Mít svůj „dream team“ je opravdu „dream“, říká zpěvačka Tereza Černochová

Mít svůj „dream team“ je opravdu „dream“, říká zpěvačka Tereza Černochová

Tisk

Cernochova perexŠiroké publikum ji prvně zaznamenalo, když se ještě vlnila v dívčím triu Black Milk. Později na sebe Tereza Černochová upozornila prvním sólovým albem Small Monstrosities, kde zpívala hlavně cover verze písniček z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Letos jí Supraphon vydal CD Škrábnutí, na kterém nabídla výhradně původní tvorbu a které producentky zaštítil Roman Holý. S funky muzikou, která byla jedenatřicetileté zpěvačce vlastní, nemá ale její novinka nic společného. Přesto je Škrábnutí pozoruhodné od začátku do konce.

 

Jaké jste už mezitím stačila zaznamenat ohlasy na vaše nové album Škrábnutí?
No upřímně, nejhezčí byla asi vaše recenze, která vyšla na e-magazínu Kultura21.cz. To se moc často nestává, že hudební kritik naprosto přesně vystihne, co chtěl básník říci. Tedy já touto hudbou. Prodej zatím moc neřeším. Teď je doba, kdy se hudba obecně neprodává, ale stahuje. Budu strašně ráda, když si tu desku koupí kdokoli a bude se mu líbit. Já ten fyzickej nosič mám prostě strašně ráda a proto mě těší, že to chtěl Supraphon vydat.

Cernochova 2

Chápu. Také si potrpím na "nosiče v krabičce", tedy s "plackou" i s bookletem, který si rád prohlížím a zkoumám... Ale zpět k vám a vaší desce. V jakém stylu a kde proběhl křest? A kdo na něj všechno přišel?
Křty byly dva, jeden v Brně, druhý v Praze. V Brně se nám hrálo krásně, na první koncert nevídaně uvolněně. A Praha byla strhující díky návštěvnosti. Bylo to krásný. Obojí nám zpestřila Lenka Dusilová. Mělo to svou atmosféru a ta je prostě nepřenosná.

Co koncertní činnost? S jakou kapelou děláte koncerty?
Kéž by těch koncertů bylo víc. Víte, když máte dobrou kapelu, se kterou vás baví hrát a nehrajete, je to vždy na prd. Nemůžete pak sebe ani ty písně posouvat dál, v aranžích, v atmosféře atd. Přáli bychom si, a myslím do jednoho, hrát častěji. Stále nemám vlastní management, což je největší chyba. O té vím a snažím se to řešit. Momentálně hrajeme ve čtyřech. Stačí to. A navíc se potřebujeme dostat do dvou osobních aut, abychom byli ekonomický.

Cernochova 4

Jak to všechno budete dávat, zvláště poté, co jste se stala maminkou a máte doma miminko?
Snažím se, jak se dá. Musím. Jsem matka samoživitelka, rodičovský příspěvek je nic moc, takže se musím ohánět. Musím občas udělat kompromis, aby se zaplatily složenky, ale nejradši bych hrála jen s kapelou. Musíme jen dostat příležitost a mít trochu štěstí. Jsem v muzice už patnáct let a pořád se mi nedaří dostat žábu z pramene, aby se to trochu více rozjelo. Pokud nebudu každý měsíc v tlaku, zda vyjdu s penězi nebo zda budu mít vůbec nějaké hraní, bude se mi lépe dýchat a volné chvíle s dcerou budou klidnější.

Vraťme se ještě ke Škrábnutí - jak dlouho se tahle deska rodila?
Deska se rodila dlouho, pět let. Ale stálo to za to, nemyslíte?

Cernochova 3

Jo, myslím že se to vyplatilo. Vykrystalizoval se mezitím i váš současný autorský tým?
Nevím, zda se vykrystalizoval tým, ale já se určitě trochu vykrystalizovala sama v sobě. To je důležité. Mít svůj „dream team“ je opravdu „dream“. Dnes je každý rád, že stíhá vnímat sám sebe nějak v klidu, bez křeče, natož se zaměstnávat někým jiným. Kdybych těm lidem mohla aspoň zaplatit, třeba ve zlatě, pak bych po nich chtěla, aby pro mě pracovali stále. Aby se mnou seděli třeba každé pondělí nebo neděli a mleli o svých pocitech a poslouchali ty mé. Ale já jsem ráda, že to za nic pro mě udělají, že vůbec najdou sekundu času se mnou zabývat a chtějí mi pomoct. A že z toho vzniknou texty nebo písně, které jsou z mého nitra a někdo si jich všimne a vnímá je stejně jako já. To je super. A to stačí. Vím, s kým si mám co říct a s kým ne. To je důležité. A s těma chci pracovat.

