Recept: Popraskané sušenky

Tisk

CUKR 200Znáte to, je tu září, děti jdou do školy. V říjnu je to jedno volno za druhým a užíváme si prodloužených víkendů a v listopadu, to už lidi pomalu začínají panikařit. Jistě jste uhádli proč. Ano, Vánoce se kvapem blíží. Takže oprášíme sněhule, vytáhneme úspory a hospodyňky se předzásobí moukou.  A aby nám ten poklidný čas pěkně utekl, upečeme si něco dobrého na zub.

 


Přiznám se, že zhostit se pečícího úkolu bylo nad mé síly. Doma mám dvě děti, a přesto jsem antipekařka. Nechtějte vědět, jak dopadla perníková chaloupka. Jediné co nepřipálím nebo nezkazím, jsou rumové kuličky a ty tedy dělám v hojném počtu. Však na svátky vánoční má být veselo, no ne? A jelikož jsem lakota a o svou pochoutku z rumu se nepodělím (ještě mi vykoupíte všechen rum a co já potom v tom shonu), tak jsem požádala svou kamarádku a jednu úžasnou blogerku Verunku, aby mi s tímto úkolem pomohla.

Takže si udělejte chvilku a pusťte se do pečení. S tímto receptem jistě v rodině zazáříte a strčíte do kapsy i babiččiny recepty.

CUKR1


Ingredience:
2 vejce
115g másla
200g krupicového cukru
300g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička vanilkového extraktu
150g moučkového cukru na obalení

Postup:
Změklé máslo vyšleháme s cukrem, zašleháme vejce a vanilkový extrakt, a přisypeme prosátou mouku s jedlou sodou.
Z těsta odkrajujeme lžící malé hromádky, které obalujeme v prosátém moučkovém cukru. Poté je s dostatečným rozestupem klademe na plech vyložený pečicím papírem
Pečeme při 180°C asi 10 minut. Sušenky se při pečení roztečou a popraskaná vrstva cukru vytvoří muchomůrkový efekt.
Nejlépe sušenky chutnají čerstvé a ještě teplé, ale můžeme je skladovat v plechové krabici cca týden.

CUKR2

Přeji dobrou chuť a hlavně buďte v klidu a žádný shon. Však Ježíšek už to nějak zvládne. ♥


Zdroj: www.kniznipratelstvi.cz/2013/12/vanocni-peceni-8-dil.html


Autor fotografií: Veronika Krátká


 

Zobrazit další články autora >>>