Večery poezie mezi uměleckými díly

Večery poezie mezi uměleckými díly

Tisk

basnici zlin200Již po čtrnácté bude Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně hostit cyklus autorských čtení Básníci v prostoru Zlín. Čtyři večery s předními osobnostmi literární scény se uskuteční v průběhu června v prostorách stálé expozice přímo mezi uměleckými díly. Jedinečné propojení výtvarného umění se slovesným doplní hudební vystoupení a vzácní hosté.

 

První setkání z cyklu Básníci v prostoru Zlín 2023 se uskuteční ve čtvrtek 1. 6. s legendárním písničkářem, signatářem Charty 77 a zakladatelem folkového sdružení Šafrán, Jaroslavem Hutkou. Zazní jak básně, tak i známé Hutkovy písně, včetně moravských lidových balad.

Na večer zpívané poesie v podání předního bluesového interpreta, hudebního skladatele a klavíristy Jana Spáleného s doprovodem Michala Gery a Filipa Spáleného zve galerie ve čtvrtek 8. 6. Jako hosté vystoupí zpěvačka a cimbalistka Zuzana Lapčíková se svým žákem Mikulášem Zelinským – improvizacemi k poctě Jana Spáleného.

Pořad ve středu 14. 6. představí literární tvorbu hlavního zemského rabína a také prozaika, dramatika, představitele protikomunistického odboje, signatáře Charty 77, Karola Sidona. Jeho večer bude doprovázet hudební a pěvecké těleso s pořadem hebrejských a židovských písní, Trio Augenblick.

Cyklus zakončí pásmo veršů známého herce a zpěváka, člena věhlasného Divadla Járy Cimrmana, Miloně Čepelky. Básně zazní v jeho vlastním autorském přednesu ve středu 29. 6.

Začátek autorských čtení je vždy v 18.30 hodin, v případě příznivého počasí se program může přesunout na terasu budovy 14.

basnici zlin

Celý program a více informací na www.galeriezlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rita Kindlerová: „Je to jeden z nejlepších příběhů o lidskosti a cestě člověka k poznání sebe sama a svého místa na světě.“

Rita Kindlerova 200Rita Kindlerová je naše nejrespektovanější překladatelka z/do ukrajinštiny, intelektuálka a žena různých zájmů. Ačkoliv dříve měla problém se překladatelstvím uživit, v posledním půlroce je její profese velmi žádaná. Její posled...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Karel Gott zemřel. Jeho odkaz bude žít dál.

Karel GottJe to teprve pár hodin, co Česko zasáhla zpráva o úmrtí Karla Gotta. Po dlouhé nemoci zemřel v tichosti obklopen svou rodinou. Jeho odkaz ale bude žít dál.

 

 

...

Literatura

Živí mrtví hlásají, že Není cesty zpět!

zm25 200Se čtyřmi komiksovými sešity ročně, kterými nás nakladatelství Crew zásobuje, jsme se se ságou Živí mrtví v květnu dostali na úctyhodné číslo 25. Nejen, že autorům nedochází dech ani nápady, ono to pořád dává smysl a přináší napětí a hlavně syrové e...

Divadlo

Řádná dávka originality, abstrakce a destrukce v belgickém Springville

altUmíte přesně určit hranice své představivosti? Co je pro vás tak akorát a co je už příliš? Belgické uskupení CAMPO se vás neptá, co zvládnete vydržet, parta z Gentu jen předvádí a neručí za následky (a možné psychosoma...

Film

Zelené Vánoce podle Grinche

grinch  How the Grinch Stole ChristmasVánoční pohádka Grinch (2000) je v tuto roční dobu ještě poměrně neaktuální. Jim Carrey v převleku chlupatého, zeleného, sádelnatého a nesnášeného žoku lidského masa však ukazuje, že Váno...