Ladislav Kamarád vystavuje Okna do ztracených světů, milovníky panoramatických snímků čeká velkolepá podívaná

Ladislav Kamarád vystavuje Okna do ztracených světů, milovníky panoramatických snímků čeká velkolepá podívaná

Tisk

vystava prerov200Výstavu velkoformátových fotografií a panoramat profesionálního krajinářského fotografa a významného českého horolezce Ladislava Kamaráda hostí Galerie města Přerova od 12. ledna. Okna do ztracených světů, jak zní výmluvný název expozice, dají nahlédnout na nejúchvatnější místa světa, na majestátní krajinu světových velehor, vrcholů osmitisícovek i česká pohoří skrze technicky dokonalé snímky rozměrných formátů, které ze své rozsáhlé sbírky zapůjčil přerovský sběratel Kamarádovy tvorby Michal Sýkora. Výstavní kalendář nového roku tak nejnavštěvovanější přerovská galerie zahájil velkolepě.

 

„Svými fotografiemi se snažím opravdu vytvářet okna do ztracených světů. Jsou to jakési velké hologramy, které vás vtahují dovnitř – nic vám nepřekáží a vy náhle, zcela nerušeně, vstupujete do iluze,“ popisuje svou velkolepou tvorbu Ladislav Kamarád s ohromnou dávkou skromnosti a nadhledu.

Na dotaz, jaké významné výstavy v životě realizoval (a výčet je předlouhý) či jakých ocenění za svou fotografickou tvorbu si považuje nejvíce, odpovídá: „Příliš nestojím o to, uvádět na jaké soutěži jsem co dostal, nebo v jaké sbírce jsem zastoupen, protože to pro mne, ani pro diváka, hodnotícího mé fotografie, není podstatné. Já na tituly a ceny z principu kašlu,“ konstatuje sympaticky.

Přesto připomeňme, že je historicky prvním světovým držitelem nejvyššího evropského titulu Master Qualified European Photographer, vícenásobným vítězem Czech Press Photo v kategorii příroda a životní prostředí a bývalým členem Asociace profesionálních fotografů ČR, který své členství ukončil z důvodu nespokojenosti s poměry v tomto sdružení.

vystava prerov foto1

„Je také zřejmě jediným člověkem na světě, který vyvlekl na vrchol Čho Oju a Gašerbrum těžkou středoformátovou fotografickou techniku. A to bez použití kyslíkového přístroje či pomoci výškových nosičů,“ přibližuje autorovo zapálení pro věc vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová.

Ladislav Kamarád vystoupil mimo jiné na dvě osmitisícovky - v roce 1994 na Čo Oju (8 201 m) a v roce 1997 na Gašerbrum II (8 035 m). Výstava v městské galerii představí fotografické obrazy tištěné mezi lety 2001 – 2021. Řadu fotografií z plánované výstavy už Ladislav Kamarád na jiných místech představil dříve, jiné mají svoji premiéru.

„Za všechny zmíním torzo akácie z Namibie nebo plameňáky z Bolívie s mrakem ve tvaru ptačího peří nad hlavami, panoramatický pohled na ledovec Baltoro z vrcholu Gasherbrumu II nebo ranní panorama ať již alpské z vrcholu Třístoličníku, německé části Šumavy, nebo jiné ze skal Českého Švýcarska. K vidění budou i úchvatné záběry zvlněné krajiny „Moravského Toskánska“ poblíž Kyjova, Belanské a Vysoké Tatry z Pienin, nebo pohádkově zimní Krkonoše,“ přibližuje majitel fotoobrazů Michal Sýkora.

vystava prerov foto2

Převažující snímky horských panoramat zpestřují třeba snímky Bubliny v ledu nebo Galaxie v Andromedě. Ani na těch nejúchvatnějších místech světa neuvidíme v reálu barvy tak syté, světlo tak omamné, přírodu tak čistou, bez jediného smítka či nepatřičné větvičky, jako je tomu na Kamarádových fotografiích. Autor ukazuje krajinu majestátní, velebnou a vyzývá diváka k pokoře před tím, co ještě lidé nezničili. Jeho fotografie přehlíží pot a dřinu, kterou autor podstoupil, aby je získal, a tvoří tak zvláštní, neopakovatelný svět. Přitom všechno je v něm pravé, Ladislav Kamarád opravdu vylezl s těžkou technikou na dvě osmitisícovky, opravdu si našel svá místa a na nich snad stokrát čekal na správné světlo východů a západů slunce.

"Za měsíc jiný cestovatel běžně zdolá několik zemí a pořídí tisíce snímků. Já za stejnou dobu na expedici zkysnu obyčejně na dvou, třech, maximálně čtyřech místech, kam se kolikrát vracím na měnící se světlo a náladu. Teprve po čase, když to místo poznávám, přicházím mu na chuť a pochopím jeho vnitřní energii, kterou potom transformuji do svého obrazu,“ dodává Ladislav Kamarád. Nepracuje podle svých slov jen tzv. vyčkávací metodou, ale někdy má v hlavě motiv, který se snaží v krajině najít a zobrazit. Když se to povede, tak tomu říká, že našel „klíč ke svému obrazu“.

vystava prerov foto3

Výstava Oken do ztracených světů je otevřena od 12. ledna a výstava potrvá do 19. února. Snímky k zakoupení a jejich profesionální tisk si budou moci zájemci objednat po dohodě s autorem skrze jeho webové stránky www.horolezec.cz.

vystava prerov foto4

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Bendig: „Myslel jsem, že si minimálně do září nezazpívám. Ale naštěstí se to všechno změnilo a jenom v červnu mám přes 11 koncertů.“


bendig 200Jan Bendig má za sebou stěhování a je velmi aktivní na YouTube. Nedávno začal opět koncertovat a chystá nové písně i videoklipy. Zjistěte o něm více v našem rozhovoru!

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Výstava Ztížený prostor v Jazzové sekci

jazzova sekce perexVýstava Ztížený prostor byla zahájena v Jazzové sekci (Valdštejnská ulice na pražské Malé Straně).

 

...

Literatura

Analfabetka jiskří mnohem méně, než Stoletý stařík

analfabetka 2Všichni už ji četli, tak jsem se do ní taky pustila. Analfabetku, která uměla počítat provázela před jejím vydáním velká kampaň a jednoznačná doporučení. Jakpak by ne, když jejím autorem je Jonas Jonasson, který svou prvotinou o stoletém st...

Divadlo

Divadelní loď Tajemství

Před dvanácti lety na břehu Vltavy zakotvila nevídaná loď. Loď s oponou, s divadelními prkny a programem pro malé i velké. Na boku s velkým nápisem Tajemství, s podtitulem Bratří Formanů si křižuje dvě největší české řeky, kotví...

Film

Putování Středozemí pokračuje

200filmPeter Jackson, režisér všech dílů Pána prstenu a prvního Hobita, po roce přináší do kin druhé pokračování s podtitulem Šmakova dračí pouť. Studio si dalo velice záležet na tom, aby byl film propagován už dlouho před samotným vpuštěním do kinosálů. Tol...