Jak je to vlastně s titulní písní, ke které napsal text Zdeněk Borovec? Opravdu písničku zpíval váš otec, ale píseň měla jinou melodii?
Ano, zpíval. A krásně. Tak krásně, že nás to zaujalo a zůstalo to v paměti tak silně, až jsme se rozhodli tomu dát další rozměr.

Cernochova 5

Která písnička z alba Škrábnutí je vašemu srdci nejbližší?
Paradoxně Andělé, kteří nejsou od naší party z desky. A možná právě proto jsem bez tohoto coveru nemohla desku uzavřít. Tam je pianissimo jak ve zpěvu, tak v duši, který umí člověka zabít. To mě fascinuje. Nutí vás odletět daleko od běžného života, někam vejš, někam mezi ty věci a stavy, který jsou mezi nebem a zemí. To mě dojímá a je mi v tom dobře.

Co vám na album Škrábnutí řekly vaše kolegyně z Black Milk? Ozvaly se?
Zatím se neozvaly.

Cernochova 1

Co všechno zpíváte na koncertech? Doufám, že i nějaké funky anebo to, co obsahovalo vaše první album... A jestlipak dojde i na nějakou písničku, co zpíval váš táta?
Záleží na tom, kde a pro koho hrajeme... Umím hrát i s mým kolegou Tomášem jen tak, ve dvou. Ale to jsou spíš covery. Taková osadní folková seance. S celou kapelou hrajeme hlavně písně z desky Škrábnutí. Na tátovy písně dojde ovšem vždycky. Je mou součástí, jeho hudba taky, lidi to rádi slyší, tak proč to nehrát? Funku je tam pomálu. Tahle doba byla super a občas si ji připomenu, nejlépe s nej kapelou Monkey Business. To mě pořád děsně baví.

Jak vypadá vaše současná kapela a jaké s ní máte letos plány?
David Landštof (bicí), Matěj Belko (basa, klávesy), Tomáš Vunderle Koudelka (basa, kytara, zpěv) a já (zpěv, klávesy, looper). Máme to rádi a chceme hrát víc. To je náš status, náš plán.

Foto: Jan Malíř


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je třeba věřit, že události plynou tak, jak mají, říká herec Jiří Bartoň

barton perDesítky postav má na svém kontě herec Jiří Bartoň, který si zahrál jak v kamenných divadlech, tak na alternativních scénách. Přitom je zajímavé, že se uplatnil nejen v činoherních, ale třeba ve vyloženě muzikálových rolích a že má ve svém r...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jana Koubková: „Dobrá muzika je prostě dobrá muzika, je jedno, do kterého stylu patří“

Koubkova Jana 200K Janě Koubkové právem patří spousta přívlastků; je jedinečná (nejen) jazzová zpěvačka, skladatelka, moderátorka, která na pódiu i v rádiu skvěle komentuje jednotlivá čísla; a má mimořádný básnický talent, jímž komentuje veřejné dě...


Literatura

Necháte se pozvat na Rande naslepo?

rande-naslepo200V srpnu vydalo nakladatelství Omega autobiografický příběh Saliye Kahawatteho Rande naslepo. Dle knihy vznikla i úspěšná filmová romantická komedie. Pokud vyhledáváte životopisné příběhy o zajímavých lidech, můžete dát šanci i této knize...

Divadlo

Smějte se! Přichází jeho urozenost Leonard z Prasečkova

pan-z-praseckova 200Více jak po půl století se vrací na české jeviště Molièrova komedie-balet Pán z Prasečkova. Hra, která sloužila pro pobavení šlechty po náročném lovu, se teď snaží získat diváky, pod režijním vedením Han...

Film

Soudce, který spáchal těžký zločin. Nebo ne?

soudce 200Malé americké město, tam je soudce veleváženou osobou. Alespoň navenek, protože za dveřmi jeho domova už to tak zřejmé být nemusí. Jaké by to asi bylo, kdyby vás vychovával muž, u kterého není jasné, jestli je víc despota, nebo člověk, který chce za...