Mladí i zkušení malíři a fotografové mají v Domě kultury v Kroměříži zelenou

Mladí i zkušení malíři a fotografové mají v Domě kultury v Kroměříži zelenou

Tisk

vystavy krom200Přibližně pět let vymýšlí a organizuje Robert Rohál v Domě kultury v Kroměříži výstavní činnost. Během roku proběhne v tomto zařízení dvanáct až patnáct výstav, kterou návštěvníci mohou vidět ponejvíce v rozsáhlém foyer v přízemí, komornější výstavy v Pravé klubovně v prvním patře. Pro letošní rok je nachystáno třináct výstav…

 

Které výstavy máte za sebou a na co se mohou návštěvníci do konce roku ještě těšit?

Na začátku roku proběhla moje fotografická výstava nazvaná Neobyčejní obyčejní – Obyčejně neobyčejní, potom to byla výstava Obrazy duše, což byly sugestivní obrazy Zuzana Linder, kolektivní výstava Kroměřížský výtvarný salón 2023, výstava obrazů Antonína Dobrovolného, která právě probíhá. V komorním duchu proběhla v Pravé klubovně v rámci již loni zahájeného cyklu Junior Art výstava Výtvarný duet dvou mladičkých výtvarnic Veroniky Pišťáčkové a Johany Dorazilové. Pak následovala výstava Geometrické kresby, jejímž autor je americko-portugalský umělec Dwayne Holt, zahraniční dobrovolník v Klubíčku Kroměříž.

A co nás do konce letošního roku ještě čeká? V červnu to bude výstava Ateliéru pro veřejnost, která bude k vidění v Pravé klubovně. Ve foyer bude od července do konce srpna si budou moci návštěvníci prohlídnout tvorbu výtvarnice Věry Tatarkovičové. V září to bude ve foyer výstava k výročí Kroměříže, zatímco v Pravé klubovně je v plánu prezentace začínající výtvarnice Kristýny Chrastinové, což bude další výstava v rámci cyklu Junior Art. V září nás čeká tradiční Fotobraní, kde se představují kroměřížští fotografové. A do konce do roku budou ještě dvě výstavní akce – jednak mezinárodní výstava Pod modrým nebem s účastí výtvarníků z partnerských měst nazvaná, jednak kolektivní výstava nazvaná Signál 64, kde se představí malíři a fotografové z Kojetína.

Na které kroměřížské výstavy z posledních let rád vzpomínáte?

Moc se mi líbila výstava Ptáci, která byla sestavena z fotografií Marie Korbelové, ale obdivoval jsem i netuctové fotografie Jany Zaorálkové, nebo nápaditě pojatou výstavu Tres Olomucensis, což bylo trio olomouckých kumštýřů, jmenovitě fotografa Petra Zatloukala a malířů Michaela Essona a Lenky Kučerové – Žampové. Ale zajímavá byla i výstava Melodie barev, kde její autor Pavel Oparty představil své obrazy, fotografe a grafiku. Událostí loňského léta byla výstava velkoformátových obrazů i ve světě obdivované malířky Rosany De Montfort. To byla bomba, kterou jezdili obdivovat lidi nejen z Kroměříže a okolí.

vystavy krom foto1

Podle jakého klíče vybíráte malíře či fotografy, kteří by mohli v Kroměříži vystavovat?

Pokud nepočítám dvě či tři tradiční výstavy (Fotobraní, Kroměřížský výtvarný salón atd), tak vybírám podle vlastního vkusu a moře známých, které mě inspirují. Navíc se roky pohybuju v kulturních sférách a také publikuji v kulturních magazínech, kde se taky hodně informací dozvím.

Kdo bude vystavovat v Kroměříži v příštím roce?

Co se týče výstav v Domě kultury v Kroměříži, tak už se něco rýsuje. Z fotografů by to měli být Jindřich Štreit, Otto Dlabola, Pavel Ondrůj nebo Jarmila Vlčková, což je nejen výborná herečka, ale i výborná fotografka. Fotí nejen divadlo, ale i krásy přírody. V plánu je i osobnost Jana Grabce a další tři malíři… Jinak mladí i zkušení malíři a fotografové mají v Domě kultury v Kroměříži zelenou.

vystavy krom foto2

A co vaše fotografická tvorba? Kde v posledním čase vystavoval a co máte v plánu?

Jak už jsem říkal, na začátku roku to byla výstava Neobyčejní obyčejní – Obyčejně neobyčejní v Domě kultury v Kroměříži, ale protože je to výstava „putovní“, tak už byla v Galerii města Přerova a nyní je nainstalovaná v zámku Třešť. V srpnu ji přesunu do prestižní Galerie MonAmi v Bílovci, kde bude až do konce září. V příštím roce by měla být k vidění také v Městském divadle Mladí Boleslav a Městské divadlo Zlín. A protože je to výstava portrétů známých osobností, a protože známé a zajímavé tváře stále potkávám a někdy je i nafotím, bude tato výstava pozvolně obsahovat nové fotografie.

Vedle toho vystavím něco málo z mé fotografické tvorby v rámci 21. ročníku tradiční výstavy Letní iluze, která se koná v holešovském zámku. Jde o kolektivní výstavu, která by měla být otevřena 29. června.

vystavy krom foto3

Jana Hájková

Zdroj foto: archiv Jana Hájková a Robert Rohál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Zádveřice

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

15 let Školy kreativní fotografie v Praze

Kreativni foto perexVe středu 29.3.2017 proběhla v pražské Galerii 1 za přítomnosti starosty městské části Prahy 1 slavnostní vernisáž výstavy „15 let Školy kreativní fotografie v Praze“

 

...

Literatura

Láska a moudrost v Alšových pohádkách

alsovy pohadky perexAlšovy pohádky - to je titul, který jsem brala do ruky s velkou úctou a zvláštním rozechvěním. Nejen proto, že ke knihám JaSného nakladatelství chovám nepokrytou náklonnost, ale také proto, že je doplněna o ilustr...

Divadlo

Rodina afektovaných egocentriků září na prknech Fidlovačky

hayfever 4Po jedenácti letech se Divadlo na Fidlovačce spolu s jeho diváky rozloučilo s úspěšnou hrou Guya Boltona a Williama Somerseta Maughama Julie, ty jsi kouzelná, v které v jedné z hlavních rolí excelovala Eliška Balzerová. Příznivci Elišk...

Film

Film o Michalu Marošim se blíží dokončení, autoři prosí o podporu na střih a propagaci

marosi 200Film o českém bikerovi Michalu Marošim se už blíží do cílové rovinky, ale k dokončení mu pořád ještě chybí desítky, možná stovky hodin práce. Autoři se nyní obracejí na veřejnost s žádostí o podporu.

...