Současný velký hit mezi boubelkami - Dukanova dieta i s recepty!

Tisk

Dukanova dieta 200Přichází jaro a léto tu bude co nevidět. Plavky ve skříni už brumlají, že zimní tukové zásoby se jim pranic nelíbí. Jaro nutí většinou i boubelky zamýšlet se nad svými kily. Ne, že by většině z nich jejich ozdobné tukové polštářky neslušely, ale svět módy a hlavně plavek je neúprosný. Ostatně – nejsou polštáře jako polštáře a mělo by se myslet i na zdraví.

 

Hitem mezi dietami se nyní stala Dukanova dieta. Má už řadu nadšených zastánkyň a ohlasy se šíří jako lavina. Není divu, že knihy s návodem, jak se podle doktora Pierra Dukana správně s kily porvat, mizí z pultů knihkupectví.

Nechtějte však po mně hodnocení, zda je tato metoda dobrá, či nikoliv. Nejsem dietoložka. Ale přiznávám, že pro mne je to metoda přijatelná. Je totiž pro „masožravce“. Přivítají ji všechny dámy (i pánové) co rádi konzumují maso a zeleninu. Knedlíky a bílé pečivo jsou v ní tabu.

Mně se dostala do ruky knížka Dukanova dieta ve 350 receptech. V této knížce nenajdete podrobný návod, jak na kila. V úvodu je několik stránek, kde autor zhruba popisuje způsob držení této diety, udává, jak k metodě dospěl a vyvinul ji, jaké jsou zkušenosti jeho pacientů… Ale opravdu je to jen a jen úvodní velmi obecné slovo. Nic podrobného. Za touto částí pak už jsou jen a jen recepty.

Receptury se dělí na dva oddíly: v prvním jsou uvedeny čistě bílkovinné pokrmy, ve druhé pokrmy z bílkovin a zeleninou (tak se dělí i dieta). Dohromady jich je skutečně tři sta padesát. Velmi se mi líbí, že u každého předpisu je uvedena doba přípravy a doba tepelného zpracování. Trošku mi chybí fotografie hotových jídel. Recepty jsou zpracovány přehledně a srozumitelně – nikde kuchařka netápe, vše pochopí.

Co víc psát o knížce receptů – všechna jídla vypadají velmi chutně a zdravě. Dokonce jsou zde návody na sladkosti – dorty a jim podobné pamlsky. Tím autor metody ukazuje, že mlsat se dá – jen člověk musí vědět, co a v jakém množství.

Tak si pojďme dopřát nějaký dobrý pokrm, po které se nezakulatíme. Dobrou chuť všem.

KŘUPAVÁ KUŘECÍ KŘIDÉLKA

Příprava: 10 minut – Tepelná úprava: 20 minut
2 porce

*3 páry kuřecích křidélek
*1 malá sklenička sójové omáčky
*1 prolisovaný stroužek česneku
*1 lžíce tekutého náhradního sladidla na bázi cyklamátu a sacharidu
*4 lžičky koření pěti vůní (badyán, hřebíček, pepř, skořice, fenykl)
*1 lžička čerstvého zázvoru nasekaného nadrobno
Všechny suroviny promícháme v salátové míse. Necháme 2–3 hodiny uležet a během této doby ještě jednou či dvakrát promícháme.
Položíme na pekáč a pečeme pod grilem. Když křidélka začnou prskat a začnou se na nich tvořit puchýřky (5–10 minut), obrátíme je a necháme ještě 5–10 minut péct.

RYBÍ SEKANÁ

Příprava: 10 minut – Tepelná úprava: 40 minut
2 porce

*300 g tuňáka ve vlastní šťávě
*75 g kukuřičného škrobu
*3 vejce
*½ sklenice odtučněného mléka (100 ml)
*1 sáček sušených kvasnic
*sůl, pepř
Tuňáka necháme okapat a smícháme jej s ostatními surovinami.
Směs přendáme do formy na biskupský chlebíček a 40 minut pečeme při 200 °C (stupeň 6–7).
Podáváme vychlazené s tekutým rajčatovým protlakem, Dukanovou majonézou nebo koktejlovou omáčkou na krevety.

Vanilkový chlebíček

Příprava: 10 minut – Tepelná úprava: 20 minut
1 porce

*2 vejce
*½ lžičky tekutého sladidla na bázi cyklamátu a sacharidu
*20 kapek vanilkového extraktu bez oleje
*1 lžíce pšeničných otrub
*2 lžíce ovesných otrub
V míse smícháme 2 žloutky s náhradním sladidlem, vanilkou a otrubami. Z bílků ušleháme velmi pevný sníh a opatrně jej zapracujeme do připravené směsi. Nalijeme do mělké formy. Pečeme 15–20 minut v troubě předehřáté na 180 °C (stupeň 6).

Dukanova-dieta

Název: Dukanova dieta
Autor: Dr. Pierre Dukan
Překladatel: Eva Maršíková
Žánr: kuchařka
Vydáno: 2013
Stran: 295
Vydalo nakladatelství: NOXI, s. r. o.

Zdroj foto: www.noxi.sk


 

Zobrazit další články autora >>>