Vojtěch Vrtiška je mladý a talentovaný amatérský cukrář, který zvítězil ve třetí řadě populární pečicí soutěže. Posouval se sám, bez kurzů a učitelů. Metodou pokus-omyl. A velmi brzy našel svůj originální, až takřka umělecký rukopis, který nejen na Instagramu obdivuje spousta fanoušků. Svůj um rád předává dál a pořádá kurzy pro veřejnost pod záštitou různých značek. Vojta studuje medicínu na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a rád by se specializoval na urgentní medicínu. V loňském roce mu v nakladatelství CPress vyšla kuchařka, o které se více dozvíte v tomto rozhovoru.
Vojtěchu, jak se máte v těchto dnech a čím aktuálně žijete?
Mám se hezky. Pomalu jsem si zvykl na režim škola a pečení. Aktuálně připravuji nové kurzy na období podzim zima a do toho se chystám na letní zkoušky. Pokud se najde trocha času, tak ho trávím s přáteli a užívám si jarního počasí.
Tento rozhovor se týká vaší kuchařky. Máte z jejího vydání radost? Jaký je to pro vás pocit?
Z této příležitosti mám velkou radost, obzvlášť když mi lidé posílají příspěvky, jak podle kuchařky pečou a dělí se se mnou o jejich výtvory.
Kuchařka může mít pro mnoho netradiční formu, kdy jsou zde každý recept ve složité a jednodušší verzi. Zamýšlel jste to takto od počátku?
Ano, chtěl jsem zpřístupnit lidem chuťové kombinace a neotřelé techniky. Zároveň jsem si přál zachovat vizuál, a proto jsem dal na výběr dvě varianty.
Bylo by pro vás vždy jednoduché své recepty zjednodušit? A měl jste kromě sebe i nějakého testera těchto receptů?
Vybíral jsem recepty tak, kdy jsem věděl že je lze zjednodušit. Pokusnými králíky a vekou oporou byli Martin a Martinka, kteří se také účastnili soutěže Peče celá země.
Musím říct, že mě spousta výsledných dezertů opravdu nadchla. Na který recept z knihy jste nejvíce pyšný?
S každým receptem jsem strávil spoustu času, asi nedokážu vybrat jediného favorita.
Podle čeho jste vlastně vybíral, které recepty se dostanou do knihy? Určitě jste jich měl v záloze ještě více.
Hlavním faktorem výběru bylo to, aby recepty byly se mnou už nějakým způsobem spojené a které vnímám jako signaturní.
Přečtěte si naši recenzi této knihy: Vyšla kuchařka vítěze pořadu Peče celá země
Na začátku kuchařky je také trocha cukrářské teorie popisující techniky a také suroviny. Jaká technika nebo postup z knihy je podle vašeho názoru nejsložitější?
Většina popsaných postupů není nijak zvlášť obtížná. Co vnímám jako náročnější postup, může být práce s isomaltem, kdy je třeba trochu více cviku, aby výsledný výrobek byl jemný a elegantní.
Prozraďte nám, na čem si při pečení a přípravě pokrmů obecně zakládáte? Jaké musí být?
Mám rád, když se vizuál propojuje s chutí.
A jak to máte s chutěmi? Jakou například příchuť máte nejraději a co vám ze sladkostí nejvíce chutná?
Jelikož pracuji hodně s krémy, tak rád uteču například ke klasickému kynutému pečivu. Mám rád buchty plněné švestkami a mákem.
Jak nyní s odstupem vzpomínáte na Peče celá země? Co se vám vybaví, když se to vysloví?
Byla to krásná zkušenost, kdy se ve mně mísí pocity štěstí, vděčnosti a teď už i nostalgie.
Kdybyste měl možnost, šel byste do takové soutěže znovu? Proč ano/ne?
Asi už ne, je to pro mě uzavřená kapitola.
A jste v kontaktu s ostatními soutěžícími, nebo s natáčením a vysíláním došlo i k přetrhání vazeb?
Celkově o sobě víme a jsme spolu v kontaktu. Jen co se intenzity týče, je to dané vzdáleností, naše parta byla z různých koutů republiky. Nejvíc se vídáváme s Terkou a Martinem, protože spolu natáčíme podcast Sladká trojka.
Také by mě zajímalo, vy studujete medicínu, tak pomáhá vám toto zaměření nějak při pečení? Nebo vnímáte díky tomu něco jinak?
Jsou to dva odlišné světy, medicína je exaktní obor, od kterého utíkám do kreativního světa pečení a naopak.
Řekněte nám v závěru, co vy a kultura? Chodíte rád do divadla, do kina nebo na koncerty, případně čtete nějaké (neodborné) knihy? A máte nějaké doporučení pro naše čtenáře?
Rád bych se dostal k četbě neodborné literatury, ale bohužel na ní nezbývá čas. Věřím, že po dokončení studia se k ní opět vrátím. Mám moc rád kulturu a jsem vděčný, pokud se dostanu na zajímavou výstavu nebo do divadla. Naposledy jsem byl na představení Valerie a týden divů, bylo to moc povedená inscenace.
Děkuji moc za rozhovor!
Zdroj foto: vojtechvrtiska.cz
< Předchozí | Další > |
---|