Existenciální psychoterapie zohledňuje přirozený strach ze života

Existenciální psychoterapie zohledňuje přirozený strach ze života

Tisk

 

psychoterapieOdborná publikace s názvem Existenciální psychoterapie z nakladatelství Portál přivádí čtenáře k zamyšlení nad zcela přirozenou existenciální úzkostí a osamělostí člověka, kterou je potřeba výrazně zohledňovat při psychoterapii. Kniha je primárně určena pro psychology, psychiatry, filozofy a studenty humanitních a medicínských oborů, ale i ty, kdož usilují o hluboké osobní poznání.

Hlavním tématem publikace je lidská existence a s ní související témata dotýkající se smyslu života či ztráty smyslu života, svobody, možnosti volby, existenciální osamělosti nebo strachu ze smrti. S těmito významnými a neopomíjitelnými výzvami člověka se setkává v průběhu života každý z nás. A každý z nás jim také čelí rozdílným způsobem. Autor knihy zdůrazňuje zásadní vliv těchto základních stavebních kamenů života na kvalitu života člověka a poukazuje na možnost vedení psychoterapie a zvládání životní potíží právě s ohledem na konfrontaci s těmito velkými životními tématy.

Autor vychází z vlastních zkušeností z bohaté klinické praxe, výzkumů a filozofických znalostí. Kniha se velice dobře čte a může obohatit naprosto každého.

Ukázky z knihy:

“Stávat se člověkem zahrnuje naprosté, fundamentální, věčné a nepřekonatelné osamění.” (Kaiser)...Fromm poukazuje na to samé ve Strachu ze svobody:

“Do té míry, nakolik se dítě vyčleňuje ze světa, si uvědomuje, že je samo, že je zcela oddělené od ostatních. Tato odloučenost od světa, která je ve srovnání s vlastní existencí člověka nesmírně silná a mocná a často ohrožující a nebezpečná, vyvolává pocit bezmoci a úzkosti. Dokud byl člověk nedílnou součástí světa, dokud si neuvědomoval možnosti vlastního jednání a odpovědnost za něj, nemusel se ho bát. Jakmile se člověk stal individualitou, stojí sám a čelí světu se všemi jeho nebezpečnými a nesnesitelnými aspekty.”
(...)

...rekonstrukce minulosti nezávisí na faktech, ale na postoji či reakci člověka na ně… Problém minulosti je problémem paměti a tudíž problémem vědomí....Jinými slovy, minulost se znovu vytváří v přítomnosti… Dokonce i při zdlouhavém vzpomínání si člověk vybavuje pouze nepatrný zlomek svých minulých prožitků a může si selektivně vybavovat a skládat minulost, tak aby dosáhl souladu se svým současným pohledem na sebe… Když člověk prostřednictvím terapie mění svou současnou představu o sobě, může si znovu vytvořit nebo znovu poskládat svou minulost; může si vybavit dlouho zapomenuté pozitivní zážitky s rodiči. Může rodiče zlidštit…

O autorovi:

Irvin D. Yalom je emeritní profesor psychiatrie na Stanfordově univerzitě. V Portále vyšla řada jeho románů z psychologickou tematikou, např. Lži na pohovce, Máma a smysl života, Chvála psychoterapie, Láska a její kat, Hovory k sobě a jeho vlastní životopis Stávám se sám sebou.

Název: Existenciální psychoterapie
Autor: Yalom, Irvin D.
Překlad: Ivo Müller
Žánr: odborná psychologická literatura
Vydáno: 2020
Stran: 544
Vydalo nakladatelství: Portál
Hodnocení: 100 %

psychoterapie

https://obchod.portal.cz/kompletni-nabidka-portalu/existencialni-psychoterapie/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Zuska: Od tanečníků očekávám andělsko-dábelské nálety na diváky

Petr Zuska perexChoreograf Petr Zuska, bývalý dlouholetý umělecký šéf Baletu Národního divadla, připravuje pro Pražský komorní balet nové představení s názvem "Carmina Vetera". Komponovaný večer na motivy starých lidových písní bude mít premiéru 27. ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Rovnováhu máte na dosah. Margit Slimáková vydává novou knihu!

Margit  Slimakova OBALKA KNIHA perexV nakladatelství Bizbooks vychází pokračování úspěšného bestselleru specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové s názvem Margit Slimáková: Osobní receptář pro zdraví a poho...


Literatura

S mužstvím je to stále horší a na vině jsou také technologie

odpojeny muz perexVydavatelství Grada vydalo knihu s názvem Odpojený muž a podtitulem Jak technologie připravuje muže o mužství a co s tím. Jejím autorem je americký psycholog Philip Zimbardo, který na toto téma vystoupil také na známé konferenci T...

Divadlo

Veroničin pokoj v divadle Reduta v Brně

Veronicin pokoj 200Jedna za scén Národního divadla v Brně, staroslavná Reduta kde byl divadelní sál přestavěn  v roce 1773 a čekal na nové otevření po rekonstrukci až v roce 2005, je malý prostorem, velký svými ambicemi..  Za deset let té nové existen...

Film

Hotel – když nedokážete žít sami se sebou

hotel uvodkaŠtěstí, to je krásná věc, ale ani snaha a pečlivé plánování ho v životě nezajistí. O tom, se přesvědčí i hlavní hrdinka švédsko-dánského dramatu Hotel. Skandinávský dům ve spolupráci s Komorním kinem Evald v rámci cyklu Severské filmové čtvrtky ...