Beseda s Jitkou Hanušovou, překladatelkou románu Porodní bába

Beseda s Jitkou Hanušovou, překladatelkou románu Porodní bába

Tisk

porodni baba 200Ve čtvrtek 29. října pořádalo nakladatelství  Argo a agentura Ulita besedu s Jitkou Hanušovou, která pro české čtenáře přeložila finský román Katji Kettu Porodní bába. Ten nejen v Česku slaví velký úspěch, a tak měli návštěvníci Cafe Jedna příležitost se dozvědět o románu a překládání mnoho zajímavých informací.

 


Pro ty, co ještě knihu nečetli, přidávám krátké shrnutí – autorčin záměr byl napsat příběh lásky za nemožné situace a zkoumat lidskou morálku a důstojnost v hraničních případech. Kniha je zasazena do oblasti Pečengy v době Laponské války. Porodní bába – Víločka se zamiluje do německého vojáka a dostává se kvůli němu do zajateckého tábora. I v této složité situaci je jim ale na krátkou chvíli dopřáno prožít lásku, i když jsou všechny prožitky draze vykoupeny. Název by mohl evokovat román pro ženy – ale ne, není tomu tak, přesvědčte se sami. Kniha je postavena na reálných základech, ale mnoho nitek v příběhu vyplynulo při psaní.
Moderování besedy se ujala Ema Stašová ze Skandinávského domu a ukázky z knihy přednesla herečka Kamila Janovičová. Pro ty, co román už četli, nebyly ukázky až tak překvapující a šokující, ale podle rychlé ankety, kdo z přítomných knihu již přečetl, se ukázalo, že na besedu zavítali i příběhem zatím nezasažení návštěvníci a na nich byl vidět obrovský údiv. Už jen námět knihy je těžký a upřímnost sdělení je syrová, Katja Kettu si navíc libuje ve střídání kontrastu krásy a ošklivosti.
Jitka Hanušová se nevěnuje pouze překládání, sama píše poezii a vydala sbírku Bez zbytečných formalit. Během večera v rámci doprovodné fotografické prezentace nás přesvědčila i o tom, že je skvělá fotografka. Fotky zachycovaly dnešní norskou oblast popisovanou v románu (většina oblasti se dnes ale nachází na území Ruska). Do této oblastí patří i město Kirkenes -  industriální oblast, ve které se nachází rudné doly a žije zde historička, která si ze svého dětství pamatuje, jak byla oblast plná vězeňských táborů, především tranzitních, ve kterých byli internováni i Češi.

porodni baba2


Dodnes v oblasti lidé pátrají po svých předcích – ve válečné době často docházelo ke vztahům mezi místními obyvateli a především německými a ruskými vojáky. I téma míšení obyvatel můžeme v knize najít.
Jitka Hanušová knihu začala překládat loni na jaře a strávila také dva měsíce přímo ve Finsku, uprostřed ničeho (velmi typický finský jev), kde konzultovala některé termíny s rodilými mluvčími – Kettu totiž v knize používala vymyšlená slova a novotvary (už „jen“ vymyslet označení pro hlavní hrdinku „Šikmooká“, „Víločka“, ale i další výrazy jako „vrtichvost“ dalo spoustu práce). K tomu také překladatelka využívala konzultace přímo s autorkou – musela vzít v potaz, že se v knize objevuje laponský dialekt, novotvary, poetické popisy a několik vypravěčů a upravit tak text pro češtinu. Dále také agentura FILI zorganizovala translatologický seminář. Pro český překlad využila Jitka především německý překlad, ale poslouchala i audioknihu v originálním jazyce.

porodni baba3


Kniha nyní čeká na filmovou podobu. Zpracování chystá velké filmové studio a je otázka, zda filmaři budou schopni zachytit velice specifickou náladu a prostřední, které nám Porodní bába ukazuje. V každém případě nám večer přiblížil román z mnoha různých pohledů a připomněl, jak je překladatelská práce velice složitá. A tak neváhejte a seznamte se s Víločkou.


Recenze, které jsme uveřejnili v našem časopise:
Porodní bába nebo anděl smrti? http://kultura21.cz/literatura/12921-argo-porodni-baba-katja-kettu
Katja Kettu: Porodní bába http://kultura21.cz/literatura/13062-argo-kniha-porodni-baba-recenze
Fotografie poskytlo Nakladatelství Argo.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Felix Holzmann znovu na scéně.

200roz12. října 2013 uvedlo pražské divadlo Semafor premiéru pořadu herce, moderátora a režiséra Davida Šíra s názvem NOVÉ SCÉNKY FELIXE HOLZMANNA. A protože to je bezesporu ojedinělá příležitost, přinášíme čtenářům rozhovor s Davidem nejen o tomto pořadu, ale...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zdeněk Svěrák slaví 85

sverak 200U příležitosti významného životního jubilea Zdeňka Svěráka vychází trojalbum, kde pod názvem SKORO VŠECHNO naleznou dospělí i dětští posluchači souhrn nahrávek jeho autorské a interpretační tvorby (kromě nahrávek Divadla Járy Cimrmana), které v pr...


Literatura

Raymond Chandler, Loučení s Lennoxem

chandler Louceni s Lennoxem 200„... Ano, jsem přesně takový jako postavy v mých knihách. Jsem tvrdý chlapík a je o mně známo, že dokážu holýma rukama přepůlit rohlík ...“

...

Divadlo

James Harries a další známí i začínající umělci vystoupí za záchranu kostela na Festivale KUKOKLI: 21. – 23. července

Festival KUKOKLI  foto Vojtěch Krunt 15Léto a festivaly pod širým nebem zkrátka patří k sobě. Návštěvníky všech generací od 21. do 23. července přivítá KUKOKLI 2023. Šestý ročník multižánrového festivalu opět oživí chátrajíc...

Film

Duchařina ze Severu

necro200Pokud máte chuť na film ve stylu finského Heavy Trip, Severská filmová zima letos nabízí komediální horor Mrtvé nechte spát. Ponořte se do tajů života po životě za zvuků metalové hudby.

...