žena, aneb když se lži nabalují na sebe

manzelova-zena 200Audiotéka ve spolupráci s vydavatelstvím Mladá fronta vydala audioknižní verzi knihy Manželova žena od spisovatelky Jane Corryové. Vychutnejte si tento psychologický román i vy.

 

...

Literatura

Připomeňte si léto četbou z horkého Maroka

marokanka 200Nakladatelství HOST vydalo v lednu literární debut Christine Manganové s názvem Marokánka. Tento román přenáší čtenáře do Tangeru a stal se bestsellerem. Navíc se podle něj nyní natáčí film v produkci George Clooneyho se Scarlett Johanssonovou...

Divadlo

Marie Stuartovna v Brně

Stuartovna perexSlavný titul Fridricha Schillera se po Černínově režii v Městském divadle v Brně z roku 2006 objevuje v novém nastudování v repertoáru Mahenova divadle NDB v režii Martina Čičváka. Není se co divit. Je to titul, který zaručuje divácký ...

Film

Začne 22. ročník Festivalu francouzského filmu

FFF perexMezi 20. listopadem a 1. prosincem 2019 se uskuteční v pořadí již 22. FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO FILMU. Kromě Prahy zavítá do dalších českých a moravských měst – do Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové a Ostravy. Opět nabídne bohatý p...